PATATES HASTALIKLARINA..
Bolu'nun en önemli tarımsal bitkisel ürünü olan patateste oluşabilecek hastalıklara karşı tedbir amaçlı numuneler alınıyor. Patateste görülebilecek ve Bolu çiftçisini zarara uğratabilecek hastalıklara karşı tedbirleri artırdı.
Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL24 Ağustos 2015 Pazartesi - 15:45
PATATES HASTALIKLARINA SAVAŞ AÇILDI
Bolu İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, Bolu’nun en önemli tarımsal bitkisel ürünü olan patateste oluşabilecek hastalıklara karşı tedbir amaçlı numuneler alınıyor.
Müdürlük yetkilileri, patateste görülebilecek ve Bolu çiftçisini zarara uğratabilecek hastalıklara karşı tedbirleri artırdı. Yetkililer tarafından ürünlerden numuneler alınarak gerekli kurumlara gönderiliyor.
HASTALIKLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Bolu İl Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada patates hastalıklarına dikkat çekilerek üreticilere detaylı bilgiler verildi. Hastalıkların, meydana gelen zararların ve yapılması gereken uygulamaların anlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Patatesin en önemli hastalıklarından biri olan ekonomik zararı açısından önemli İç ve Dış Karantinaya tabi tutulan Patates Bakteriyel Solgunluk ve Kahverengi Çürüklük (Ralstonia solanacearum) hastalık etmenidir. Bu etmenin 5 adet biovarı ve 5 ırkı vardır. Bunlardan en önemlisi, pata¬teste kahverengi çürüklüğe neden olan Biovar 2 dir. Biovar 2, Avrupa ve Ülkemiz gibi nispeten soğuk iklime sahip bölgelere adapte olmuştur ve patatesin yanı sıra domates gibi diğer Solanaceae familyasına ait bitkilerde de zarar oluşturabilmektedir.
HASTALIKLAR GENELDE TOPRAKTAN KAYNAKLANIYOR
Hastalık etmeni genellikle toprak kaynaklıdır. Kökler yoluyla enfeksiyonu gerçekleştirir. Sistemik olarak ksilem dokuları içinde ilerler ve solgunluğa neden olur. Patateste kahverengi çürüklük hastalığının yayılmasında latent enfeksiyonlar {belirti vermeden hastalık etmeninin yumruda bulunması) çok önemlidir. Latent olarak enfekteli tohumluk patateslerin bir bölgeden diğerine ya da bir ülkeden diğerine nakliyle hastalık yayılmaktadır.
Etmenin yayılmasında, ayrıca yüzey suları (akarsu, sulama kanalı) önemli rol oynamaktadır. Bütün bunların yanı sıra köpek üzümü (Solanum nigrum) ve yaban yasemini (Solanum dulcamara) gibi yabancı otlar hastalığın bir mevsimden diğerine geçişinde ve yayılmasında etkin bir role sahiptir.
Bu hastalık etmeninin görüldüğü alanda 5 yıl süreyle konukçusu olmayan bitkiler ile (tahıllar gibi) ekim nöbeti uygulanmalıdır. Bu tarlada kendi gelen patates veya domates bitkileri imha edilmelidir. 5 yıl boyunca karantina tedbirleri uygulanmalıdır.
5 YIL KARANTİNA TEDBİRİ UYGULANMALI
Bu hastalığın mücadelesi 24 Eylül 2011 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 28064 sayılı Patates ve Domateste Bakteriyel Solgunluk ve Patateste Kahverengi Çürüklük Hastalığı ile Mücadele Yönetmelik doğrultusunda ilimizde faaliyet gösteren patates işletmelerinden atık suyun arıtmaya girmeden önceki noktadan, patates sulanmasında kullanılan akarsular ve sulama kanallarından su numuneleri alınarak Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilmektedir. Numune sonuçları değerlendirilerek üreticilere sağlıklı üretim yolları anlatılmaktadır.”