25.04.2024 00:33:08
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Masal Gerçekliği Kitabı Çıktı

Eğitimci Şair-Yazar Dr. Yasin Şen'in "Masal Gerçekliği" isimli kitabı baskıdan çıktı. Eğitimci Yazar Dr. Yasin Şen tarafından kaleme alınan ve kendisinin yirmi birinci kitabı olan Masal Gerçekliği, Kırmızı Yayıncılık tarafından yayımlandı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : KÜLTÜR-SANAT11 Nisan  2022 Pazartesi - 00:55
MASAL GERÇEKLİĞİ
TÜRK EDEBİYATINDA ANLAMIN MERTEBELERİ
KAVRAMLAR-EDEBÎ TÜRLER-BAZI ESERLER
Sosyal medya hesabı üzerinden yeni kitabı hakkında düşüncelerini paylaşan Eğitimci Şair-Yazar Dr. Yasin Şen: "Türk Edebiyatı ürünlerine birkaç yüzyıldır kökeni Batı'da olan pozitivist bir bakış açısıyla yaklaşılmakta, üniversitelerde yapılan tezler de büyük ölçüde ve maalesef bu zihniyetle kaleme alınmaktadır. Henüz "Divan Edebiyatındaki sevgili kimdir?" sorusuna makul bir cevap verebilen bir araştırmacı göremedim. Fuzûlî, Leyla ve Mecnun'nun mukaddimesinde, bu eserinde nefsin ruha yolculuğunu anlattığını dile getirdiği hâlde bunun ne olduğunu izah edenini henüz göremedim. Masal, bir bilgelik metniyken onun çocuklar için kaleme alınmadığını iddia eden araştırmacı birkaç kişi haricinde pek çıkmadı. Günümüz aydını ve edebiyat tarihi araştırmacısı Osmanlı düşüncesine ve tasavvufa uzak ve yabancıdır. Dolayısıyla bizim edebî türlerimize ve edebi kültürümüze de yabancıdır. Pozitivist zihniyetten gazelleri, mesnevileri, masalları, şathiyeleri, devriyeleri anlamasını beklemek safdillik olur. Edebiyat tarihindeki bu sakat anlayış değişmelidir ve inşallah değişecektir. Bu kitap, bunun için, belki sessiz bir başlangıç olarak kaleme alınmıştır. Muzaffer Metintaş hocama, Mehmet Ali Kalkan üstadıma, kitabın basımını üstlenen Kırmızılar Yayıncılık'a çok teşekkür ederim" ifadelerinde bulundu.

Masal Gerçekliği Kitabı'nın arka kapağında ise şu ifadeler yer alıyor.
Bu araştırmanın en önemli amaçlarından biri edebî eserin dünyasına girmeye mâni olan endişelerden mümkün olduğu kadar uzak bir şekilde onların günümüze taşıdığı mesajı anlamaya çalışmaktır. Aynı sonuçlara ulaşa ulaşa artık orijinal bir şey söylemekten mahrum, bölmekten ve analiz etmekten metnin dünyasına girmeyi ihmal etmiş, kupkuru söylemler ve tahlil metotları elinde heder edilmiş bir edebiyat araştırmacılığının Türk Edebiyatının meselelerine yönelik özgün bir çözüm önerisi kalmamıştır. Sembollerin, mazmunların ve ancak kendi döneminde bir anlam kazanabilecek kavramların ne dediğine aldırmadan sadece şekle ve görünüşe odaklanarak, kuru tanımlar ve tasnifler yoluyla bir devrin edebiyatı, kültürü, tefekkür dünyası anlaşılamaz. Edebiyat araştırmacılığımız Türk kültürünü anlama ve yorumlama noktasında hâlâ çok önemli donanımlardan mahrumdur. Biz burada samimi, belki acemi, fakat bir ihtiyaca tekabül ettiğini düşündüğümüz böyle bir çalışmaya bu duygu ve düşüncelerle başladık.
Kitabın Satışa Sunulduğu Yerler:
Kırmızılar Yayıncılık
N11.com



YAZARLAR

Tamamı