24.11.2024 03:06:34
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

MENGEN'E UNESCO DAMGASI

30. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali için oluşturulan Festival Düzenleme ve Yürütme Kurulu, Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut'un başkanlığında toplandı. Bulut, yıllar önce patenti alınan festivalde bu yıl UNESCO isim ve logosunun kullanılacağını da açıkladı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL16 Ağustos  2014 Cumartesi - 21:25
Mengen’in Festivaline UNESCO Damgası
Mengen Belediyesi’nde yapılan toplantıya; AİBÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Meslek Yüksekokulu Müdürleri, Halk Eğitim Merkezi ASO Müdürü, Belediye Meclis ve Encümeni temsilcileri, İl Kültür Müdürlüğü ve Kaymakamlık temsilcileri, Aşçılar Derneği, Esnaf Sanatkârlar Odası ve Şoförler Odası Başkanları ile diğer Dernek temsilcileri katıldılar.
Toplantı sonunda Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, bir basın açıklaması yaparak şunları ifade etti; “27-28 Eylül 2014 tarihlerinde 30´uncusu düzenlenecek olan Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali için hazırlıklar hızlandı.
Mengen Belediye Başkanlığı’nın koordinasyonunda Festival Düzenleme Komitesinin yürüttüğü Festival çalışmalarında; toplumun en geniş katılımını sağlamak, Festivalin ulusal ve uluslararası tanınırlığını ve saygınlığını artırmak, Mengen halkının kültürel, sosyal ve ekonomik yaşamına değer katmak amaçlanıyor.
/
27-28 EYLÜL’DE YAPILACAK
Bu amaca ulaşmak için halkın desteğinin yanı sıra, başta aşçılık mesleğinin öğretici ve eğiticileri ile uygulayıcılarının birlik ve beraberlik içinde çalışmaları son derece önemli. 30. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivalinde UNESCO İsim ve Logosu Kullanılacak.
Festival çalışmaları kapsamında Mengen Belediye Başkanlığıyla işbirliği içinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nihal Doğan tarafından; bu yıl yapılacak Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivalinin program, afiş gibi basılı tanıtım araçlarında "UNESCO" isim ve logosunun kullanılması için Türkiye Milli Komisyonuna başvuru yapılmış ve bu talep Komisyon Yönetim Kurulunun 6 Ağustos 2014 tarihli toplantısında değerlendirilerek uygun bulundu.
Böylece 30. Festival, UNESCO isim ve logosunun kullanıldığı ender ve saygın organizasyonlardan biri olarak anılacaktır. Türk Patent Enstitüsünün "Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali 1981" adıyla tescil ettiği Festival, UNESCO isim ve logosunun kullanılacak olmasıyla daha kurumsal ve uluslararası bir kimlik kazanacaktır.
Kültürel Miras Aşçılık Mesleğinin Koruma Altına Alınması
Kültürel değerlerin korunmasında önemli roller üstlenen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’na yapılan başvuruda, "aşçılık" mesleğinin “somut olmayan kültürel miras listesine” alınarak korunması da talep edilmiş ve bu sürecin başlatılmasıyla ilgili ilk adım atılmıştır.
Türk mutfağını, Osmanlı mutfağından günümüze, her haneden çıkardığı aşçılarıyla kuşaktan kuşağa taşıyan Mengen´in bu kültürel değerinin, bir sanat dalı olarak atfedilen Aşçılık mesleğinin de Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü olan UNESCO tarafından koruma altına alınan "Kırkpınar Yağlı Güreşleri", Türk Kahvesi Kültürü" gibi somut olmayan kültürel miras listesine alınarak koruma altına alınması önemli bir kazanım olacaktır.
30. Mengen Uluslararası Aşçılık ve Turizm Festivali, halkımızın, Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin, okullarımızın, aşçılık federasyonu ve derneklerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, siyasal partilerimizin, özel ve kamu kurum ve kuruluşlarımızın destekleriyle katkılarıyla amacına ulaşacaktır.
Toplumun her kesiminin Mengen´imiz için gereken desteği göstereceğine inanıyor, 30. Festivali, Mengen’imize yararlı nice festivaller dileğiyle selamlıyorum.”


 

YAZARLAR

Tamamı