1.11.2024 19:36:12
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

İZMİR DEN AÇIKLAMA GELDİ

İzmir Bolulular Derneği Bakanlar Kurulunun almış olduğu Kararın iptalini neden istemişler. Dernek Başkanı Av. Dost Benli konu ile ilgili açıklamada bulunarak, Danıştay'a niçin dava açtıklarını söyledi. İşte o açıklama...

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL25 Ekim  2015 Pazar - 23:40
İDARİ İŞLEMİN İPTALİNİ NEDEN İSTEDİK?
src=Karar birçok yönden hukuka aykırılıklar barındırmaktadır. Öncelikle Turizm imarına açılan alan son derece büyük ve 51.450 hektarlık önemli bir orman alanıdır. Demokratik toplumlarda, gelişmiş ülkelerde bir kenti ilgilendiren bu gibi önemli konularda yapılacak düzenleme öncesinde mutlaka halkın kararı önemsenir ve düzenleme için özellikle bilim çevreleri başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, ilgili kuruluşlarla düzenlemenin nasıl olması gerektiği konuşulur, paylaşılır, tartışılır. Fakat bu böyle olmadı. Bir gün baktık ki tüm Bolu’yu ilgilendiren konuda bir karar alınmış, Bolu Köroğlu Ormanları turizm düzenlemesi altında imara açılmış ve kesilen ağacın yerine 3 tanesini dikeceğiz diye açıklamalar yapılmakta. İnanın bizim davamıza kadar böyle bir düzenlemenin olduğunun farkında dahi olmayan çok ciddi bir kitle vardı.
Alınan Kararın Hukuka aykırılıklarına gelince öncelikle idari işlemlerin de mutlaka Kamu Yararı olmak zorundadır. Bu kararda Kamu Yararı bulunmamaktadır. Üstün kamu yararı ise tam tersine ormanın orman olarak muhafazasıdır.
Karar Eko sistem ve Biyolojik Çeşitllilik açısından büyük riskler içermektedir. Başta Anayasa 44,169 ve 170 . maddelerine aykırı. Ayrıca Uluslararası Çevre Sözleşmelerine de aykırıdır.(Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesine - Biyogüvenlik Kartegena Protokolüne aykırıdır)
Yaylacılık Geleneği tehdit altındadır, sadece Bolu’ya has bitkiler Endemik Türler tehdit altındadır, Termal Kaynaklarımız tehdit altındadır, yaban Hayatı tehdit Altındadır, Yeşil alanların yok edilmesi tehlikesi vardır. Maalesef ülkemizde ve daha hızlı bir şekilde Bolu'da da verimli tarım alanları bir bir kat karşılığı beton alanlara dönüştürülmüştür. Sıra Ormanlara da gelirse Bolu’yu eski resimlerine bakıp iç çekeceğimiz bir memleket haline getirme riski vardır. Bakın Bursa’nın adı yakın zamanda Yeşil Bursa idi güzelim Yeşil Bursa şu an Beton Yığını Toki Ucubeleri ile dolu bir şehir haline geldi. Bunu ben söylemiyorum Bursa Halkı söylüyor. Çağdaş şehirlerde bozkırlar, çöller, kurak alanlar yeşillendirilmeye uğraşılırken maalesef biz mevcut halimizi ormanımızı korumak için seferber olduk.
TURİZME,YATIRIMA KARŞI DEĞİLİZ
Elbette Turizme, yatırıma karşı değiliz. Ormanlık alana dokunursanız doğal olmayan hiçbir yere turist gelmez. Bırakın Bolu el değmemiş Doğası ile turist çeksin. Bolu kendi doğasını ve güzelliklerini muhafaza ettiği ölçüde şehir merkezinde daha güzel imkanlarla yapılacak otellerle zaten turizmin gözdesi olur, olacaktır da. Yeni turizm anlayışı kent dokusunu ve doğal zenginliği öne çıkarmaktadır. 
Yapaylıktan uzak durup eko sisteme bitkilere, hayvanlara, yaylacılık geleneğine zarar vermeden turizm mümkündür. Bizim asıl sorunumuz doğal güzelliğin içine illaki beton yaparak turizmin gelişeceğini düşünmek olmuştur. Ormandan yararlanan Bolu halkına yaylacılara köylümüze yazık değil mi bir ormanımız kaldı onu da mı bu halkın elinden almaya göz diktiler.
src=
Aslında bu kadar önemli bir kararda tüm Bolu Halkının bu davaya sahip çıkmasını ve Ormanıma Dokunma demesini sağlamlıyız. Çünkü orman giderse Bolu, Bolu olmaktan çıkar bu güzel memleketimize sahip çıkıyoruz. Adını yiğitlik mertlik simgesi Köroğlundan alan ormanlarımıza dağlarımıza sahip çıkıyoruz. Tüm Bolu halkının da davasına sahip çıkmasını bekliyoruz.
Av. Dost BENLİ
İzmir Bolulular Derneği Başkanı
 

YAZARLAR

Tamamı