En Önemli Kaplıcalar Bolu da!
Bolu Türkiye'nin en önemli jeotermal su kaynaklarına sahip illerindedir. Bolu Karacasu, Mudurnu-Babas ve Sarot, Seben-Kesenözu ve Pavlu, Göynük-Çatak Kaplıcaları ile Türkiye'nin en önemli termal turizm potansiyeline sahip ilidir.
Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL06 Ocak 2015 Salı - 00:02
Bolu Türkiye'nin en önemli kaplıcalarına sahip!!
Bolu Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan 2015-2019 dönemi stratejik plana göre Bolu Türkiye'de termal turizm potansiyeline sahip en önemli iller arasında yer alır. Jeolojik bakımdan Türkiye'nin en önemli fay tabakası üzerinde kurulan Bolu jeotermal su kaynakları bakımdan zengindir. Bolu Belediye Başkanlığı tarafından hazırlanan 2015-2019 dönemi stratejik plana Bolu'nun en önemli termal turizmine sahip kaplıcaları şunlardır; Karacasu, Mudurnu-Babas ve Sarot, Seben-Kesenözû ve Pavlu, Göynük-Çatak Kaplıcalarıdır.
Stratejik plana göre ise bu kaplıcaların özellikleri ise şu şekildedir;
Karacasu Kaplıcaları: Şehir merkezinin 5 km. kadar güneyinde, Karacasu beldesinde bulunan kaplıcalar Aladağ eteklerinde çevresi ormanlarla kaplı bir dinlenme yeridir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1993 yılında "Termal Turizm Merkezi" ilan edilen, 8.640 kişilik) yatak kapasiteli tesislere cevap verebilecek potansiyele sahip Karacasu) Termal Merkezinde; 165 yatak kapasiteli 4 Yıldızlı Termal Otel, İl Özel İdaresine ait 146 yatak kapasiteli Küçük Kaplıca Otel ve 250 yataklı Fizik Tedavi Hastanesi bulunmaktadır. 2011 yılında 382 yataklı 5 yıldızlı Gazelle Otel faaliyete geçmiştir. Bu tesislerin dışında Bölgede 205 yataklı 5 adet pansiyon ve 130 yataklı 1 adet otel vardır. İl ekonomisi ve sosyal hay atma katkı sağlamak amacıyla bölgede bulunan İl Özel İdaresine ait gayrimenkul üzerine termal amaçlı turistik tesislerin yapılmasıyla ilgili çalışmalar devam ettirilmektedir. Ayrıca, Bölgede İl Özel İdaresi, A.İ.B.Ü. ve İzzet Baysal Vakfı İşbirliği ile yeni bir Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi inşaatı tamamlanmış olup, çevre düzenleme çalışmaları devam etmektedir.
Karacasu Termal Turizm Merkezi sınırlarının genişletilmesi çalışmalarına ise Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlanmıştır. Ancak Karacasu Belediye Meclisince sınır genişletme çalışmasına ihtiyaç bulunmadığına dair karar Kültür ve Turizm Bakanlığına iletildiğinden Bakanlık çalışmaları beklemeye almıştır.
Doğal kaynaklı olan Karacasu kaplıcaları, romatizmal hastalıklara, deri hastalıklarına, dolaşım ve kalp hastalıklarına, solunum yolu hastalıklarına, kadın hastalıklarına, sindirim sistemi hastalıklarına, böbrek ve idrar yolu hastalıklarına, kemik ve kireçlenme rahatsızlıklarına, metabolizma bozukluklarına, banyo ve içme kürü şeklinde kullanıldığında iyi gelmektedir.
Babas Kaplıcası: Mudurnu'ya 5 km. uzaklıktadır. İl Gelişme planında 3.000 yatak kapasitesine cevap verebilecek potansiyele sahip olduğu belirtilen Mudurnu Babas kaplıca bölgesinde, 18 yataklı bir otel mevcuttur. Kaplıcanın 40° derece sıcaklığındaki suyunun metabolizma hastalıkları ve hafif diyabetliler üzerindeki olumlu etkisi ile kaplıca turizmi açısından önemli bir alan olma özelliğini korumaktadır.
Sarot Kaplıcası: Mudurnu'nun 30 km. kuzeybatısında Ilıca Köyünde yer almaktadır. Kaplıca İl dahilinde bulunan bütün maden sularından ayrı bir özellik taşıyan kaynak, sıcak ve sülfatlıdır. 66 °C sıcaklığındadır. Acı sular grubuna girer. Fiziksel olarak hipertermal hipotonik bir maden suyudur. Sarot Kaplıcaları, Kaplıca Birliğince özel sektöre 152 yataklı Termal Otel ve devre mülk tesisleri yapılmak üzere kiralanmış olup, otel ve devre mülk tesisleri 2011 yılında açılmıştır. Aynı firma tarafından bölgede yeni tesisler planlanmaktadır.
Kesenözü-Pavlu Kaplıcası: Seben İlçemizin 14 km. güneyinde, Kesenözü Köyünün yakınında, mülkiyetleri iki ayrı şahsa ait, biri 1.910 m2 diğeri 19.300 m2 alanda 4 hamamdan oluşan kaplıca; 70°C-80°C sıcaklıktaki 5 havuzu ile hizmet vermektedir. Suyu kokusuz ve hafif gazlıdır. Mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. 2.220 kişi/gün kapasiteli sıcak su kaynakları bulunan kaplıcada toplam 220 yatak kapasiteli 2 konaklama tesisi mevcuttur. Yeni ve modern tesislere ihtiyaç bulunmaktadır.
Çatak Sıcak Su Kaynağı: Göynük İlçesinin 30 km. güneydoğusunda dik yamaçlar arasında bir vadide Himmetoğlu Köyü yakınındadır. Kaplıcanın 32 °C sıcaklıkta olan suyu kalsiyum bikarbonatlıdır. Romatizma ve siyatik gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Çevrede bulunan kalıntılardan Romalılardan beri kullanıldığı sanılmaktadır. Tesis bulunmamaktadır.
Haber: Semih BAYKAL boluolay.com