KÖROĞLU DAĞLARI MASTER PLANI NE OLDU?
Bolu İlimizin turizm geleceği açısından büyük öneme sahip olan ve yaklaşık 12 yıldır bekleyen ve 2023 yılının ilk yarısında bitmesi beklenen Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Master Planından ses yok.
On yılın üzerine, 2022 yılında ihalesi yapılan ve 2023 yılının ilk aylarında bitirilerek kamuoyu ile paylaşılması beklenen Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Master Planı hakkında 2024 yılının sonuna gelinmesine rağmen kamuoyunu aydınlatacak bir açıklama yapılmadı.
MASTER PLANININ İLGİNÇ HİKAYESİ
2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından sözü verilen Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Master Planı ilginç bir hikayeye sahip. Dönemin Cumhurbaşkanı Gül’ün sözü üzerine Master planının ihaleye çıkması için ödenek gönderilir. Fakat ödenek yeterli olmadığı için ihale yapılamaz. Yerel siyasetten hiç kimse ödeneğin yetersiz olduğunu Ankara’ya bildirip ek ödenek istemez ve Bakanlık da ödenek çıktığı için konuyla ilgilenmez. Aradan geçen 10 yılının ardından 2021 yılında Cumhuriyet Halk Partili İl Genel Meclisi Üyelerinin dönemim Tarım Ve Orman Bakanı Fatih Metin’i ziyaretinde Köroğlu Dağları Master Palanı gündeme gelir. Bakanlık aranır; ‘ödenek çıkartılmış’ cevabı alınır. Bolu aranır, ‘ödenek yetersiz, ihale yapamıyoruz’ cevabı alınır. 10 yıldır Bakanlığın Bolu’yla, Bolu’nun Bakanlıkla irtibatı olmadığı anlaşılır. Ek ödenek istenir ve nihayet 2022 yılında Master Planı ihaleye çıkar.
2023 YILINDA BİTECEKTİ AMA!
Dönemin Valisi Ahmet Ümit’in büyük önem gösterdiği Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Master Planı, her ne kadar Vali Ümit’in Belediye Meclis toplantısına katılıp planı Meclis üyelerine anlatması Bolu’dan gidişine pay sahibi olsa da, kamuoyu Master planının içeriği hakkında yeterli bilgiye ulaşamadı. Vali Ümit sonrası göreve gelen Erkan Kılıç, 2022 yılında yaptığı açıklamada Master Planının 2023 yılının ilk aylarda tamamlanacağını dile getirmesine rağmen 2024 yılının sonuna geldiğimiz bugünlerde master planının akıbeti hakkında hiç kimse yeterli bilgiye sahip değil.
NEYİ SAVUNACAĞIMIZI NEYE KARŞI ÇIKACAĞIMIZI BİLMİYORUZ
Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ndeki bilirkişi heyeti incelemesi ve proje alanının 38 bin 848 hektara düşürüldü. Karacasu, Dörtdivan, Seben, Kıbrısçık ilçelerine ait alanlar ile Aladağ göleti, Taşlıyayla göletini içine alan planda 8 adet köy, 20’si tescilli 60 dan fazla mera ve yayla bulunuyor. Master Planının içeriği kamuoyu tarafından tam anlamıyla bilinmezken, bazı sivil toplum örgütleri Bolu’nun turizm geleceği açısından planı desteklerken, planda bu bölgenin sadece turizm kullanımı için planlandığını savunan bazı sivil toplum örgütleri ise bölgenin ekolojik değerlerinin, önemli doğa alanlarının, habitatların sürdürülebilirliği araştırılmadığını iddia ederek plana karşı çıkıyor. (boluhavadis.net)