HAVANDA SU DÖVMEK
Bolu’da günlük yayınlanan yerel gazetelerde aşağıdaki haber adeta birinci sırayı alıyordu.
“Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Bu Treni Kaçırmayalım!” sloganıyla bir kampanya başlattı. Özcan, başlatılan kampanya dâhilinde Bolu ve Düzce'de birçok noktadaki billboardlara astırdığı afişlerle dayanışma çağrısında bulundu.” (Haber: Bolu Takip)
Bu kampanya ile ne yapmaya çalışıyor Bolu Belediye Başkanı?
Böyle bir kampanyaya başlarken gerçekten böyle bir proje var mı, yok mu, bu projenin kaynağı nedir, araştırılması gerekmez mi?
Yeni idari yapımızda tüm kamu kurum ve kuruluşları artık İnternet sayfalarında, kurumlarının idari yapılarını, faaliyet alanlarını, stratejik planlarını, performans programlarını, Faaliyet Raporlarını yayınlamaktadırlar. Bilgi almak isteyen herkes kurumların internet sayfalarına girerek kurumlar ve faaliyetleri hakkında bilgi alabilir, raporlarına ulaşabilirler. Bolu Belediyesi de internet sayfasında faaliyet alanı ile ilgili açıklamalar yapmaktadır. Tüm kamu kurum ve kuruluşları da bunları yayınlamakla zorunludur.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın internet sayfasını inceledim. Böyle bir projeye rastlayamadım. Bakanlığın 10. Kalkınma Programı çerçevesinde belirlediği hedefler;
Hızlı tren ağı, Ankara merkez olmak üzere;
* İstanbul-Ankara-Sivas,
* Ankara-Afyonkarahisar-İzmir,
* Ankara-Konya,
* İstanbul-Eskişehir-Antalya koridorlarından oluşmaktadır.
Trafik yoğunluğuna bağlı olarak belirlenen öncelik sırasına göre mevcut tek hatlı demiryolları çift hatlı hale getirilecektir. Bu çerçevede Hızlı ve Konvansiyonel Demiryolu ağları aşağıdadır.
Bursa-Bilecik,
Sivas-Erzincan (Sivas-Zara),
Konya-Karaman,
Karaman-Niğde (Ulukışla)-Mersin (Yenice),
Mersin-Adana,
Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı demiryolu hatlarının, Gaziray, Palu-Genç-Muş demiryolu deplasmanı, Akhisar Varyantı, Aliağa-Çandarlı-Bergama, Gebze-Söğütlüçeşme/Kazlıçeşme-Halkalı (Marmaray), Adapazarı-Karasu konvansiyonel demiryolu hatlarının yapımı devam etmektedir.
Bunun yanında bir kamu yatırımının yapılabilmesi için Cumhurbaşkanlığı Bütçe ve Strateji Başkanlığınca yayınlanan yıllık Yatırım Programında da kayıt altına alınması ve yayınlanması gerekir. 2021 Yılı Kamu yatırım Programında da böyle bir proje yer almıyor ne yazık ki!
Bu hedeflerde ve projeler arasında Ankara-İstanbul arasında alternatif bir Hızlı Tren projesi yer alıyor mu? Hayır. Yatırım Programında yer alıyor mu? Hayır.
Öyle ise bu haberin kaynağı nedir? Olsa olsa sosyal medyadır. Sosyal medya nedir? Yalan ve algının kol gezdiği, ipinin ucunun kimin elinde olduğu belirsiz olan, itibar edilmeyecek bir alandır. Bu alanda ne yapılır. Havanda su dövülür! Yapılan nedir? Havanda su dövmektir.
Bolu Belediye Başkanı bu alanda ne yapıyor?
Rol kapmaya çalışıyor. Şayet proje gündeme alınırsa biz öncülük ettik diyecek. Böyle bir Proje Yatırım Programına girecek olsa Cumhurbaşkanımıza Bilim ve Sanayi bakanlığı yapmış Düzce Belediye Başkanı Sayın Faruk Özlü ve Bolu, Düzce milletvekilleri bu proje için Cumhurbaşkanlığı nezdinde girişimde bulunmaz mı?
Algı oluşturmaya çalışıyor. Biz halk için, memleket için çalışıyoruz algısını öne çıkarmak istiyor. Aslında yaptıkları çığırtkanlık, başka bir şey yok.
Dikkat edin! Bu adamların millet memleket için çalışma gibi bir dertleri yok ve olmadı. Ama algı oluşturmayı iyi beceriyorlar. Algı operasyonu, yeni oluşturulan ya da daha önceden var olan bir düşüncenin farklı manipülatif yöntemler aracılığı ile hedeflenen kitleye empoze edilmesidir.
Saygılarımla
Nuri SEZGİN
Kaynaklar;
Ulaştırma Altyapı Bakanlığı İnternet sayfası
2021 Kamu Yatırım Programı