İŞKURDER, MYK Başkanı Adem CEYLAN ile Görüştü.
İMD Sertifika Yenileme Süreci Nasıl Olacak?
İş ve Meslek Danışmanlığı sertifikası her beş yılda bir yenilenmesi gerekiyor. İlk defa 2012 yılında alınan sertifikaların çoğunun yenileme süresi gelmiş bulunuyor. Bu kapsamda Mesleki Yeterlilik Kurumu İŞKUR ile birlikte çalışmalar yürütüyor. Ancak bu çalışmalar daha çok İŞKUR’da İMD kadrosunda çalışanları kapsıyor. Ancak kapsam dışında kalan yaklaşık 13 bin kişi çözüm bekliyor.
İŞKUR Çalışanları Derneği (İŞKURDER) Genel Başkanı Mehmet TEKİN, Genel Sekreter Erhan ELMA ve Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Mahsum ÇALHAN, Volkan HACIÖMER ve Mehmet ÖZ Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Sayın Adem CEYLAN’ı makamında ziyaret ederek sertifika yenileme aşamasında olanların sorunlarını dile getirdi.
Uzun yıllar kamu bürokrasisi tecrübesi olan CEYLAN ile Çalışma hayatı üzerine verimli bir görüşme gerçekleştirildi. Milli istihdam seferberliğinin olduğu bu günlerde İŞKUR çalışanlarına büyük görevler düştüğünün belirten CEYLAN; İŞKUR Çalışanları Derneği’nin bu anlamlı ziyaretinden memnuniyet duyduğunu ifade etti.
İŞKUR Çalışanları Derneği Genel Başkanı Tekin, İş ve Meslek Danışmanlığı Yeterlilik Belgesinin beş yılda bir yenilenmesi gerektiğini hatırlatarak; Akreditasyon almış üniversitelerin belge yenileme için de yüksek ücretler talep ederek bu durumu ticari bir işe çevirdiğini dile getirdi. Tekin; “Daha önce sınava girmiş ve başarılı olmuş kişilere belge yenileme sürecinde kolaylık sağlanmalı ve daha uygun ücretlerle bu hizmeti almalarının önü açılmalıdır” dedi.
İŞKUR’da çalışan bütün personel danışmanlık hizmeti veriyor.
Bir istihdam kurumu olan İŞKUR’un asli görevlerinden biri danışmanlık hizmetidir. İŞKUR’da çalışan bütün personelden işsiz ve işverenlerle temas noktasında danışmanlık hizmeti beklenmektedir. Bu nedenle; İŞKUR Çalışanlarının çoğu resmi kayıtlara girmese de danışmanlık faaliyetini aktif şekilde vermektedir. Sertifika yenileme durumunda unvan bazında ayrıma gidilmeden bütün çalışanlara gerekli kolaylık sağlanmalıdır.
İŞKUR bütün çalışanlarını sertifikalı yapmalıdır
Dışarıdan bakan biri için Memur, Danışman, Uzman ayrımı olmaz. İŞKUR ve çalışanları vardır temas ettiği bütün çalışanlardan aynı hizmet kalitesini bekler. Kurumun hizmet kalitesini yükseğe taşıyarak toplam kaliteyi artıracak mevcut çalışanların da sertifika almasının teşvik edilmesi ve en önemlisi de kuruma yeni alınacak bütün personellerde İş ve Meslek Danışmanlığı Sertifikası sahibi olma şartının aranmasıdır.
Özel istihdam bürolarında çalışan nitelikli personelin durumu
Özel İstihdam Bürolarında çalışan personellerin de İş ve Meslek Danışmanlığı hizmetini aktif bir şekilde yürüttüğü göz önüne alındığında belge yenilemek durumunda kaldığı zaman, İŞKUR’da İş ve Meslek Danışmanı olarak çalışan personelle aynı haklara sahip olmalıdır. Hizmet noktasında kamu özel ayrımı yapmak doğru değildir.
Sertifikasını yenilemek isteyen binlerce kişi tekrar sınava girmek zorunda
İŞKUR’a atanma ümidi ile yaklaşık 13.000 kişinin İş ve Meslek Danışmanlığı Sertifikası aldığı bilinmektedir, üstelik bunların birçoğu da işsiz insanlardan oluşmaktadır, bu kişiler sertifikalarını yenilemek istediğinde tekrar sınava girmek için konaklama ve ulaşım hariç sadece sertifikaya yaklaşık 800 TL ödemek zorunda kalmaktadır. Daha önce sertifika almış ve şuan işsiz olan bu kişilere de belge yenileme ücretinde gerekli kolaylık sağlanmalıdır.