22.11.2024 01:09:11
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

İmar Barışı'na Başvurma Şartları!

Bolu'da daha önce yapılmış fakat yapı ruhsatı ve kullanma izni alamamış yapıları, kümesleri kapsayan İmar Barışı başvurusu için süre azaldı. 8 Haziran itibari ile başvuruların alınmaya başlandığı imar barışında başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. İşte imar barışına başvurmanın şartları..

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL20 Temmuz  2018 Cuma - 03:28
İŞTE, İMAR BARIŞI'NA BAŞVURMA ŞARTLARI..!
Bolu'da da daha önce yapılmış fakat yapı ruhsatı ve kullanma izni alamamış yapıları kapsayan, önceden yapılmış kümesleri da içine alan İmar Barışı için 31 Ekim son gün. Mağdur olan vatandaşlar yapı ruhsatı ve kullanma izni alamadığı için devletin sağladığı teşviklerden yararlanamıyorlardı. Elektrik, su, doğalgaz gibi gereksinimleri bağlanamıyordu. Artık yapı kayıt belgeleriyle birlikte bunlar yapılabilecek.
İskânsız yapıların belli bir harç karşılığında kayıt altına alınarak iskân verilmesi ve bu gelirin dönüşüm projelerine finans sağlaması için getirilen bir düzenleme olan imar barışı başvuruları 8 Haziran’dan itibaren resmen başladı.
İmar barışı başvuruları 31 Ekime tarihine kadar devam edecek. Yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabiliyor.
İmar barışı, 3194 sayılı İmar Kanununa eklenen geçici 16. madde ile yürürlüğe girdi. 8 Haziran itibari ile başvuruların alınmaya başlandığı imar barışında başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılabiliyor. Bu kapsamda alınacak yapı kayıt belgesi için de bedelin ödenmesi gerekiyor.
Yapı Kayıt Belgesi bedeli, emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında alınıyor. Yapı Kayıt Belgesi bedeli 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor.
İmar barışına e-devlet kapısı üzerinden başvurulabiliyor. Başvuru için e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapılması ve imar barışı başvuru formundaki tüm bilgilerin doğru ve eksiksiz doldurulması gerekiyor.
Hangi yapılar için imar barışına başvuruluyor? Hangi yapılar için imar barışına başvurulamıyor? İşte imar barışına başvurmanın 7 şartı.
İmar barışına başvurmanın şartları:
1- Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor.
2- 18/11/1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda,
3- İstanbul tarihi yarımada içinde 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda,
4- 19/5/2014 tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş Tarihi Alanda,
5- Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde,
6- Kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde, bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemiyor.
7- Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabiliyor.
Hangi yapılar için imar barışına başvurulabiliyor?
1- Ruhsatsız yapılan yapılar, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar, iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış yapılar vb. yapılar,
2- Yapının tamamının ruhsatsız biçimde yapılması veya yapı kullanma izin belgesi alınmamış olması durumunda yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi alınması gerekiyor.
3- İskan alındıktan sonra sığnak ve otopark gibi ortak kullanım alanlarının bağımsız bölüme dönüştürülmesi, konutun ticari kullanıma yada ticari kullanımın konuta dönüştürülmesi, bağımsız bölümlerin birleştirilmesi, balkon ve teras kapatılması, ıslak hacimlerde yer değişikliği gibi vb. aykırılıklar, bir bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi alınabiliyor.
Haber: boluekspres.com




YAZARLAR

Tamamı