"ULUSLARARASI KÖROĞLU SEMPOZYUMU" BAŞLADI
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlarken kürsüye çıkan AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, katılımcılara Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni tanıttı. Böyle önemli bir konuda üniversitenin ev sahipliği yapmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini kaydeden Rektör Coşkun, “Tüm Türk Dünyası’nın ortak kahramanı olan Köroğlu’nu hatırlatan ve Türk Devletlerinden bir çok bilim insanını Bolu’ya getiren Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’a teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
“BİZE HEP ROBİN HOOD’U ANLATTILAR”
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise konuşmasında, "Dünyada kahraman diye bize hep Robin Hood anlatılır. Çünkü filmlerle bizlere çok iyi anlatmışlar. Ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş. Zenginden alıp fakire vermiş. Bu batı medeniyetinin kahramanı. Sadece bu özellikleri var. Bizim kahramanımız biraz daha farklı. Köroğlu'nu medeniyetimizin kahramanı diye adlandırıyorum. Evet Robin Hood gibi özellikleriyle ezilenin yanında durmuş, ezene karşı dik durmuş, zenginden alıp fakire vermiş. Bunun yanında elinde sazı, dilinde sözü olan bir kahraman, yani insancıl bir yapısı olan kahraman. Böyle bir kahraman dünyada yoktur. Batılıların Köroğlu gibi bir kahramanı olsa emin olun O’nu çok iyi işlerlerdi. Köroğlu Parkı yapıyoruz, Türk Dünyasının ortak parkı olacak. Diğer yandan bir diğer geleneğimiz Nevruz kutlamaları olacak. Türk Dünyasında Nevruz Tepesi yalnızca Bolu’da var. Bolu’yu Türk Dünyasına tanıtmaya çalışıyoruz. Bunun için siz bilim insanları bizim için çok önemlisiniz."
TÜRSOY Kazakistan Ülke Temsilcisi Askar Turganbay ise yaptığı konuşmada bu sempozyumun son derece önemli olduğunu vurgu yaparak, milli ve kültürel değerlerimize sahip çıkmanın önemine değindi ve sempzoyumun Türk Dünyasına hayırlı olması temennisinde bulundu.
“DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKALIM”
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof.Dr. Öcal Oğuz ise Türkçe’nin UNESCO'da konuşulan diller arasına girmesinin hayalinin kurulması gerektiğini vurguladı. Oğuz, "Hepimizin birbirimizi daha yakından tanıdığı ve seri iletişimin olduğu bu dünyada pek çok dil öne çıkarken pek çoğu da geri gidiyor. Dolayısıyla bu UNESCO'da konuşulan 6 dilin yanına 7'nci dil olarak Türkçe'yi koymanın hayalini kurmalıyız. Biz Türkçe deyip, Azerbaycan'daki kardeşimiz Azerbaycan dili derse, Türkmen kardeşlerimiz Türkmence derse, diğerleri de Kazakça, Kırgızca, Özbekçe derse UNESCO'ya gittiğimizde 'Hani sizin diliniz birdi? Biriniz başka dil, diğeriniz başka dil diyorsunuz. Bu tek dil değil ki, siz zaten aranızda anlaşamazsınız' diyeceklerdir" dedi. Köroğlu Sempozyumunun da önemine değinen Prof. Dr. Oğuz, “Değerlimize iyi sahip çıkmamız lazım. Köroğlu da bunlardan bir tanesi. Bolu Belediyemizi ve emeği geçenleri kutluyorum. Diğer bir değerimiz de Nevruz kutlamalarıdır. Son yıllarda bir takım şer odaklarının bunu çarpıtmalarına izin vermemeliyiz. Bu gelenek 12 Türk devletinde kutlanır” şeklinde konuştu.
“TÜM ŞEHİTLERİMİZE RAHMET DİLİYORUM”
“Türk Dünyasının değerlerine sahip çıkma yolunda büyük azim içerisinde buraya iştirak eden herkese sevgi ve hürmetlerini sunuyorum” diyerek sözlerine başlayan Bolu Valisi Aydın Baruş, “Bu sempozyumun hem Türk Dünyası için hem ülkemiz için hem de Bolumuz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Sözlerinin devamında terör saldırılarında şehit olan askerlerimizi ve 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan demokrasi şehitlerine rahmet dileyen Vali Baruş, “Öncelikle dünkü melun terör saldırısında hayatını kaybeden aziz şehitlerimizi ve 15 Temmuz’da da milli irade uğrunda canlarını seve seve veren vatandaşlarımızı rahmetle minnetle anıyorum, Gazilerimize acil şifalar diliyorum” dedi.
“MEDENİYET HAZİNEMİZİ GELECEK NESİLLERİMİZE AKTARMALIYIZ”
Köroğlu’nun sadece Bolu’nun değil tüm Türk Dünyası’nın bir kahramanı olduğunu dile getiren Vali Baruş, “Medeniyet kuran toplumlar, dünyada iz bırakan toplumlar belli bir kültür mirasına sahip olan ve onu tarih içinde sürekli yaşanır kılan milletler olmuştur. İnsanlığa ve hayatın anlamına dair söyleyecek sözü olmayan toplumlar dünyada kalıcı izler bırakamamışlardır. Bizim tarihimiz medeniyet tarihine eşsiz değerler sunmuş, mührü sökülmemiş bir hazinedir. Medeniyetimizi yaşatmak ve geleceğe taşımak, bu hazineyi keşfetmekle ve onu gelecek nesillerimize aktarmamızla mümkündür. İşte bu eşsiz kültür haznemizin çok değerli parçalarından biri de Köroğlu’dur. O sadece Bolu’nun değil bütün Türk Dünyasının, kültür coğrafyamızın ve insanlığın ortak değeridir. O’nun şiirlerinde sadece Musul’un Şam’ın, Halep’in, Gürcistan’ın değil gönül coğrafyamızın daha nice diyarlarını görürüz. Köroğlu insanlığın temel değerleri üzerine söz söyleyen bir halk bilgesidir. O’nun sade ama bilgelik yüklü şiirlerinde kendimizi ve ortak değerlerimizi buluruz. O’nu anlamak kültür dünyamızda yaşartmak ve onu gelecek nesillerimize anlatmak kültür mirasımıza olan borcumuzdur. Bu anlamda düzenlenen bu sempozyumun bu sorumluluğun yerine getirilmesinde çok önemli katkılar sağlayacağını ümit ediyorum. Sempozyumun düzenlenmesini sağlayan tüm kurumlara ve burada bildirileri, fikirleriyle katkı sağlayacak olan bilim insanlarımıza şimdiden çok teşekkür ediyorum. Sempozyum sonuçlarının Köroğlu’nun değerini daha iyi anlamamız yönünde bizleri daha bilinçli kılmasını ümit ediyorum” ifadelerini kullandı.
VALİ BARUŞ KATILIMCILARA KÖROĞLU ŞİİRLERİ İLE HİTAP ETTİ
Konuşmasının devamında katılımcılara Köroğlu dizeleri ile hitap eden Vali Baruş, O’nun yiğitliğin, mertliğin, dostluğun, aşkın ve doğa sevgisinin anlamını kendi dizeleri ile bizlere çok iyi anlattığını ifade ederek konuşmasına şu şekilde devam etti: “Köroğlu gibi kültür tarihimize malolmuş bir değeri basit kelimelerle ifade etmek bu değere haksızlık olur. O’nu yine kendi dizeleri ile anlatmak, anlam yüklü mısralarında kendi kavrayışımıza göre çıkarabileceğimiz manaya ermek zannediyorum ki daha doğru bir usul olacaktır. O’nun şiirlerindeki sade ve anlaşılır dilin anlama çabamızı kolaylaştıran en önemli unsur olduğunu söylemenin yanlış olmayacağı kanaatindeyim. Köroğlu’nun dizelerinden bir kaçını belli başlıklar altında söyleyerek bu açılış programına anlam kazandırmak yerinde olur diye düşünüyorum.
Köroğlu, dizelerinde coşkun bir seslenişle yiğitliği anlatır:
Çar köşe fani dünyada
Koç yiğitler olmasaydı
Dünyayı zulmet alırdı
Ağlayanlar gülmeseydi
Bu kahramanlık dizlerinin yanında mertlik onun en temel değerlerindendir:
Muhanetlik etmek değil karımız
Şehriyar sözüne uyanlardanız
Meydana girende yoktur korkumuz
Kazaya ırıza diyenlerdeniz
Ödleklerle hoş değildir aramız
Teke tek düşmana varmak töremiz
Muhanete sardırmayız yaramız
Yarayı kendimiz saranlardanız .
Yine O’nun şiirlerinde dostluğa ve arkadaşlığa ne kadar önem verdiğinin farkına varıyoruz:
Muştuluk olsun dağlara
Şen olun Ayvaz geliyor
Selam olsun servilere
Şen olun Ayvaz geliyor
Takınır çifte bıçaklar
Salınır sırma saçaklar
Yeryüzündeki çiçekler
Açılın Ayvaz geliyor
Çiğdemin ömrü tez biter
Alay alay nergis biter
Karanfil bahçede biter
Takının Ayvaz geliyor
Köroğlu dizlerinde sevgiliye olan aşkını en saf ve berrak şekilde ifade eder:
Ağlatırsın beni canım
Gözün yaşı silinmez mi
Çıkıp servi hıramanım
Karşımızda salınmaz mı
Hey nazlım ahdından dönme
Narı aşka düşüp yanma
Zaman böyle kalır sanma
Gönül senden alınmaz mı
Yine bu önemli değerler yanında Köroğlu’nun içinde yaşadığı doğaya olan sevgisini en güzel şekilde ifade ettiğini görürüz şiirlerinde:
Sana derim sana hey ulu yaylam
Meğer başım alam ilimden gidem
Okum senden yayım sendendir cıdam
Arkam sensin kal'am sensin dağlar hey
Yiğitliğin, mertliğin, dostluğun, aşkın ve doğa sevgisinin anlamını kendi dilimizle, öz değerlerimizle bizlere miras bırakan Köroğlu’na selam olsun. Bu sempozyuma gelen ve katkıda bulunacak olan tüm katılımcıları saygılarımla selamlıyorum”
Programın devamında Prof. Dr. Fikret Türkmen, sempozyumun açılış bildirisini okudu.
Daha sonra ise Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere birer teşekkür plaketi takdim etti.
Sempozyuma katılan aralarında Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgısiztan, Kazakistan, Hırvatistan, Kosova, Makedonya, Bosna Hersek, İran, Litvanya, Ukrayna, Tataristan, Polonya, Çin, Kosova, Rusya ve Irak'tan gelen akademisyenlerin de bulunduğu bilim adamları, düzenlenecek oturumlarla 3 gün boyunca Köroğlu destanını tartışacak.