23.11.2024 08:10:38
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

KANATLI İŞLETMELERDE DENETİM

Ticari Etlik ve Yumurtacı Kanatlı İşletmelerinde Biyogüvenlik konulu topantı Ticaret ve Sanayi Odası Başkalığı toplantı salonunda Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce gerçekleştirilmiştir.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL21 Mart  2016 Pazartesi - 13:40
İşletmelerde Denetim, Tüketimde Güvenin Anahtarı
Toplantıya; Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ, İl Müdür Yardımcısı Fahri TETİK, Şube Müdürü Alpaslan AKPINAR ve Veteriner Hekimler, Entegre Canlı Üretim Müdürleri ve Bolu Merkez de üretim yapan 200 ün üzerinde kümes sahibinin katlımı ile yapılmıştır.
Konu hakkında açılış konuşması yapan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail TAŞ "İlimiz genelinde 2736 broiler kanatlı işletmesi, 3462 broiler kümesimizde yıllık 205 milyon adet hayvan yetiştirme kapasitesine sahibiz.
Ayrıca 48 damızlık kanatlı işletmesinde 365 adet kümeste 3.726.500 adet damızlık ; 9 adet kuluçkahane işletmemizde yıllık yaklaşık olarak 500.000.000 adet civciv üretim kapasitesine sahibiz.
Bunun dışında 105 adet hindi işletmemizde 174 adet hindi kümesinde yıllık yaklaşık olarak 2.500.000 adet hindi yetiştirme kapasitesi ile Türkiye deki beyaz et üretiminin % 30 gibi hatırı sayılır bir bölümünü hep beraber gerçekleştirmekteyiz.
Küçük bir coğrafyada bu kadar yoğun bir üretim yapabilmek elbette bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu sorunları Bakanlık olarak anlıyor, yorumluyor ve gerekli çözüm önerilerini sürekli bakanlık yetkililerimize iletiyoruz.
Bu istişareler sırasında Bakanlık Yetkilileri tarafından sektör hakkında bazı serzenişlerde gelmektedir. Bu problemleri hep birlikte bilinçlenerek ilgili mevzuatlar çerçevesinde omuz omuza çözmek temennisindeyim.
Bu konuyla ilgili olarak kümeste hayvanlarla birebir beraber duran, onların daha verimli ve sağlıklı olmaları için çalışan KÜMES BAKICILARI mıza önümüzdeki haftalarda başlayacak olan eğitim programlarını hazırlamış bulunuyoruz.
Bu eğitimler sonucunda bakıcı arkadaşlarımızı sertifikalandırarak, doğru bildikleri yanlışları uzman arkadaşlar eşliğinde öğreterek verimliliği ve karlılığı arttırmak istiyoruz.
Ayrıca Bakanlık tarafından yapılan kontrollerde kümeslerde bilinçsizce kullanılan antibiyotik ilaçların insan sağlığını tehdit etmesi üzerine saha kontrol ve denetimlerimiz arttırılmış ve sektörde buna duyarsız kalmayarak siz üreticilerimize ek sözleşmeler imzalatmıştır.
Bundan sonrada denetim ve kontrollerimiz neticesinde antibiyotik kullanımını minimize etmek; karlılığı ilaçla değil doğal ve bilinçli bakım ile gerçekleştirebileceğimizi üreticilerimize göstermek istiyoruz.
Bundan 10 sene önce kümes denetimlerinde ölü imha çukuru ve fosseptik çukuru kontrolleri yaptığımızda üreticilerimizin tepkilerini almıştık. Bugün ölü imha ve fosseptik çukuru olmayan üreticimiz neredeyse yok; ve denetimlerimiz sırasında hastalıkların yayılması ve biyogüvenlik konusunda bu istenenlerin ne kadar gerekli olduğunu anladıklarını söylediler. İşte bu yeni talimatla üretim kümeslerimizde daha iyi şartlarda biliçli yetiştiricilik yapılabileceğini üreticilerimize anlatmak için buradayız.
Türkiye'de ilk olarak Bolu İl Müdürlüğü tarafından uygulanan ve örnek olarak Bakanlığımızında takip ettiği Kümes Denetim Ekibini kurmaktan gurur duyuyoruz . Bugün burada toplanmamızın sebebi olan ticari etlik ve yumurtacı kanatlı işletmelerini biyogüvenlik talimatı hakkında İl Müdürlüğümüzde görevli Veteriner Hekim arkadaşlara başarılı çalışmalarından dolayı sizlere de iştirakinizden dolayı teşekkür ediyorum..." açıklamalarında bulunmuştur.
Daha sonra sunumunu yapmak üzere söz alan Veteriner Hekim Mehmet OK Ticari Etlik ve Yumurtacı Kanatlı İşletmelerinde Biyogüvenlik konulu sunumunu yaptı. Veteriner Hekim Mehmet OK sunumunda, 2015 yılında yayınlanan Talimatla ilgili kümes sahiplerine gerekli tüm bilgileri aktardı. Ayrıca İl Müdürlüğümüz kümes denetim ekibinin kümes denetiminde nelere dikkat ettiği ve hangi evrakları inceleyerek üreticilerden neler istediğini bildirmiştir.



YAZARLAR

Tamamı