24.11.2024 09:04:20
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Sarı Pas Hastalığı

Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet MURAT, sahada yapılan kontrollerinde buğdaylarda sarı pas hastalığına rastlanıldığını ve özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında yapılan saha kontrollerinde sarı pas (Puccinia striiformis) tespit edildi. Bu hastalığı fark eden çiftçilerin en yakın İl/ilçe Müdürlüklerine müracaat etmesi gerektiğini söyledi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR06 Mayıs  2021 Perşembe - 18:20
Hububatta Sarı Pas Hastalığına Dikkat
Bolu Tarım ve Orman İl Müdürü İzzet MURAT, sahada yapılan kontrollerinde buğdaylarda sarı pas hastalığına rastlanıldığını, bu hastalığı fark eden çiftçilerin en yakın İl/ilçe Müdürlüklerine müracaat etmesi gerektiğini söyledi.
Bolu'da 2020 yılı verilerine göre 46.133 hektar alanda Buğday ve 17.214 hektar arpa tarımı yapılmaktadır. 2021yılı üretim yılında bu alanlarda da çok büyük bir değişim beklemiyoruz. Özellikle sulu tarım yapılan ekim alanlarında yapılan saha kontrollerinde sarı pas (Puccinia striiformis) tespit edildi.
Hastalık hakkında bilgiler veren İzzet MURAT, "Hastalık belirtisi en erken görülen pas türü olarak dikkat çekiyor. Buğday tarlalarında ilkbaharda 10-15 derece hava sıcaklığı ve yüksek nem hastalık için uygun şartları oluşturur. Yaprakların üst yüzeyinde makina dikişi şeklinde ve sarı renkte püstüller görülür. Bu püstüllerden etmenin çevreye dağılımı rüzgarla olmaktadır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar, başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir. Mücadelesinde, Kültürel tedbir olarak önce sık ekim yapılmamalıdır. Buğday tarımında iyi hazırlanmış alana mibzer ile ekim tercih edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalıdır. Fazla azotlu gübre verilmemeli, bitki besleme toprak analizi sonucuna göre yapılmalıdır. Ekim münavebesi uygulanarak üst üste hububat ekimi yapılmamalıdır.
Çiftçilerimiz çeşit seçerken; Pasa dayanıklı buğday çeşitleri ile üretim yapmalı, ara konukçu bitkiler imha edilmelidir. Kimyasal mücadelesinde ise buğdayda alt yapraklarda ilk belirtiler görüldüğünde ve hava şartları uygun olduğunda (% 90 nem ve 15-20 derece sıcaklıkta) hastalığa karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle uygun hava şartlarında uygulama yapılması gerekmektedir. Ayrıca üreticilerimizin; son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye mutlaka dikkat etmeleri gerekmektedir" dedi.
"Bu kapsamda buğday tarlalarında sarı pas görülen alanlarda bayrak yaprağa kadar bulaşıklık olmadan ve parsel içine etmen yayılmadan üreticilerimizin en yakın İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvurmaları gerekmektedir" dedi.


 

YAZARLAR

Tamamı