Genç Çiftçilere TARSİM "Tarım Sigortaları" ile ilgili bilgi verildi
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Toplantı Salonunda, 2016 – 2017 yılında Genç Çiftçi Desteğinden yararlanan çiftçilere yönelik tarım sigortaları ile ilgili eğitim ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya, Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Fahri Tetik, Tarım Sigortaları Ankara Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can, Uzman Osman Tan, Müdür yardımcıları, kurum personeli ve destekten yararlanan genç çiftçiler katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Fahri Tetik, genç çiftçilere aldıkları desteğin hayırlı olmasını diledi. Tetik şöyle konuştu; “Bu desteğin esas amacı, genç çiftçilerin kırsalda kalması. Bizimkisi bunun için küçük bir katkı. Bunu çoğaltacak olan sizlersiniz, bundan elde ettiğiniz ürünleri mümkün olduğu kadar da kesmeyin biz size bunu damızlık olarak veriyoruz.” dedi.
Toplantının düzenlenme amacı ile ilgili de konuşan Tetik, şöyle devam etti; “Bu desteği veren devlet. Devlet de istiyor ki, bunun devamı olsun. Devletimiz de TARSİM, diye, tüm bankaların ortak olduğu bir sigorta şirketi kurdu. Bunlara sigorta yaptıracaksınız. Yarın bir sıkıntı olduğu zaman, devlet kısa sürede parasını ödüyor. Sizlerin bu sigorta bedelinden kaçmadan ki zorunludur bunu yapmalısınız. Yarın yukardan bize sorarlarsa, bu hakkınızı geri alırız, parayı geri isteriz ve yasal faizi ile alıyoruz. Burada biz hem hayvanı koruyoruz, hem sizi koruyoruz, hem de devleti koruyoruz.”
Toplantının devamında genç çiftçi desteğinden yararlanan katılımcıları bilgilendiren Tarım Sigortaları Ankara Bölge Müdürlüğü Bölge Müdür Yardımcısı Hanifi Can Bolu’da projeye duyulan ilginin kendilerini memnun ettiğini söyledi. TARSİM ile ilgili bilgiler vererek konuşmasına devam eden Can, şunları söyledi; “Sigorta kavramı bazılarımızın zihinlerine bulanık şeyler getiriyor. Halbuki tarım sigortaları böyle değil. Tarım sigortaları havuzu diye bir havuz var. Bu havuzu 7 kişilik bir yönetim idare ediyor. 7 kişiden ikisi Hazine Müsteşarlığı’ndan geliyor. İki tanesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından geliyor, bir tanesi sizin temsilciniz, Ziraat Odaları Birliğinden geliyor. TARSİM yönetim kurulu herhangi bir karar alırken, ziraat odaları temsilcisi de imza koyuyor. TARSİM sizin sigorta havuzunuz.”
Tarım sigortası yaptırmanın önemine de vurgu yapan Can şöyle devam etti; “Sigorta yaptırmak kişinin kendi inisiyatifine kalmış, ister yaptırır, ister yaptırmaz. Yani, tarım sigortasını yaptırmak zorunlu değil. Genç Çiftçi Projesinde niye zorunlu? Bizim mevzuatımız açısından zorunlu olmamakla birlikte, bakanlık, bir tarımsal destek veriyorsam, bunun başına gelecek hadiselerden ötürü sigortalı olmasını istiyorum diyor. Üretimde kullanılacak materyallerin başına gelebilecek herhangi bir iş gelirse devlet hem üretim devam etsin, hem de üretici üretimini devam ettirsin diyor.”