22.11.2024 23:17:05
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

İİT Kamu İstihdam Kurumları...

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üye Ülkeleri Kamu İstihdam Kurumları Ağı II. Toplantısı 27-28 Eylül tarihlerinde İŞKUR ve SESRIC'in ev sahipliğinde Ankara'da düzenlendi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL28 Eylül  2016 Çarşamba - 16:51
İİT Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısı Yapıldı
“İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Kamu İstihdam Kurumları Ağı 2. Toplantısı (OIC-PESNET II)” Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU, SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa KULAKLIKAYA, İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali ÖZKAN’ın açılış konuşmalarıyla başladı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dr. Mehmet MÜEZZİNOĞLU toplantıda yaptığı konuşmada OIC PESNET’in İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkeleri için önemine dikkat çekerek, İslam ülkelerinin her zamankinden daha fazla birliğe ve beraberliğe ihtiyaç duyduğunu belirtti. MÜEZZİNOĞLU, İslam dünyası olmadan küresel kalkınmanın mümkün olmadığını, bu bilinçten hareketle OIC PESNET’in büyük önem taşıdığını ifade ederek; “Türkiye ve teşkilata üye ülkeler 2013 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Çalışma Bakanları Toplantısında İslam İşbirliği Teşkilatı iş, istihdam ve sosyal korumaya ilişkin konularda işbirliği çerçeve anlaşmasını imzalamıştır. Bu sayede üye ülkeler arasında çalışma hayatı, işsizliğin önlenmesi ve işgücü piyasasıyla ilgili işbirliği yapılmasının temelleri atılmıştır. Türkiye olarak Bakanlığımızın ve İŞKUR’un önerisiyle bu alanda işbirliğini geliştirmek ve anlaşmanın uygulanmasını güçlendirmek amacıyla teşkilata üye ülkelerin kamu istihdam kurumları arasında bir forum oluşturulması sağlanmıştır. Türkiye forumun çalışmalarının yürütülmesi ve kurumsallaştırılması adına bu çalışmalara öncülük etmiştir, öncülük etmeye de devam edecektir. 2014 yılında Ankara’da gerçekleştirilen I. Kamu İstihdam Kurumları Toplantısı, OIC PESNET adı verilen kamu istihdam kurumları ağının oluşturulması, İslam dünyasında yeni bir dinamiğin filizlenmesine vesile olmuştur. Bizler öğrendikçe, paylaştıkça ve birbirimize sıkı sıkıya kenetlendikçe başaramayacağımız, üstesinden gelemeyeceğimiz süreçler olmayacaktır.” dedi.

“Bugün İŞKUR WAPES’in başkanı olarak esasında tüm ülkemiz için önemli bir vizyonu da işaret etmektedir”

İşgücü piyasaları ve çalışma hayatındaki yeni dönüşümleri yakından izleyen Türkiye’nin iyi uygulamalar ve politikaları insanlığın istifadesine sunmaya hazır bir bölgesel yönetişim mekanizmasının kurulmasına öncülük etmek üzere her türlü inisiyatifi almaya hazır olduğunu vurgulayan Bakan MÜEZZİNOĞLU konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bugün İŞKUR WAPES’in başkanı olarak esasında tüm ülkemiz için önemli bir vizyonu da işaret etmektedir. Bu vizyon her daim dünyanın bir parçası olmak ve yeri geldiğinde tüm dünyaya öncülük edebilmek veya örnekler oluşturabilmektir. Kuracağımız ve güçlendireceğimiz bu yapılar birbirleriyle rekabet eden değil, birbirleriyle sıkı sıkıya bağlı, tüm dünyayı çepeçevre saracak bir istihdam kuşağının oluşturulmasını amaçlamaktadır. Umuyorum ki gerçekleştirmekte olduğumuz bu toplantımız ve OIC PESNET ülkemize, kurumlarımıza, İslam Dünyasına ve bölge coğrafyamız başta olmak üzere tüm dünyaya barış, refah ve daha iyi bir gelecek için katkı sağlayacaktır. Şu anda burada bulunan 32 ülkenin temsilcileri olarak hepimize çok büyük görevler düşüyor. Küresel bir sorun olan işsizliğin çözümü ve insana yakışır işlerin çoğaltılması için üstlendiğimiz sorumluluğun bilinciyle tüm meseleleri burada görüşmeli ve alacağımız kararları süratle hayata geçirmeliyiz.”
“OIC PESNET kapsamında daha etkili ve büyük ölçekte faaliyetler sürdürmeyi arzuluyor ve bunu gönülden istiyoruz”
İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali ÖZKAN ise kamu istihdam kurumlarının her geçen gün farklı problemler ve mevcut politika araçlarıyla çözülmesi zor durumlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, “Bu kapsamda küresel anlamda işgücü piyasası politikalarında bir referans noktası olan Dünya Kamu İstihdam Kurumları Birliği WAPES’te daha aktif bir rol oynamaya karar verdik. Genel kurulda yapılan seçimlerde 2015-18 yılları arasında WAPES’in yönetim kurulu başkanlığı görevini yürütmekle görevlendirilmiş bulunmaktayız. Uluslararası alanda kazandığımız bu deneyim esnasında üzülerek gördük ki İslam coğrafyasının işgücüne dair yaşadığı kendine has problemleri çözebileceği mekanizmalar maalesef bulunmamaktaydı. Bu sebeple OIC PESNET’in kurulması bizleri oldukça memnun etti. Geldiğimiz aşamada İslam ülkeleri olarak OIC PESNET’in gelişmesine katkıda bulunmanın ve WAPES gibi uluslararası örgütlerde daha aktif bir rol almanın hepimiz için bir zaruret olduğu inancındayız. Hatırlatmak isterim ki bu ve benzeri kuruluşların birçoğunun gücü, etkinliği, üye ülkeler arasında dayanışma, işbirliği, bilgi alışverişi ve birlikte hareket etmeyle yakından ilişkilidir. İslam coğrafyası içinde var olan ve kurulacak olan ortak girişimler İslam ülkelerinin siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel yönden gelişimine katkı sağlayacak, küresel politikalarda söz sahibi olmasını destekleyecek, bu sayede İslamofobi ile mücadele, üye ülkelerin refah düzeylerinin artmasında, dünya barışı ve bölgesel huzurun tesisinde, kardeşliğin ve insani değerlerin yaygınlaşmasında önemli katkılar sunacaktır. Bu bilinçle temelini attığımız OIC PESNET kapsamında daha etkili ve büyük ölçekte faaliyetler sürdürmeyi arzuluyor ve bunu gönülden istiyoruz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan MÜEZZİNOĞLU, SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa KULAKLIKAYA, İŞKUR Genel Müdür Vekili Mehmet Ali ÖZKAN İİT’ye üye ülkelerin kamu istihdam kurumları temsilcileriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.
2 gün süren toplantının ilk gününde katılımcılar; istihdam alanında ikili ve çoklu işbirliği imkânlarını, işgücü piyasalarında karşılaşılan sorunlara ilişkin çözüm önerileri ile uygulama örneklerini ve ülkeler arasında uyarlanması mümkün olan politikaları ele aldı. Toplantının ikinci gününde “kanıt temelli politika geliştirme” (evidence-based policy making) ve uygulama için işgücü piyasası verilerini toplama ve kullanma üzerine özel bir seminer verildi.
Toplantıya; 32 ülkenin Kamu İstihdam Kurumlarında görevli üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR), Uluslararası Göç Örgütü (IOM), İslam Kalkınma Bankası (IDB) gibi uluslararası kurum ve kuruluş temsilcileri ile İİT üye ülkelerin büyükelçileri ve kamu kurumlarımızdan üst düzey yöneticiler ve uzmanlar katılım sağladı.



 

YAZARLAR

Tamamı