23.11.2024 15:14:39
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

İslam Dünyası Yemen İçin...

İslam Dünyası Yemen için İstanbul'da toplanıyor. ?Uluslararası Yemen İnsani Yardım Konferansı? 14 Ağustos Saat 10.00'da açılarak, 14 ? 15 Ağustos 2015 tarihlerinde; İstanbul, Bahçelievler Merkez Mahallesinde bulunan Gorrion Hotel İstanbul'da gerçekleşecek.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL13 Ağustos  2015 Perşembe - 17:00
İSLAM DÜNYASI YEMEN İÇİN İSTANBUL’DA TOPLANIYOR
İslam Dünyası kuruluşları, Yemen için İstanbul’da biraraya geliyor. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Camiler Konseyi, Dünya Müslüman Gençlik Birliği ve Yemen İnsani Yardım Birliği Yemen için elele verdi.
14 - 15 Ağustos 2015 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek “Uluslararası Yemen İnsani Yardım Konferansı” ile Yemen’in savaşta aldığı ve hala kanayan yaralarına çözümler aranacak.
Güç birliği yapan sivil toplum kuruluşlarının acil insani yardımdan başlayan ve uzun vadede ülkeye fayda getirecek amaçları şöyle sıralanıyor:
Öncelikle tüm insani yardım kuruluşlarını ve bireyleri Yemen’e yardım için harekete geçirmek, Yemen’deki insani drama ışık tutmak, Yemen’deki mağdur halka zaruri acil insani yardımları sağlamak, kalkınma ve yeniden yapılanmaya katkı sağlamak, Yemen’deki insani kriz ile ilgili veri tabanı oluşturmak ve yardımları uluslararası insani standartlara göre dağıtmak.
Yemen için 447 Milyon Dolarlık Projeler…
Sivil Toplum Kuruluşları, konferansta Yemen için acil hayata geçirmek istedikleri 447 Milyon Dolar bütçe hedefli programı da masaya yatıracak.
Sivil Toplum Kuruluşlarının Yemen için acil hayata geçirmek istedikleri 447 Milyon Dolar bütçe hedefli programları şöyle:
Gıda: 2,5 milyon koli gıda dağıtmak
Temiz İçme Suyu: 250 bölgede her gün tankerlerle düzenli içme suyu dağıtmak.
Barınma: 100 bin ailenin barınma sorununu çözmek.
Mülteciler: 20 bin mülteciye yardım ulaştırmak.
Sağlık: Yaralıların tedavisi için mobil sağlık hizmeti, hastane ve kliniklere destek vermek.
Diyaliz Merkezleri: Mevcut diyaliz merkezlerinin ihtiyaçlarına çözüm bulmak.
Dang Humması İle Mücadele: Dang humması, (İngilizce: Dengue Fever) dang virüsü kaynaklı bir enfeksiyondur. Sivrisinekler dang virüsünü bulaştırır. İnsanların kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekmesine neden olduğu için, Dang humması “kırık kemik humması” olarak da bilinir.
Yetim: 25 bin yetim ailesine maddi destek vermek.
Kalkınma: 3 bin 150 köye kalkınma yardımları yapmak.
2 gün sürecek konferansta bir de fotoğraf ve sanat eserleri sergisi de yer alacak.
Tarih: 14 – 15 Ağustos 2015
Açılış: 10: 00
Yer: Gorrion Hotel İstanbul
Adres: Merkez Mah. Sanayi Cad. No:9, Bahçelievler/İstanbul, Türkiye
İrtibat: Yusuf Kara, İDSB Genel Koordinatör- Tel: 0506 837 63 03
/
RAKAMLARLA YEMEN’DE YAŞANAN SAVAŞIN ETKİLERİ
İslam coğrafyasının zaten fakir ama mutlu ülkesi Yemen, yaşadığı savaş sonrasında daha da fakir ve mutsuz. Savaşta 4 şehri tamamen harap olan Yemen’in 19 şehri de ciddi anlamda savaştan zarar gördü.
BM; ülkede yaşanan krizi, Yemen tarihinin en büyük krizi olarak niteliyor.
UNICEF; 2, 5 milyon çocuk temiz içme suyu olmadığı için ishal, 1,3 milyon çocuğun şiddetli solunum hastalıkları, onbeş yaş altı 2, 6 milyon çocuğun ölümcül kızamık hastalığı riski taşıdığını açıkladı.
BM Dünya Gıda Programı, 28 milyon olan ülke nüfusunun %50 'sinin gıda güvenliği sorunuyla karşı karşıya olduğunu duyurdu.
International Medical Corps rakamlarına göre, aralarında binlerce çocuğun bulunduğu 12 milyon kişi açlıkla karşı karşıya ve bu rakam her geçen gün artıyor
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yemenli her 5 kişiden 4'ünün insani yardıma muhtaç olduğunu belirtiyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü ise 16 milyon kişi temiz içme suyuna erişemediğini açıkladı.
Ülkede Savaş Sonrası Durum
Binlerce kişinin ölmesine, on binlerce kişinin yaralanmasına ve 2 milyondan fazla insanın göç etmesine neden olan savaş sonrası, ülkede yönetim ve güvenlik sorunları had safhada. Ekonomi çöktü, eğitim ve öğretim durma noktasında. Birlik içindeki halkın sosyal dokusu paramparça oldu. Binalar, okullar, hastaneler ve hizmet kurumları da kullanılamaz durumda.
Acilen el uzatılmazsa, ülkede pamuk ipliğine bağlı işleyen sağlık sistemi de çökecek. Savaşın en çok tahrip ettiği bölgede 10 milyon nüfusa sadece 8 hastane hizmet verebiliyor. Kızamık ve tüberküloz gibi mücadelesi mümkün olan hastalıklara karşı bile aşı programları durduruldu.
Savaş 50 binden fazla Yemenli yetim daha verdi insanlığa. 1 milyondan fazla çocuk beslenme sorunları yüzünden, binlercesi de gün boyu çöplerde yiyecek aradıkları için hastalık riskiyle karşı karşıya.
Yemen’de savaş sonrasında petrol karaborsaya düştü. Benzin istasyonları pompalarını kapatırken, karaborsada benzinin litresi 5 Dolar.
Bazı şehirlere elektrik ayda sadece yarım saat verilebiliyor.
Kadınlar ve çocuklar içme suyuna ulaşmak için ortalama 5 km yol yürüyor. Bir bidon temiz içme suyu için bir annenin 3 ila 6 saati yollarda geçiyor.

YAZARLAR

Tamamı