Hibe Başvuruları Başladı. Toplantılara Devam..
Toplantıya, Bolu Valisi Aydın BARUŞ, Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Çetinkaya, Bolu İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bolu İl Müdürü İsmail TAŞ, Oda ve Birlik Başkanları, üyeler ve yatırımcılarla beraber 206 kişi katılım gösterdi.
Toplantı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bolu İl Müdürü İsmail TAŞ'ın konuşmasıyla başladı. İl Müdürü TAŞ; Programın amacının kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, köylünün köyde tutulması sağlanarak ekonominin canlanması olduğunu belirtti. Devamında "'gerçek ve tüzel kişilerin ekonomik yatırımlara yönelik olarak hazırlayacakları hibe başvurularının il ve bakanlık düzeyinde değerlendirilmeleri sonucunda uygun bulunanlar programa alınacak ve hibeye esas proje tutarlarının % 50'si hibe desteği olarak program bütçesinden karşılanacaktır. 2014-2016 yıllarında 9. ve 10. etaplarda İl müdürlüğü olarak tebliğin duyurulması hususunda Bolu Merkez ve İlçelerinde toplantılar düzenlenmiştir. Proje uygulaması ile ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon sağlanarak yatırımcılar için bürokratik işlemlerin hızlandırılması sağlandı ve bütün bu çabalarımız sonucunda proje sayısı ve hibe miktarı açısından ülke genelinde ilimiz 3. sırada yer almıştır. Bu iki etapta da toplam 300 başvuru olmuş, 9. Etapta 69, 10. Etapta 49 olmak üzere toplam 118 proje onaylanmıştır. Bu projelerden; 9. Etapta 43, 10. Etapta 33 yatırımcı olmak üzere toplam 76 yatırımcımız ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır.
Ayrıca '21 Ekim 2016 tarihinde yayınlanan yeni tebliğe göre (11. Etap);
Ekonomik yatırımlar destekleme programı kapsamında; kanatlı için modern sabit yatırımlar konusu çıkarılmıştır, diğer desteklemelere ek olarak; Kırsal ekonomik altyapı yatırım konularından; Kırsal turizm yatırımları, Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, El sanatları ve katma değerli ürünler, Bilişim sistemleri ve eğitimi, hibe desteği kapsamında değerlendirilecektir.
Bizler yatırımcılarımızdan kefil istemiyoruz, ipotek istemiyoruz, ortaklık istemiyoruz; sadece sizlerden işletmenin ruhsatlı, izinli ve rantabl olmasını bekliyoruz. 11. Etabın Bolu'muza hayırlı olmasını dilerim emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ederim" dedi.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş konuşmasında yapılacak olan proje sayısına göre hibe verileceğinin altını çizerek, çok sayıda proje üretilmesi gerektiğini belirtti. Ateş, "Biz programı açıkça önemsiyoruz. "Projeyi yapan arkadaşlarımızın projeyi yaptırdıkları işlerin yaptırdıktan sonra mutlaka projesini takip etmesi gerekiyor, destek vermeleri lazım. Bu konuda destek istiyoruz. Özellikle programda yer alan projeleri geçmiş arkadaşlarımızda imalat esnasında sıkıntılar yaşıyorlar. Hem kontrol aşamasında sıkıntı yaşıyorlar hem de paraların geri alınması aşamasında sıkıntı yaşıyorlar. Böyle problemlerimiz var. Proje yapıyorsanız projeyi kağıt üzerinde yaptıktan sonra uygulama aşamasına geçtiğiniz zaman aslına uygun yapmaya gayreti içinde olun. O projenin dışına çıkmamaya gayret edin. Çünkü idarenin de buna bir imtiyazı olamaz. Proje aşamasında kararımızı net vermemizde yarar var. Bu konuda da herkesin projesini net olarak belirlemesi lazım. Bu programda iki üç tane konu ilave geldi. Özellikle enerji konusu da ilave geldi. Önemli konular. Enerji konusunda çağrı yapmak gerekirse SEPAŞ yetkililerine, toplu bir şekilde çağrı yapmamız lazım. Çünkü burada izin almak adına sıkıntılar yaşayabiliriz" ifadelerini kullandı.
Bolu Valisi Aydın BARUŞ, "Bugün ilimiz açısından gerçekten önem taşıyan bir konu ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek üzere yapılan bu toplantının açılışında hep beraber bulunuyoruz" dedi.
Bolu'nun ekonomik ve sosyal kalkınmışlık bakımından Türkiye'de 11'inci sırada olduğunu kaydeden Vali BARUŞ, "Biraz önce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın bahsettiği gibi Bolu ekonomik ve sosyal kalkınmışlık bakımından Türkiye'de 11. sırada yer alıyor. Türkiye'de yaşanabilir şehirlerarasında da Bolu 3. sırada yer alıyor. Bu yaşanabilir kentler sıralaması kriterlerinde öncelikle sağlık, eğitim, şehirleşme gibi hususlar önem arz ediyor. Bolu'nun yatırım teşvikleri bakımından da 2. Bölgedeki iller arasında olduğunu biliyorsunuz. Çevresinde yatırım teşvikleri bakımından çok daha avantajlı iller olması münasebetiyle sanayi yatırımlarımızda maalesef özendirici bir konuma sahip değiliz. Diğer bir taraftan Bolu, şehir merkezi gerçekten yaşam standartları yüksek olan bir yer ancak, kırsala doğru gittiğimizde bu standardın azaldığını, geçim kaynaklarının azaldığını, bu nedenle de ilçelerimizden, köylerimizden şehir merkezine yoğun bir göç olduğunu gördüğümüz bir şehir. Bu hususlardan şunu çıkarmak gerekir ki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından öngörülen ve Türkiye'de 81 ilin yararlanması, bazı konularda da sadece 39 ilin yararlanması için açılan programlar ilimizin kırsal kalkınması açısından son derece önem taşıyor" ifadelerini kullandı.
Projelerin 4 Aralık'a kadar Müdürlüğe teslim edilmesi gerektiğini ifade eden Vali BARUŞ, "Ben bu programa gerekli ilgiyi göstereceğinize inanıyorum. Birazdan arkadaşlarımız program hakkında, desteklenecek projeler hakkında sizleri bilgilendirecekler. Bu çalışmayı bütün ilçelerimizde gerçekleştireceğiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından, uzmanlarımız tarafından bilgilendirmeler yapılacak. 4 Aralık'a kadar bu projelerin hazırlanıp teslim edilmesi gerekiyor. Bu aşamada da yardımcı olunabilecek hususlarda 24 saat arkadaşlarımızı görevlendiriyorum. Bu konuda yapacağınız yatırımlarda, projelerde hepinize başarılar diliyorum. İnşallah ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olur" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi Müdürü Hasan Şen ve proje uzmanları katılımcılara birer sunum yaparak desteklemeler ve hazırlanabilecek projeler ile ilgili bilgiler verdiler.