1.11.2024 15:21:31
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Gıda Zinciri Bilgi Sistemi Zorunlu!

Kanatlı, sığır, koyun ve keçi cinsi hayvanların kesimhaneye ve mezbahaya gelişlerinde üretim, mamul ve tüketimden oluşan Gıda Zinciri Bilgisinin, kesimhane işletmecisi tarafından temin edilmesi zorunluluğu getirildi. İlgili firma temsilcilerini bilgilendirmek üzere Bolu İl Müdürlüğünde 10 Haziran 2016 tarihinde bir toplantı düzenlendi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL11 Haziran  2016 Cumartesi - 03:12
Gıda Güvenliğinde Yeni Bir Adım “Gıda Zinciri Bilgi Sistemi”
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Gıda Güvenliğinde yeni bir adım olan "Gıda Zinciri Bilgi Sistemi" hakkında toplantı düzenleyerek açıklamalarda bulundu. Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü web sitesinde yapılan açıklama şöyle;
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün Halk Sağlığı, gıda güvenliği ve hijyeni konusunda çalışmalarını sürdürmektedir. İnsan odaklı çalışma prensibine dayalı süregelen yeni uygulamalar ile Bakanlığımız güvenilir gıda adına çalışmalarına her gün bir yenisini ekleyerek tüketici adına oluşabilecek risklere sıfır tolerans göstermektedir. Bu bağlamda kanatlı, sığır, koyun ve keçi cinsi hayvanların kesimhaneye ve mezbahaya gelişlerinde zorunlu olacak üretim, mamul, tüketimden oluşan Gıda Zinciri Bilgisi, kesimhane işletmecisi tarafından temin edilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu kapsamda kesimhanelerde işlenen hayvansal gıdaların geriye dönük izlenebilirliğinin sağlanma zorunluluğu zaruri bir hal almıştır.

Bu bağlamda bir örneklik sağlamak ve ilgili firma temsilcilerini bilgilendirmek üzere Bolu İl Müdürlüğümüzde 10 Haziran 2016 tarihinde bir toplantı düzenlenmiştir. Konu ile ilgili olarak Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ; "İnsan sağlığının korunması ve buna yönelik çalışmalarla denetim gözetim vb. çalışmalar bilindiği üzere kurumumuzun asli vazifeleri arasında yer almaktadır. Bu açıdan üretimin her aşamasında bulunmak ve bunu şeffaflığını sağlayarak olası tehditlere karşı tedbir almak hayati bir unsurdur. Özellikle hayvansal gıdalarda bunun takibi oldukça önemlidir. Gıda Zinciri Bilgisi yani üretimden başlayıp mamul olmasıyla devam eden ve tüketim ile son bulan bu zincirin her aşamasında; menşe çiftliğin ve bölgenin hayvan sağlığı durumunu, hayvanların sağlık durumunu, kullanılan tıbbi ürünlerin kalıntı arınma durumlarını, etin güvenilirliğini etkileyen hastalıkların olup olmadığına dair bilgileri, diğer bulaşıcı hastalıklarla ilgili birçok bilgileri öğrenmiş ve takibini sağlamış olacağız. Bakanlığımızca hayvanların kesimhaneye ve mezbahaya sevkinde ve vatandaşın güvenilir gıdaya ulaşmasında bir adım daha atılmıştır. Özverili çalışmalarından dolayı Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri şubemiz ile paydaş kurum/kuruluşlarımıza özenli ve itinalı çalışmalarından dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum" dedi.
Veteriner Hekim Erol YILDIZ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2016/05 Sayılı genelgesi kapsamında hazırlamış olduğu sunumu; İlimizde bulunan entegrelerin canlı üretim müdürlerine, saha, kesimhane veteriner hekimlerine aktardı. Sonrasında karşılıklı soru cevaplarla konu hakkında istişarelerde bulunuldu.
Ayrıntılı Bilgi için Tıklayın



YAZARLAR

Tamamı