TÜRKİYE'NİN YENİ ÇOCUK GİRİŞİMCİLİĞİ PROJESİ: "MİYAGİ"
Bolu Koç İlkokulunda yapılan tanıtım programına; Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, Bolu Bağışçılar Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Erbayram, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
MİYAGİ Projesine katılan öğrencilerin işaret dili ile İstiklal Marşı’nı okuması ile başlayan programda ilk konuşmayı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş yaptı. Ateş, “Türkiye geneline bu projeleri yansıtmak istiyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde izlenebilir bir proje olduğuna inanıyorum ben bu projenin. Belli bir noktaya geleceğini düşünüyorum. Şu an referans çizgimiz stabil durumda çok iyi izlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konunun sürdürülebilir olması gerektiğine inanıyorum.” dedi. Ateş, girişimcilik konusunun 10 yıldan bu yana TOBB’nin gündeminde olduğuna, 7 yıldır da hükümet tarafından politikalara dahil edildiğini belirterek, her yıl iş dünyasına katılan 1 milyon gencin istihdamına ve gençler arasında % 30 dolayında olan işsizliğin azaltılmasına yeni girişimciler yaratarak çözüm sağlanabileceğini söyledi. Girişimciliğin sonradan kısa sürede kazanılabilecek bir vasıf olmadığının altını çizen Ateş, “ağaç yaşken eğilir” düşüncesiyle, girişimci düşüncenin ve farkındalığın çocuklarımıza küçük yaştan itibaren kazandırılması gerektiğini, MİYAGİ projesinin de tam bu amaca hizmet eden, Avrupa’da çeşitli örnekleri olmakla beraber Türkiye’de ilk defa uygulanan son derece önemli bir proje olduğunu dile getirdi. Projenin başarıyla sürdürülmesinde öğrenciler ve öğretmenler kadar velilerin de desteğinin önemli olduğuna dikkat çeken Ateş, proje ortaklarına ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Daha sonra konuşan Bolu Bağışçılar Vakfı Başkanı Şerafettin Erbayram ise şunları söyledi; “Okul öncesi eğitimin fiziki ihtiyacı bittiği için. Onun dışında bir başka sürdürülebilir proje düşünmemiz gerekiyordu. Geçen yıl yaptığımız çalışmalarda girişimciliğin ne kadar ihtiyaç olduğu ve bunun için Bolu’da girişimciliğin çok zayıf olduğu varsayımından hareket ederek bu beraberliği ele aldık.”
Programın devamında proje koordinatörleri Yrd. Doç. Dr. Özlem Okyay ve Sınıf Öğretmeni Betül Aydın tarafından sunum yapıldı. Proje ile ilgili bilgiler veren Okyay, “Girişimcilik odaklı yaparak ve yaşayarak öğrenme modeli olarak geliştirilen MİYAGİ projesi içinde yer almaktan mutluluk duyuyorum. Girişimcilik son yıllarda üzerinde durulan bir konu artık bilgi toplumunda yaşıyoruz ve bilgiyi tüketen değil, bilgiyi üreten yaratıcı bireylere ihtiyacımız var. Çocuklarımıza 21. Yüzyıl becerilerini kazandırmak zorundayız. Minikler Yaşama Girişiyor projesi ile çocukların üretkenliklerini, yaratıcılıklarını, sorun çözme ve karar verme becerilerini geliştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Sınıf Öğretmeni Betül Aydın ise proje kapsamında yapılan faaliyetleri anlattı. Aydın, “Projemizin başlangıcında çocuklarımıza bir soru sorduk. Bir sosyal sorumluluk projesi yapmak isteseniz ne yapardınız dedik. Öğrencilerimizden aynı cevapları aldık. Engelliler üzerine bir çalışma yapmak istiyorlardı. Ancak projemizin ilerleyen aşamalarında onlara sorduğumuzda başlangıçta verdiği cevapları yinelemeden orijinal yaratıcı fikirler geliştirmeye başladılar.” diye konuştu.
Program, tanıtım toplantısının ardından işadamı Hasan Aksoy ve Bolu TSO Genç Girişimciler Kurulu tarafından okulda oluşturulan atölyelerin gezilmesi ve kokteyl ile sona erdi.