23.11.2024 11:13:40
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Ramazan'da Sağlıklı Beslenme Önerileri!

Bolu İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği çatısı altındaki önemli sağlık kuruluşlarından İzzet Baysal Devlet Hastanesi'nde Başhekim ve İç Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Dr. Muhammed Emin Demirkol, Ramazan ayı için sağlıklı beslenme önerilerini aktardı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK10 Haziran  2016 Cuma - 00:25
Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Başhekimi ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Emin Demirkol, oruç süresinin 17 saate yaklaştığı bu yıl ki Ramazan ayı için sağlıklı beslenme önerilerini açıkladı.
İslam âleminin mübarek Ramazan ayını kutlayarak sözlerine başlayan Demirkol, böbrek hastaları, diyabetliler ve yüksek tansiyon hastalarının doktor kontrolleri doğrultusunda oruç tutup tutmamaya karar vermeleri gerektiğini söyledi.
BOL SU İÇMEYİ SAKIN İHMAL ETMEYİN!
Açıklamalarında, bu yıl ki Ramazan’da oruç süresinin 18 saate ulaştığına vurgu yapan Demirkol, “Bu yıl oruç süresi oldukça uzun. O nedenle bol su içilmeli. İftarla sahur arasındaki zaman diliminde bol sıvı tüketimine dikkat edilmeli” diye konuştu.
BESİNLERİ YAVAŞ VE İYİCE ÇİĞNEYEREK TÜKETİN
Demirkol, Ramazan’da 17 saat süren açlık süresinin ardından sofraya oturulan iftarda, besinlerin yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek tüketilmesi gerektiğini söyledi. Demirkol, şöyle konuştu: “İftar da fazla yemek tüketme nedeniyle iftar sonrası Acil Servis’e başvurular oluyor. Bunu geçtiğimiz yıllarda oldukça fazla yaşadık. İftarda yiyecekler yavaş yavaş tüketilmeli. Besinler iyice çiğnenerek yutulmalı. Hızlı yemek ve çok yemek ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. İftarda bol su tüketilmeli. Tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmamalı. Ev tatlılarını öneriyoruz.
KIRMIZI VE BEYAZ ET YANI SIRA SEBZE YEMEKLERİ DE TÜKETİLMELİ
Oruç utanlar muhakkak çorba içmeliler. Haftada en az bir kere balık tüketmeliler. Tavuk ve kırmızı eti az ama çeşitli şekilde tüketilmesi tavsiyemizdir. Bir öğünde tek bir tanesine yüklenmek yanlış olacaktır. Yoğurt ve sebze yemekleri bu ayda soframızdan eksik etmememiz gereken gıdalardır.
MUHAKKAK SAHURA KALKIN VE HURMAYI BOL TÜKETİN!
Demirkol, açıklamalarının son bölümünde, Ramazan’da muhakkak sahur yapılması tavsiyesinde bulundu. Bol meyve tüketilmesi gerektiğini belirten Demirkol, tüketimini tavsiye ettiği besinler arasında tok tuttuğu gerekçesiyle hurmaya özellikle yer verdi. Demirkol, Ramazan’da oruç tutan inananların sıcaklıkların fazla olduğu öğle saatlerinde dışarı çıkmamalarını önererek, sözlerini noktaladı.



 

YAZARLAR

Tamamı