23.11.2024 08:07:41
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

İnşaat Sektörüne Nitelikli Eleman!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Bakanlığı arasında “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalandı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL14 Nisan  2016 Perşembe - 21:18
İnşaat Sektörüne Nitelikli İşgücü Kazandırmak İçin İmzalar Atıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman SOYLU, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet SARI ile Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sayın Orhan ERDEM’in teşrifleri ile “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalandı.
Yapı sektöründe çalışan meslek erbaplarının mesleki niteliklerin artırılması, sektöre öncü iyi uygulamaların geliştirilmesi ve ürün kalitesinin artırılması için eğitilerek bilinçlendirilmesi ve bu sayede “mesleki yeterlilik belgesi” alabilmelerine yardımcı olunması için kurumlar arasında işbirliği yapılmasını amaçlayan Protokolün imzalanması ile özellikle 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra sektörde yaşanacak belgesiz çalışan sorunu en aza indirilmiş olacak.

Yapılan törende konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman SOYLU, kendisi en çok üzen haberlerin başında iş kazası haberlerinin geldiğini söyledi.
Ulusal İstihdam Stratejisi'nin en önemli ayağının eğitim ve istihdam ilişkisi olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Soylu, bu doğrultuda mesleki becerilerin eğitimle buluşturulması yönünde adımları itinayla attıklarını vurguladı. Mesleki yeterlilik belge zorunluluğu getirilen 40 mesleğe, bu yıl yayınlanan ikinci tebliğle 8 mesleğin daha eklendiğini bildirerek, "Toplamda 48 meslekle birlikte ülkemizde mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu uygulanmış olacak. Protokolle yapı sektöründe çalışan 300 bin kişinin eğitilmesini hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından verilecek eğitime İŞKUR 248 milyon lira katkı sağlayacak. Bu protokolün başarıya ulaşmasında herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Böyle önemli bir protokolün hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu gereğince hazırlanan “Meslekî Yeterlilik Kurumu Meslekî Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ” 25.05.2015 tarihli ve 29366 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu Tebliğ ile yapı sektöründe; ahşap kalıpçı, bacacı, betonarme demircisi, betoncu, duvarcı, ısı yalıtımcısı, inşaat boyacısı, iskele kurulum elemanı, panel kalıpçı, seramik karo kaplamacısı, ses yalıtımcısı, sıvacı, su yalıtımcısı, tünel kalıpçısı ve yangın yalıtımcısı meslekleri için “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirildi. Bu Tebliğ gereğince adı geçen mesleklerde Meslekî Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişilerin 25.05.2016 tarihinden sonra çalıştırılmaları mümkün olamayacaktır. Verilen sürenin sonunda belgesiz olarak işçi çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için 500 TL idari para cezası verilecek.

Protokol kapsamında;

•Türkiye İş Kurumu, kursiyerlere yönelik iş ve meslek danışmanlığı hizmeti sunacak ve düzenlenecek eğitimler için ihtiyaç duyulacak temrin giderini, kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerini, eğitici giderlerini ve sınavlarda başarılı olanların belge ve sertifika bedellerini karşılayacak.
• Mesleki Yeterlilik Kurumu, sınav ve belgelendirme iş ve işlemleri koordine edecek ve eğitim müfredatının basılarak kursiyerlere dağıtılmasını İŞKUR ile birlikte gerçekleştirecek.
•Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, eğitimlerin tanıtım ve bilgilendirmesini taraflarla işbirliği içinde yapacak, kursiyerlerin sektör ile işbirliği içinde başvurularının toplanması ve bunların İŞKUR’a kaydının yapılmasını sağlayacak, eğitimini tamamlayan kişilerin mesleki yeterlilik belgesi alması için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeleri yapacak, kursları bitiren kişilere, işyerlerinde kullanılmak üzere kişisel koruyucu donanım temin edip dağıtacak.
•Milli Eğitim Bakanlığı ise eğitim programlarına uygun olarak eğitim mekânı, kurs ve sınıf planlaması ve eğitici temini konularında gerekli çalışmaları yaparak eğitimlerin düzenlenmesini sağlayacak.
Eğitim sonunda sınav ve belgelendirme işlemleri, MYK tarafından yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarınca yapılacaktır. Sınav ve belge ücretleri İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Ayrıca yeterlilik belgesi sahibi olan kişileri çalıştıran işverenlerin 54 ay işveren sigorta primleri de İŞKUR tarafından karşılanacak. Bu Protokol konusu mesleki eğitimler ile sınav ve belgelendirme işlemlerinin İŞKUR’a toplam maliyeti 248.135.000 TL’dir.
Bu protokol sayesinde 81 ilde düzenlenecek eğitimler ile; mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirilen yapı sektöründe çalışan meslek erbaplarının mesleki niteliklerinin geliştirilmesi sağlanacak.


 

YAZARLAR

Tamamı