23.11.2024 14:58:31
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

GÖYNÜK'DE DEV TESİS AÇILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Aksa Enerji'nin Göynük'e 390 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçirdiği ve yıllık 270 megavat kapasiteye sahip olan Termik Santralin açılışını yaptılar.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL15 Ağustos  2015 Cumartesi - 16:40
GÖYNÜK'TEKİ DEV TESİS "TERMİK SANTRALİ" AÇILDI
Aksa Enerji tarafından Bolu'nun Göynük İlçesi'ne yaptırılan Aksa Göynük Termik Santrali'nin açılışına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun ve Fehmi Küpçü, Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Mustafa Aktaş, Aksa Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, daire müdürleri ve davetliler katıldı. Aksa Enerji'nin 390 milyon dolarlık yatırımla faaliyete geçirdiği 270 megawat kapasiteye sahip santral yılda 2 milyar kilovat saat üretim yapacak. Aksa Göynük Termik Santrali bölgedeki Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun linyit kömürü sahalarını kullanacak.
/
Törenin açılış konuşmasını yapan Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun, Aksa Enerji firmasının faaliyetlerinden bahsederek, Göynük'teki fabrika ile ilgili detaylı bilgiler vererek, "Bu santral Türkiye'nin elektrik ihtiyacının yüzde 1'ini karşılayacak. Aksa'nın yakıt karmasına ilk kez linyiti eklediği santralde yılda 1 milyon 800 bin ton yerli kömür kullanılacak. Türkiye'de bir ilk olarak rödovans yöntemiyle yerli linyitten üreteceğimiz elektrik, enerjide dışa bağımlılığımızı azaltarak ekonomiye önemli ölçüde katkı sağlayacak. Yıllık 2 milyar kWh elektrik üretimi yapacağımız ve 270 megavat kapasiteli Göynük Termik Santrali'ne 390 milyon dolar yatırım yaptık. Bu santralle doğrudan ve dolaylı başta bölge halkı olmak üzere bin kişiye de iş imkanı sağlayacak" dedi.
Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürü Mustafa Aktaş ise TKİ olarak bu işletmenin kar ortağı olmaktan memnuniyet duyduğunu kaydederek, "Bu tesis inşallah hayırlı işlere vesile olur. Çevreye rağmen değil, çevreye göre sürdürülebilir enerji santralini açıyoruz. Ülkemize milletimize hayırlı olsun" şeklinde konuştu.
/
Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz da Göynük santralinin faaliyete geçmesiyle 2 milyar kilovat saat yerli kaynaktan, 600 bin vatandaşın enerji ihtiyacının sağlanacağını ifade etti. Kömürün, Türkiye elektrik üretimindeki payının artması gerektiğine işaret eden Yılmaz, "EPDK olarak 17 bin 200 kömür yakıtlı santraller için lisanslama yaptık, bir bölüm için de lisanslama sürecini devam ettiriyoruz. Bu kapsamda hükümetimizin önemli teşvikleri söz konusu. Yerli kömürün toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 14 olarak gerçekleşti. Mevcut kaynaklarımızı kullanarak yerli kömüre dayalı elektrik üretimini el birliğiyle daha iyi bir seviyeye taşımalıyız" diye konuştu. Türkiye ekonomisinin istikrarla büyüdüğünü dile getiren Yılmaz, bu büyümenin süreceğine inandığını vurgulayarak, "Elektrik üretiminde yerli kömür kaynaklarının kullanımına yönelik daha iyi bir ortam oluşturarak, özel sektörün hem yatırım hem de arama çalışmalarını aralıksız sürdüreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun ise Bolu'da bu ülkenin geleceğine yapılan bir yatırımın açılışında bulunmaktan çok büyük bir gurur duyduğunu ifade ederek, "Çok kısa bir zaman içerisinde gerçekleşen bu yatırımdan dolayı başta yatırımcılara, destekleyen bakanlarımıza ve bölge halkına şükranlarımı arz ediyorum. İnşallah hedeflediğimiz üst seviyelere Türkiye'yi taşımak için çok büyük katkı sağlayacak" dedi.
/
"BOLU BÜYÜK İLERLEME KAYDETTİ"

Bolu Valisi Aydın Baruş da Bolu'nun son yıllarda özellikle kanatlı hayvancılık sektöründe büyük ilerleme kaydettiğini vurguladı. Orman ürünleri üretiminde de mesafe kat edildiğini anlatan Baruş, "Bolu tabiatın incisi, doğal harikalara sahip bir şehir. Tabi bugün Bolu'yu bir tarım kenti olarak niteleyemeyiz. Çünkü topraklarının ancak % 15'i tarım arazisi, buna karşın %64'ü ormanlık alandan oluşuyor. 487 köyümüzden 400'ü orman köyü ve toplam nüfusumuzun yaklaşık %35'i orman köylerinde yaşıyor. Bu şunu ifade ediyor ki Bolu kendi doğal kaynaklarından Allah'ın vermiş olduğu bu nimetlerden faydalanmadığı zaman refah düzeyini artırması, vatandaşlarına refah sunması çok mümkün değil. Peki Bolu son yıllarda nasıl aşama kaydetti. Bolu son yıllarda sınırlı olan topraklarının üzerinde özellikle kanatlı hayvancılık sektöründe çok büyük ilerlemeler kaydetti, entegre tesisleri sahibi oldu ve vatandaşlarının geliri arttı ve Türkiye ekonomisinde kanatlı hayvancılık sektöründe önemli bir yere geldi. Diğer taraftan geleneksel olarak orman ürünleri üretiminde mesafe aldı. Bugün Bolu sanayisinde çok önemli miktarda orman ürünleri üretimi yapılıyor. Bir diğer yandan Allah'ın vermiş olduğu bu nimetlerden yer üstündeki kaynaklarımız olan doğal güzelliklerimiz var. Bu arada belirtmek isterim ki Bolu 14 tane doğal gölü olan, 147 tane göleti olan, 320 tane yaylası olan ve bu imkanlarını tüm Türkiye vatandaşlarına, halkına sunabilen bir şehir. Dolayısıyla doğa turizmi açısından, diğer yandan kışın da kış turizmi açısından Türkiye'de önemli bir paya, yere sahip. Biz turizm anlamında şehrimizi canlandırmak için elimizden gelen her türlü gayreti sarf ediyoruz ve Bolu ekonomisi içerisinde hizmet sektörünün gerektiği yeri alması için çaba sarf ediyoruz" dedi.
/
"BURASI BOLU VE ÜLKEMİZ İÇİN ÇOK DEĞERLİ BİR KAZANIM"

Açıklamasının devamında Bolu'nun yeraltı kaynaklarını da kullanmaya başladığını ifade eden Bolu Valisi Aydın Baruş, "Bir diğer yandan Bolu'nun bu doğa güzellikleri, kendisine sunulan nimetler sadece yerin üzerindekilerden ibaret değil. Bir de yeraltı kaynaklarımız var. Özellikle sıcak su kaynağımız ve linyit kaynağımız. Sıcak su kaynağımızın değerlendirilmesi anlamında termal turizm alanında son yıllarda önemli mesafeler kaydettik. Bugün binlerce yatak kapasitede gerek konaklama gerekse devre mülk anlamında termal tesis inşaatları devam ediyor. Geleceğin Bolu'sunda, geleceğin Bolu ekonomisinde bu termal tesisler ve bunlardaki istihdam çok önemli bir paya sahip olacak. Diğer taraftan yine Allah'ın lütfettiği yeraltı kaynaklarından olan linyit kaynağımız bir yanda Mengen'de üretilirken, diğer yandan Göynük İlçemizde, Himmetoğlu Köyünde, yaklaşık 40 milyon ton linyit rezervine sahip bu bölgede, AKSA Enerjinin yapmış olduğu bu yatırım yeraltı zenginliğimizi milli ekonomiye kazandırma anlamında da hem Bolunun hem de ülkemizin kazanımı anlamında çok değerli bir yatırım. Bu nedenle Kazancı Holding ve AKSA Enerjiye bu yatırımı İlimize gerçekleştirdikleri için ve İlimiz ekonomisine, istihdamına katkı sağladıkları için Bolu halkı adına teşekkür ediyoruz. Buradaki üretimin, çalışmanın yöre halkıyla birlikte barış içerisinde ve insanlarımızla el ele yürüyeceğine inanıyorum. Bu anlamda AKSA Enerjiden yöre halkının istihdamına önem vermelerini rica ediyorum. Biz ancak vatandaşlarımız mutlu olursa mutlu olabiliriz. Onlar kendilerini emniyette hissederlerse biz de rahat ve huzurlu uyuyabiliriz. Bu anlamda buradaki vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için elimizden gelen her türlü gayreti sarfediyoruz, Sayın Bakanlarımız da bizlere bunun teminatını veriyorlar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yarınların Bolu ekonomisi için, ülkemiz ekonomisi için hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bu yatırımın Bolumuza, Göynüğümüze ve tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Burada çalışan tüm kardeşlerimize kazasız, belasız iş günleri diliyorum. Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum " ifadelerine yer verdi.
/
"BİR GRAM MADEN BİLE DEĞERLENDİRİLECEK"

Tesisin açılışında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce de yerin altındaki bir gram madenin bile değerlendirileceğini ve bunu yaparken çevreye ve halka zarar verilmediğini belirtti. Güllüce, şöyle devam etti: "Yerin üstündeki karıncanın bile hakkını koruyacağız. Hem kalkınacağız hem de tüm tabiatı perişan eden ülkelere örnek teşkil edeceğiz. Biz kalkındıracağız, her bakanımız da çevremizi koruyacak. Modern dünya bütün dünyayı kirlettikten sonra, gözünü doyuramayan servetin sahiplerinin akılları başlarına sonradan geldi. 'Çevremi kirletiyorum, çevreye sosyal katkıda bulunmalıyım' anlayışını sonradan fark etti ama bu bizde hep vardı. Bu tesisleri artık bu toprakların çocuğu mühendisler yapıyor. Artık kendi işçimizle ve kaynaklarımızda kalkınan bir ülkeyiz" şeklinde konuştu.
/
"BU TESİSLER SAYESİNDE YURT DIŞINA ÖDEDİĞİMİZ FATURALAR AZALIYOR"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kaynaklar sayesinde Türkiye'nin yurtdışına ödediği ithalat faturasını azaltacağını belirterek, "Aksa Enerji'nin Göynük Termik Santrali'nden devlet 20 yılda 1,5 milyar lira kazanacak. Bu dev tesisle her yıl yurtdışına 100 milyon dolar civarında daha az para vereceğiz" dedi. Bakan Yıldız, Türkiye'nin kalkınmasına engel olmaya çalışanlara izin vermeyeceklerini ve hükümetin PKK terör örgütüne pabuç bırakmayacağını dile getirdi. Türkiye'nin iyi niyetinin suistimal edilmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Yıldız, "Türkiye'nin büyümesi devam edecek. Kim ne derse desin, hangi manileri önümüze koymaya çalışırsa çalışsın, biz vazgeçmeyeceğiz. Biz bu yola başımızı koyduk. Bugün Göynük'te kendi canını bu ülkeye feda eden şehidimizin ailesini ziyaret ettik. Kim olursak olalım, bizler de bu ülke için şehit olmaya hazırız. PKK terörüne biz hiç bir şekilde pabuç bırakmayacağız" ifadelerini kullandı. Bakan Yıldız, PKK terör örgütünün Diyarbakır'da Türkiye Petrollerine (TP) ait petrol sahasına saldırı düzenlediğini aktardı ve şöyle devam etti: "Biz ithal petrolden kurtulmak isterken, TP'nin Diyarbakır'daki petrol alanını PKK bombaladı. Biz bu tesisten elde ettiğimiz geliri 78 milyonla beraber paylaşacağız. Ne oldu şimdi? Siz bir petrol kuyusunu bombaladınız da benim oradaki Kürt kardeşim bundan pay mı aldı? Kürtçülük adına yola çıktıklarını söyleyen PKK kime zarar verdi?"
/
Aksa Enerji'nin Bolu Göynük'teki Santrali'nin ithalat faturasını azaltmaya yardımcı olacağına dikkati çeken Yıldız, "Türkiye'deki arz ve talep dengesi enerji sektöründe de ilerledi. Enerji üretimi tüketimden daha fazla. Böyle yapmalıyız ki Türkiye daha çok ilerleyebiliyor olsun. Bugün burada birçok rakam verildi. Aksa Enerji finansmanını getirdi, yatırımını buraya yaptı. Biz kömür için özel sektörle ortak olduk. 20 yılda buradan 1,5 milyar lira civarında pay alacağız. Bu dev tesisle her yıl yurt dışına 100 milyon dolar civarında daha az para vereceğiz. Devlet bir kuruş para koymadı" şeklinde konuştu.
Taner Yıldız, ayrıca yöre halkının Göynük Himmetoğlu Köyü'nde bir halı saha yapılmasını istediğini ve bunu Kazancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı'ya ilettiğini ifade etti. Kazancı'nın 'tabi ki yaparız' şeklindeki cevabından memnuniyet duyduğunu dile getiren Yıldız, "Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Burada çalışacak tüm işçi kardeşlerimize kazasız belasız çalışma temenni ediyorum" dedi.
/
VATANDAŞLARIN SORUNLARINI DİNLEDİ

Konuşmaların ardından Yıldız, Güllüce, Vali Baruş, Cemil Kazancı ve protokol üyeleri tesisin açılışını yaptılar. Taner Yıldız işçilerin isteklerini üzerine fotoğraf çektirdi. Yıldız açılışın ardından dövizler açarak kendisiyle görüşmek isteyen arazileri kamulaştırılan Himmetoğlu Köyü'nde yaşayan vatandaşların sorunlarını dinledi.
Bakan Yıldız, Vali Baruş ve beraberindekiler ayrıca Yaşar ve Ümran Başar çiftinin daveti üzerine evlerini ziyaret ederek, kahve içti.
/

 

YAZARLAR

Tamamı