16.05.2024 02:56:23
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Kitap, Bilim ve Fedakarlık

Dörtdivan Kaymakamlığı tarafından yapılan kampanyaya ne diyorlar. Dörtdivanlı 19 Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zekeriya Uludağ Kitap, Bilim ve Fedakarlık yazısıyla bakın ne diyor..

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : KÜLTÜR-SANAT09 Kasım  2014 Pazar - 14:06
Bir kampanyanın hatırlattıkları;
KİTAP BİLİM VE FEDAKÂRLIK
Devletler kılıçla kurulur bilgiyle kitapla, ilim ve irfanla sürdürülür. “Adalet mülkün temelidir” sözü devletin gayesinin adalet olduğunu hatırlatıyor. Peki; insan için gaye nedir?

/Elbette bu amacı çok farklı şekilde ifade edenler ve gerçekleştirmek için çalışanlar olacaktır. Burada mantıklı yol nasıl bulunabilir? Akla ilk gelen soru maddi olana sahip olmak mı? Yani dünyaya bağlanmak mı, dünyanın mülküne sarılmak mı? İkincisi ise; ona sahip olarak gerçek olana, ebedi olana yönelmek mi? Daha açıkçası O’nun yolunda sahip olduklarından fedakârlıkta bulunmak mı? Elbette ikincisi. Şurası unutulmamalıdır ki; insanlar sahip oldukları dünyalıkları ile değil kalıcı idealleri ile sonsuza yürürler.

Bizler “oku” emrinin muhatabı olanlarız. Peygamberlerin mirasçısı âlimlerdir sözlerinin anlamını iliklerinde duyanlarız. Cihana, bu tavsiyeler ışığında adalet dağıtan bir dünya devletinin varisleriyiz.

Bugün içinde bulunduğumuz, kabul edilemez durumdan kurtulmanın mücadelesini devlet-millet birlikteliği ile aşmaya çalışıyoruz.

Ancak bu; ülke ve dünya meselelerine bigâne insanlarla başarılamaz. Milletleri geleceğe taşıyacak olan dinamik, okumayı seven, ilim, irfan ve teknolojinin ne demek olduğunu bilen gençler ve onlara maddi ve manevi destek verecek olan yetişmiş insanlardır.

Yine biliyoruz ki güzel hasletler bilgiyle özdeştir ve onunla elde edilir. Bilgi ise; gücü elinde bulunduran devletlere hizmet ettiğine inandığım popüler kültürde değil, tarihin derinliklerinden süzülüp gelen kültürü ve irfanı nakleden kitaplardadır.

İnsanlar bilmediklerinin düşmanıdırlar. Cehaletten doğan düşmanlık her türlü insani davranışa yöneliktir. Her türlü kötülük cehaletten beslenir. Cehaletin panzehiri bilgi, bilginin kaynağı kitaptır.

Dolayısıyla panzehirin sahipleri bu uğurda gönlüyle, canıyla ve malıyla mücadele edenler, bugün kendisini bilgiyle donatanlar ve bu davaya katılanlar olacaktır. Tarihi yorumlayanlar ve geleceği kuracak olanlar da onlardır.

Değerli Okuyucalarım;

Dörtdivan Kaymakamlığı tarafından ilçe merkezi ve çevre okullar için, okulların ihtiyacı olan özellikle de çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırmak için, kitap toplama kampanyası başlatılmıştır. Bütün hemşerilerimizi bu kampanyaya katılmaya davet ediyor, fedakârlıkların en güzelinde yarışmalarını bekliyoruz.

Hz. Ali, “ihtiyacını mümine arz eden Allah(c.c.)a arz etmiştir” diyor.

Saygılarımla.
Prof. Dr. Zekeriyya Uludağ
Samsun 19 Mayıs Üniversitesi
Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi 

 

YAZARLAR

Tamamı