MASTER PLAN SUNULDU!
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ile Bolu Belediyesi arasında imzalanan ?Mekansal Planlamada İşbirliği? protokolü ile başlayan Bolu'nun geleceğine yön verecek gelişim kararlarını içeren sunum kamuoyu ile paylaşıldı.
Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL27 Ocak 2015 Salı - 13:51
BOLU’NUN MASTER PLANI KAMUOYUNA SUNULDU
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) ile Bolu Belediyesi arasında imzalanan “Mekânsal Planlamada İşbirliği” protokolü ile başlayan süreçte şehir plancısı Dr. Faruk Göksu'nun içinde bulunduğu Kentsel Strateji ekibi tarafından Bolu’nun geleceğine yön verecek gelişim kararlarını içeren sunum kamuoyu ile paylaşıldı.
Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO)konferans salonunda gerçekleşen sunuma, Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu TSO Başkanı Türker Ateş, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler, mimarlar, mühendisler ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
Bolu’yu daha yaşanılabilir bir kent yapma uğraşı içindeyiz.
Toplantı öncesinde Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, 11 yıldır belediye başkanlığı yaptığını ve bu süre içinde hep Bolu’yu daha yaşanılabilir bir kent yapma uğraşı içinde olduklarını söyledi.
Başkan Yılmaz açıklamasının devamında ise, “Tabi bu çalışmayı şu anda izlerken mesleğin içinde olan mimarların mühendislerin, siyasilerin sivil toplum örgütlerinin tamamının burada olması lazım. Bizim sıkıntımız da fikir soracağımız yerde hepimiz olmuyoruz. Ama merdiven altında işin hep laf kısmını üretiyoruz. Biz de dedik ki, biz iş üretiriz laf değil. Kalkınma ajansımızla yaptığımız görüşmelerle hocamız ekibi ile bizim yaptığımız çalışmaları bir mektepli edası içerisinde işin tanzimini yaptı. Bunu hep birlikte göreceğiz. Bu genel bir bakıştır. Genel bir resimdir. Asıl bunda sonra başlayacağız. Bundan sonra 1/100 ölçeğindeki imar planlarına bu resmin yansıması sağlanacak. Bundan sonra da belediye başkanı kim olursa olsun da değişmeyecek. Resim bu ama detaylar konusunda çalışabiliriz. Belki resmi de şu anki fikirlerle revize de edebiliriz. Ancak şunu söyleyebilirim bizim 20 yılı aşkın düşünce 11 yıllık uygulamaları ve gelecekte uygulamaya çalıştığımız uygulamaların sunumunu bir mektepli edası ile göreceğiz. Bundan sonra da Bolu bu sunumun ışığında geleceğine yön verecek. Bundan sonra bu konuda fikri olan herkesin görüşüne ihtiyacımız var. Bizler gelip geçici insanlarız ama şehrimiz baki. Öyle bir şey yapalım ki bizden sonra gelenler de bozamasınlar. Belediye başkanlarımız da gelmişler en azından onlara da bir fikir oluşur. Biz bu çalışmayı bütün belediyelere de göndererek, onlara da öncülük etmeyi düşünüyoruz” dedi.
14 Gelişim Şeması çıkarıldı.
Yapılan sunumda, Uluslararası bir yaklaşım olan akıllı büyüme kavramının Bolu kenti için uygulamasını öngören planda anlama, planlama ve tasarlama süreçlerinden geçilerek Bolu için 14 Gelişim Şeması çıkarıldı. Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması sıralamasında sürdürülebilirlikte 12, çevrede 8, yaşam kalitesinde 14'üncü sırada olan Bolu'nun çevredeki büyük kentler için alternatif yaşam alanı oluşturacağından büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtildi. Kentsel gelişimin akıllı kent olma yolunda kesinlikle kontrol altında tutulmasının gerekliliği vurgulandı ve Bolu için hazırlanmış Mekânsal Gelişim Strateji Çerçevesi ile kentsel büyümeye yön verilebileceği, mekânsal kullanım talepleri arasında denge kurulmasının ve daha detaylı politikalar geliştirilmesi için mantıksal gelişim haritasının ortaya konulabileceği açıklandı.
Şehirlerimizde çarpık yapılaşma doğamıza da yansıyor.
Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları'da sunum sonrası yaptığı konuşmada; “Böyle bir çalışmanın yapılmasından mutluluk duydum. Ankara’da, İstanbul’da, İzmit’te hatta Kocaeli’nde kötü şehirleşmeden bunalan sıkılan insanların nefes almak için gelecekleri yerler olabilir. Biz bunu belirli kesimlerde planlayabiliriz. Şehirlerimizde çarpık yapılaşma doğamıza da yansıyor. Bunları mutlaka planlamamız gerekiyor. Ama şehrin çekirdeğinin çok büyümeyeceğini tahmin ediyorum. Büyümemesi gerektiğinin de altını çizmek istiyorum. Eğer Bolu yaşanabilir bir şehir olacaksa plancılar bizim taleplerimizi kendi vizyonu ve öngörüleri ölçüsünde yansıtmalıdır. Bizim taleplerimiz ne kadar medeni ve yaşama dair olursa o kadar güzel bir plan ortaya çıkar. Herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.