2.11.2024 05:25:35
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

SGK İle İlgili Maddeler!

SGK Bolu İl Müdürü Erhan Çavuş, basın toplantısı düzenleyerek Torba Yasa kapsamında kabul edilen 6552 Sayılı İş Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunda bulunan sosyal güvenlik ile ilgili maddeler bilgiler verdi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL03 Ekim  2014 Cuma - 22:00
SGK BİNASI 2015 YILINDA YENİLENECEK
/SGK Düzce İl Müdür Yardımcısıyken geçtiğimiz ay Bolu İl Müdürlüğü görevine atanan Çavuş, ilk olarak Bolu SGK’da yapılan bazı yeni uygulamalardan bahsetti. 2015 Yılı yatırım planlarına dahil edilerek ilimize yapılacak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Yeni Hizmet Binası ve hizmet akışları ile ilgili detay bilgiler verdi. Çavuş; Torba Yasa ve uygulanması genel açıklamalar yaptı. Torba yasada İlimizde işlem gören işyeri ve işverenlerin Prim borçlarının yapılandırılmasından yana Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Prim Borcu olanların yasaya istinaden işlem yaptırmalarının önemini vurguladı.
“İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” zihniyetiyle çalıştıklarını ve vatandaşlara hizmeti her zaman ön planda tuttuklarını söyleyen Çavuş, “SGK binası girişinde yeni bir hizmet başlattık. Artık girişte bir refakat görevlimiz var. Kuruma gelen vatandaşlarımız, hangi hizmete almak istiyorsa onu bu görevlimize iletiyor. Hizmete göre yönlendirme yapılıyor. Engelli ve yaşlı vatandaşlarımız için de özel bir ilgi gösteriyoruz. İnsanlar, kuruma genelde emeklilik ve sağlık hizmetleri için geliyor. Anlık hizmeti olanlar için bir de ‘Halkla ilişkiler ve rehberlik birimi’ oluşturduk yine giriş kısmında. Bu sayede bazı hizmetler daha pratik olarak hallediliyor. Bu tür pratik bilgi alma işlemleri girişte gerçekleşiyor. Yukarıda da diğer işlemler yapılıyor. Hem yoğunluk olmuyor hem de her vatandaşımızın işi daha kısa sürede yapılmış oluyor. Vatandaşlar da bundan çok memnun. Geri dönüşler oldukça olumlu” diye konuştu.
Torba Yasadaki SGK İle İlgili Maddeler
Torba Yasa kapsamında kabul edilen 6552 Sayılı İş Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanunda bulunan SGK ile ilgili maddeler şöyle:
YÜRÜRLÜĞE GİRİŞ TARİHİ 11/09/2014
MÜRACAAT TARİHLERİ 1 Ekim 2014 – 31 Aralık 2014
3 AY BAŞVURU YERİ VE ŞEKLİ Ek: 1’de yer alan başvuru formu doldurulmak suretiyle
e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
5510 sayılı Kanun kapsamından çıkartılmış ya da 5510 sayılı Kanun kapsamından çıkartılmamış olmasına rağmen daha önce alınmış e-Sigorta kullanıcı kodu ve şifresi şifrelerini unutmuş olan işverenlerce e-Sigorta kanalıyla başvuru yapılamayacağından, bu nitelikteki işyeri işverenlerince yeniden yapılandırma başvurularının elden ya da posta kanalıyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine yapılması gerekmektedir.
Bu başvurular sırasında başvuru formunda beyan edilen taksit süresi esas alınacak olmakla birlikte borçlularca talep edilmesi halinde, başvuru formunda beyan edilen taksit sürelerine bağlı kalınmaksızın, diğer işyeri için peşin veya farklı süreli taksit de tercih edilebilecektir.
e-Sigorta kanalıyla yapılacak başvurular, on-line olarak işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine aktarılacak, ilgili personel tarafından başvuru formlarının bir örneği sistemden alınarak işyeri dosyasına konulacaktır.
Aynı veya farklı illerde birden fazla işyerinin bulunması halinde her bir işyeri için ayrı ayrı başvuruda bulunulması gerekmekle birlikte, başvuru süresi içinde bazı işyerleri için yapılandırma başvurusunda bulunulduğu halde bazı işyerleri için yapılandırma başvurusunda bulunulmadığı durumlarda, süresi içinde yapılan başvuru formu ibraz edilmek ve yazılı olarak başvuruda bulunmak kaydıyla, bu işyerleri için de süresi içinde başvuruda bulunulmuş kabul edilerek işlemler sonuçlandırılacaktır.
İlk taksit ödeme süresi geçirildikten sonra (3/2/2015 veya sonrasında) peşin ödeme seçeneği tercih edilemeyeceği gibi başvuruların bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksit ihlalinin meydana geldiği tarihten sonra (2/6/2015 veya sonrasında) yapılması halinde başvurular işleme alınsa dahi bu defa 2015 yılı içinde ikiden fazla taksit ihlalinin meydana gelmiş olması nedeniyle, borçların geçici 60 ıncı madde kapsamında ödeme hakkı yitirilmiş olacaktır. Dolayısıyla bu nitelikteki başvuruların 2/6/2015 veya sonrasında yapılmış olması halinde bu başvurular işleme konulmayacaktır.
Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde, taahhütlü, iadeli taahhütlü, PTT Kargo (kapıdan kapıya teslim) ya da APS yolunun tercih edilmesi halinde başvuru formunun postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecek, buna karşın adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir.
KAPSAMDAKİ ALACAKLARIN TÜRÜ VE DÖNEMİ 2014 yılı Nisan ve önceki aylara ilişkin olup,
10/9/2014 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan
- Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, - Sosyal güvenlik destek primi alacakları,
- Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı alacakları,
- Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi alacakları
- ihale konusu işin veya özel bina inşaatının 30/4/2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş olması ve re’sen tahakkuk ettirilen prim borçlarının en geç 10/9/2014 tarihine kadar işverenlere tebliğ edilmiş olması veya bu tarihte fark işçilik borcunun işverene tebliğ edilememiş olması halinde, işverenlere atfedilebilecek bir kusurun bulunmadığı da dikkate alınarak gerekli araştırma/tespit işlemi derhal sonuçlandırılacak ve varsa bu işlere ilişkin fark işçilikten kaynaklanan prim alacakları da yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.
- 30/4/2014 tarihine kadar(bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin idari para cezası alacakları
-fiilin 30/4/2014 veya öncesinde işlenmiş olması ve 31/12/2014 veya öncesinde tebliğ edilmiş olması esas olduğundan, 30/4/2014 tarihinden önce işlenmiş ancak başvuru tarihi itibariyle tebliğ edilmemiş idari para cezaları 31/12/2014 tarihinden önce tebliğ edilmesi kaydıyla yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.
-1/5/2014 ve sonrasında işlenen fiiller dolayısıyla uygulanan cezalar 31/12/2014 tarihinden önce tebliğ edilmiş olsa da yapılandırma kapsamına dahil edilmeyecektir.
DİĞER 2014/Nisan ve önceki aylara ilişkin olup 11/9/2014 ila 31/12/2014 tarihleri arasında işverenlerce Kurumumuza verilen veya Kurumumuzca re’sen düzenlenen aylık prim ve hizmet belgeleri
- Mahkeme ilamına istinaden düzenlenmiş ve mahkemenin ilam tarihinin 10/9/2014 veya öncesi bir tarih olması,
- Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca düzenlenmiş ve rapor tarihinin 10/9/2014 veya öncesi bir tarih olması,
- Resmi kurum ve kuruluşlardan alınan yazılara istinaden düzenlenmiş ve bahse konu yazıların 10/9/2014 veya öncesinde Kuruma intikal ettirilmiş olması,
- Ek-10 sigortalıların eksik gün bildirim formlarının verilmemesi veya verilmesine rağmen Kurumca geçerli sayılmaması nedeniyle düzenlenmiş ve söz konusu belgelerin işverenlerden 10/9/2014 veya öncesinde istenilmiş olması halinde, söz konusu prim belgelerinin 10/9/2014 ve öncesinde Kuruma verildikleri kabul edilerek, tahakkuk eden sigorta primi ve işsizlik sigortası prim borçları da yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.
-2014/Nisan ve önceki aylara ilişkin olup yasal süresi geçirildikten sonra Kurumumuza verilen ve doğruluğunun tespiti amacıyla incelemeye sevk edilen aylık prim ve hizmet belgelerinin 10/9/2014 veya önceki bir tarihte Kuruma verilmiş olması ve bahse konu işverenlerin yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmuş olmaları halinde, söz konusu prim belgelerinin tahakkuk işlemleri yapılarak, oluşan idari para cezaları 31/12/2014 tarihinden önce tebliğ edilmek kaydıyla, prim ve idari para cezası borçları yeniden yapılandırma kapsamına dahil edilecektir. Söz konusu prim belgelerinin hizmet kısmı ise yapılacak incelemenin ardından uygun görülmesi halinde işleme alınacaktır.
** Defter tutmakla yükümlü bulunmayan işverenlerce, söz konusu üç aylık süre geçirildikten sonra Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinin doğruluğu fiilen yapılan denetimler sonucunda tespit edilmediği sürece, söz konusu prim belgeleri işleme alınmayarak işyeri dosyasında muhafaza edilecek ve durum bir yazı ile ilgililere bildirilecektir.
2014/Nisan ve önceki aylara ilişkin açılan hizmet tespit davalarında 10.09.2014 ve öncesinde ilk derece mahkemelerince verilen kararlar için işverenlerce temyiz yoluna başvurulmuş olmasına rağmen, Yargıtay tarafından nihai karar verilmeden yapılandırma başvurusunda bulunulması halinde, ilk derece mahkemelerin kararına göre düzenlenen aylık prim ve hizmet belgelerinin tahakkuk işlemleri yapılarak bu borçlar yapılandırma kapsamına dâhil edilecektir. Söz konusu belgelerin hizmet kısmı Yargıtayca onama kararı verilmesi halinde işleme alınacaktır. Yargıtay bozma kararı verirse, yapılan ödemeler varsa diğer borçlara mahsup edilecek yoksa ilgililere iade edilecektir.
Yersiz Yararlanılmış Prim Teşvikleri Düzeltildikten Sonra Yapılandırma İşlemlerine Başlanılması gerekmekte olup 2014/Nisan ve önceki aylara ilişkin olmak üzere, çeşitli kanunlarda öngörülen sigorta prim teşviklerinden yersiz yararlanmış olduğu tespit edilen işverenlerce, 31/12/2014 tarihine kadar, kanun numarası seçilmek suretiyle iptal nitelikte, kanun numarası seçilmeksizin asıl veya ek nitelikte aylık prim ve hizmet belgesi düzenlenerek Kuruma verilmesi halinde, tahakkuk işlemleri yapılarak ortaya çıkacak fark primler de yapılandırma kapsamına dahil edilecektir.
16/244 veya 16/259 Ek sayılı Genelgeler uyarınca veya 4958, 5458 ya da 5510 sayılı Kanunun geçici 24 üncü veya geçici 25 inci maddelerine istinaden ya da 6111 sayılı Kanun uyarınca yeniden yapılandırılmış ancak ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle bozulması gereken bir ödeme planının bulunduğunun anlaşılması halinde, daha önce oluşturulmuş ödeme planlarının bozulmasının ardından 6552 hesaplanacaktır.
-Evvelce oluşturulmuş ödeme planlarının/yapılandırma işlemlerinin bozulması sırasında, ödeme planına işlenmesi gerektiği halde emanet hesaplara veya müfredat kartlarında başka dönemlere giden paraların olup olmadığı araştırılarak varsa bu paralar ödeme planlarına aktarıldıktan sonra bozma işlemleri gerçekleştirilecektir.
BORÇ TUTARLARININ HESAPLANMASI Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı borçlarının hesaplanması;
Kapsama giren alacak asılları ile bu alacaklara vadelerinin bitiminden bu maddenin yayımlandığı tarihe kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar dikkate alınacak fer’i borçların tahsilinden vazgeçilecektir.
* Bu kapsama giren alacak asıllarına;
– 1965/Ocak ila 2004/Aralık ayları arasında TEFE aylık değişim oranları,
– 2005/Ocak ila 2013/Aralık ayları arasında ÜFE aylık değişim oranları,
- 2014/Ocak ila 2014/Ağustos ayları arasında Yİ-ÜFE aylık değişim oranları uygulanacaktır.
Sonuç olarak gecikme cezası ve zammının yerine hesaplanacak bu tutar ile alacak asılları toplanarak yapılandırılacak tutar hesaplanmış olacaktır.
• 2014/Eylül öncesine kadar geçen her bir ay için ilgili aya ilişkin belirlenmiş TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE aylık değişim oranları aylık olarak, Kanunun yürürlüğe girdiği 2014/Eylül ayı için ise 2014/Eylül ayına ilişkin Yİ-ÜFE aylık değişim oranı günlük (10 gün) olarak uygulanacaktır.
İdari para cezası alacaklarının hesaplanması
İdari para cezası borçlarının yapılandırılması sırasında, idari para cezası alacakasıllarının % 50’si ile bu tutara ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 11/9/2014 tarihine kadargeçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları uygulanmak suretiyle, yeniden yapılandırılacak tutar hesaplanacaktır.
Aslı ödenmiş fer’i alacakların hesaplanması
Kapsama giren alacak asıllarının geçici 60 ıncı maddenin yayımlandığı tarihten önce ödenmiş olmasına rağmen fer’ilerinin ödenmemiş olduğu durumlarda, fer’i alacaklara 10/9/2014 tarihine kadar sosyal güvenlik mevzuatının ilgili hükümleri doğrultusunda hesaplanan tutarın % 40’ı yeniden yapılandırmaya esas alacak tutarı olacaktır.
Eksik İşçilikten kaynaklanan prim alacaklarının hesaplanması
30/4/2014 tarihine kadar bitirilmiş ihale konusu işler ve özel bina inşaatlarıyla ilgili olarak, 10/9/2014 tarihine kadar işin bitirildiğine dair dilekçe ile başvurularak teminat iade yazısının/ilişiksizlik belgesinin verilmesi talep edilmiş olması halinde, söz konusu borçlar varsa diğer sigorta prim borçlarında olduğu gibi hesaplanacak ve aynı ödeme planında gösterilecektir.
PEŞİN ÖDENECEK TUTAR VE ÖDEME SÜRESİ Alacak aslı (idari para cezası alacakları için alacak aslının % 50’si) ile bu alacaklara ödeme süresinin bittiği tarihten 10/9/2014 tarihi dahil TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanan tutarın tamamının 31/1/2015 tarihinin Cumartesi gününe rastlaması nedeniyle en geç 02/02/2015 tarihine kadar ödenmesi halinde anılan Kanunun yayımlandığı 11/9/2014 tarihinden ödemenin yapıldığı tarihe kadar geçen süre için herhangi bir faiz alınmayacaktır.
TAKSİTLER HALİNDE ÖDENECEK TUTARIN HESAPLANMASI Genel Olarak;
İkişer aylık süreler itibariyle altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksitte ödenmesi mümkün /
Taksitler halinde ödenecek olan tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin alacak aslı ile TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE oranları esas alınarak gecikme cezası ve gecikme zammı yerine dikkate alınacak tutar hesaplanacak, ardından bulunan bu tutar, borçlularca talep edilen taksit sayısına göre;
-Altı eşit taksit için (1,05), -Dokuz eşit taksit için (1,07), -Oniki eşit taksit için (1,10),
-Onsekiz eşit taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılacaktır.
Daha sonra, yeniden yapılandırmaya esas toplam alacak tutarı (alacak aslı + TEFE/ ÜFE/Yİ-ÜFE tutan ) ile ilgili katsayısının çarpılması sonucunda bulunan tutar toplanarak talep edilen taksit sayısına bölünecek ve ikişer aylık dönemler itibariyle ödenecek taksit tutarı belirlenecektir.
İl özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar; otuzaltı eşit taksitte ödeyebilmekte
İşyeri tescil kütüklerinde yer alan “Faaliyette Bulunulan Sektör” alanının “ÖZEL İDARELER”, “BELEDİYE”, “BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ”, “BELEDİYE BAĞLIİLGİLİ KURULUŞ” veya “BELED.AİTİŞLET./ŞİRK.(KAMU)” olarak seçilmiş olması gerekmektedir.
Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri; kırkiki eşit taksitte ödeyebilmekte,
Talepte bulunan spor kulüplerinden, Gençlik ve Spor Bakanlığı,
Türkiye Futbol Federasyonu veya özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olduklarını, ilgili kuruluşlardan alacakları belge ile kanıtlamaları istenilecektir. Amatör veya profesyonel oldukları üzerinde durulmaksızın kapsama giren borçlarının yeniden yapılandırılacaktır.
İşyeri tescil kütüklerinde yer alan “Faaliyette Bulunulan Sektör” alanının “SPOR KL.” olarak seçilmiş olması gerekmektedir.
Başvuru formunda borcun ne şekilde ödeneceği belirtilmemiş ise azami taksit süresi seçilmiş olduğu kabul edilecektir.
TAKSİTLERİN ÖDEME SÜRESİ İlk taksit ödeme yükümlülüğü 02/02/2015
Kapsama giren borçları için, peşin ödeme yolunu tercih etmiş olan borçluların, yeniden yapılandırılmış borcun tamamını ilk taksit ödeme süresi içinde ödeyememeleri halinde, bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksit ihlali meydana gelmeden önce talepte bulunmaları ve cari ay primleri yönünden çok zor durum hali olmaksızın ikiden fazla ödeme yükümlülüğünün ihlal edilmemiş olması kaydıyla, peşin ödeme başvuruları talep edecekleri taksit sayısına göre altı, dokuz, oniki veya onsekiz eşit taksite; il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri ve belediyeler için altı, dokuz, oniki, onsekiz veya otuzaltı eşit taksite; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu veya özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüpleri için altı, dokuz, oniki, onsekiz, otuzaltı veya kırkiki taksite çevrilecektir.
Ödeme yükümlülüklerinin yasal süresi dışında yerine getirilmesi halinde geç ödeme zammının hesaplanması
Kapsama giren borçları için taksitle ödeme yolunu tercih etmiş olan borçluların aylıktaksitlerini süresi geçtikten sonra ödeyecek olmaları halinde, bu taksitleri ödeme vadesininsona erdiği tarihi takip eden aydan ödemenin yapılacağı tarihe kadar 6183 sayılı Kanunun 51inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı üzerinden hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödeyeceklerdir. Ancak geç ödeme zammı, her ay ve kesri için aylık olarak hesapedilecektir.
Peşin ödeme yolunu tercih eden borçlular yönünden Yeniden Yapılandırma Hakkının Kaybedilmesi
Peşin ödeme yolunu tercih etmiş olmaları halinde, yeniden yapılandırılmış borçların tamamını en geç, 02/02/2015 tarihinde ödememeleri ve bir takvim yılı içinde iki taksit ihlali meydana gelmeden peşin ödeme taleplerini taksitle ödeme talebine de dönüştürmemeleri halinde kapsama giren borçlarını geçici 60 ıncı madde doğrultusunda ödeme hakkını kaybedeceklerdir.”
Taksitle ödeme yolunu tercih eden borçlular yönünden Yeniden Yapılandırma Hakkının Kaybedilmesi hem yapılandırılmış taksitlere ilişkin, hem de işyeri faal ise cari aylara ilişkin anılan maddede öngörülen ödeme yükümlülükleri yerine getirmeleri gerekmekte olup, bahse konu yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi halinde, yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.
-Taksitle ödeme yolu tercih edilmiş olmasına rağmen, bir takvim yılı içinde yasal süresi içinde ödenmemiş veya eksik ödenmiş ikiden fazla taksitin bulunması ya da bir takvim yılında ikiden fazla olmamakla birlikte ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerin en geç son taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmemesi halinde, ödenmeyen taksitler yönünden geçici 60 ıncı maddede öngörülen hükümlerden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır.
- Taksitle ödemek amacıyla başvuruda bulunan borçlularca, ilk taksit ödeme süresinin sona erdiği ayda ödenmesi gereken primlerden başlanılarak, bir takvim yılı içinde ikiden fazla cari aya ilişkin sigorta primlerinin, genel sağlık sigortası primlerinin ve/veya işsizlik sigortası primlerinin, çok zor durum hali olmaksızın ödenmemesi veya yasal süresi dışında ödenmesi ya da eksik ödenmesi halinde, kalan taksitler için bahse konu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilmiş olacaktır
Taksit tutarının % 10’u aşılmamak şartıyla 5 Liraya kadar yapılmış eksik ödemeler
Taksit tutarının % 10’u aşılmamak kaydıyla 5 liraya (bu tutar dahil) kadar yapılmış eksik ödemeler ihlal sayılmayacaktır.
6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı üzerinden hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilmesi gerekmektedir. Bu tutarlar son taksiti takip eden ay sonuna kadar ödenmezse kalan borç cari usul ve esaslar çerçevesinde tahsil edilecektir
Ödeme planlarının ilgililere tebliği
Hazırlanan ödeme planları, başvuru formunda beyan edilen adrese gönderilmek suretiyle imza karşılığı elden verilecek ya da 7201 sayılı Tebligat Kanununa göre ilgililere tebliğ edilecektir. borçlara ilişkin başvuruların e-Sigorta kanalıyla yapılması halinde, ödeme planları da e-Sigorta kanalıyla ilgililere gönderilecek olup, bu şekilde bildirilecek olan ödeme planları ayrıca 7201 sayılı Kanuna göre tebliğ edilmeyecektir.
Asıl/Alt İşveren Borçları
Asıl işveren tarafından geçici 60 ıncı maddeye istinaden yapılacak başvuru sırasında, varsa alt işverenin borçları da yeniden yapılandırma kapsamına dahil edileceğinden, asıl işverenden, daha sonraki bir tarihte anılan Kanuna istinaden başvuruda bulunulmayacağına dair alt işverenlerinden alınmış bir örneği Ek: 12’de yer alan taahhütnamenin getirilmesi istenilecektir.
Asıl işverenin başvurusundan önce alt işverenin kendi borcu için geçici 60 ıncı maddeye istinaden başvuruda bulunması halinde, başvuruda bulunan alt işverenin kapsama giren borcu geçici 60 ıncı maddeye istinaden peşin veya taksitle ödenebilecek, ancak Kurumla ihtilaf yaratmayacağına ilişkin asıl işverenden alınmış bir örneği Ek:13’de yer alan taahhütnamenin getirilmesi alt işverenden istenilecektir.
Gerek asıl işverenlerin, gerekse alt işverenlerin geçici 60 ıncı maddeye istinaden başvuruda bulunmaları ve asıl işverenlerin, alt işverenlerden Ek:12’ de yer alan taahhütnameyi; alt işverenlerin ise asıl işverenlerden Ek:13’de yer alan taahhütnameyi alamamaları halinde,
- Asıl işverenlerin borçları, alt işverenlerin borçları da dahil edilerek elektronik ortamda,
- Alt işverenlerin borçları ise, yalnızca kendi borçlarını kapsayacak şekilde manuel ortamda yapılandırılacaktır.
İhalelere Katılabilmek Amacıyla Düzenlenecek Yazılar
-Peşin ödeme yolu tercih edilmiş ise ihale tarihi 01/10/2014 ila 02/02/2015 tarihleri arasında olmak kaydıyla, geçici 60 ıncı madde kapsamına girmeyen borçlarının ihale tarihi itibariyle toplamının Kamu İhale Genel Tebliğinde belirtilen limitlerin altında olması kaydıyla,
-Taksitle ödeme yolu tercih edilmiş ise geçici 60 ıncı madde kapsamına girmeyen muaccel borçları ile yapılandırma kapsamına giren borçlarından ihale tarihi itibariyle vadesi geçtiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitlerinin geç ödeme zammı ile birlikte toplamının Kamu İhale Genel Tebliğinde belirtilen limitlerin altında olması ve yapılandırma hükümlerinden yararlanma hakkının devam ediyor olması kaydıyla, kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcunun bulunmadığı kabul edilecektir
Hak Ediş Ödemelerine İlişkin Düzenlenecek Yazılar
- Peşin ödeme yolu tercih edilmiş ise 01/10/2014 ila 02/02/2015 tarihleri arasında geçici 60 ıncı madde kapsamına girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmaması kaydıyla,
- Taksitle ödeme yolu tercih edilmiş ise vadesi geçtiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksit ile kapsama girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmaması kaydıyla, hakediş ödemesine esas borcunun bulunmadığı kabul edilecektir.
Devlet Yardımı, Teşvik Ve Desteklerden Yararlanabilmek Amacıyla Düzenlenecek Yazılar
- Peşin ödeme yolu tercih edilmiş ise 01/10/2014 ila 02/02/2015 tarihleri arasında olmak kaydıyla geçici 60 ıncı madde kapsamına girmeyen yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası borçlarının toplamının 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen aylık asgari ücretin brüt tutarının altında olması kaydıyla,
- Taksitle ödeme yolu tercih edilmiş ise yapılandırma işleminin bozma koşuluna girmemiş olması ve geçici 60 ıncı madde kapsamına girmeyen muaccel borçlar ile geçici 60 ıncı madde kapsamındaki borçlardan vadesi geçtiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş taksitleri (geç ödeme zammı dahil) toplamının 16 yaşından büyük işçiler için belirlenen aylık asgari ücretin brüt tutarının altında olması kaydıyla, yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası borçlarının bulunmadığı kabul edilecektir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi/Teminat İadesi Başvurulara İlişkin Düzenlenecek Yazılar
İlişiksizlik belgesi/teminat iadesi yazıları kapsama giren borçları ile birlikte kapsama girmeyen diğer borçlarının tamamının ödenmesi kaydıyla verilecektir.
* Geçici kabulü noksansız olarak yapılmış ihale konusu işler veya bitirilmiş olan özel nitelikteki inşaatlar için, kapsam ve kapsam dışı borçlarını karşılayacak miktarda, bankalar ve özel finans kurumlarından alınmış teminat mektuplarının ya da Hazine Müsteşarlığınca ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin veya bu senetler yerine düzenlenen belgelerin teminat olarak verilmesi halinde, yeniden yapılandırılmış olan borçların ödenmesi beklenilmeden ilişiksizlik belgesi/teminat iade yazısı verilebilecektir.
* Ödeme yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yapılandırma hakkının kaybedilebileceği göz önüne alınarak, talep edilen taksit süresine göre ilave teminat alınacaktır. Bu durumda, teminat mektuplarının süresiz ve kesin olması gerekmektedir.
-Bu şekilde yapılacak olan başvurular sırasında alınacak olan teminat tutarı ise; kapsama giren ve girmeyen borç asıllarına ilişiksizlik belgesinin verileceği tarihe kadar 5510 sayılı Kanunun 89 uncu maddesine göre hesaplanacak toplam borç üzerinden;
(İlave teminat oranı)=(Taksit süresi)X(Taksitlendirme başvurusunda bulunulan tarihten önceki ay için gerçekleşmiş DİBS oranı)
(İlave teminat tutarı) = (Toplam borç tutarı) X (İlave teminat oranı) / (100)
(Alınacak toplam teminat) = (Toplam borç tutarı) + (İlave teminat tutarı)formülü vasıtasıyla hesaplanacaktır.
Kapsama Giren Borçlar Nedeniyle Taşınır Ve Taşınmaz Mallara Konulan Hacizler İle Alınan Teminatlar
Kapsama giren alacaklarla ilgili tatbik edilen hacizler, yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak, söz konusu ödemelere isabet eden tutardaki teminatlar ise iade edilecektir.
Kapsama Giren Alacaklar Dolayısıyla Dava Açılmaması, Açılmış İse Feragat Edilmesi
Kapsama giren borçları ile ilgili dava açmış borçluların yeniden yapılandırma başvurusunda bulunmaları halinde, borçlarını peşin veya taksitler halinde ödeyebilmeleri için davalardan feragat ettiklerine dair mahkemeye hitaben yazılarak ilgili mahkemeye verilen havaleli dilekçeyi bir örneği Ek: 14’de yer alan matbu form ile başvuruda bulundukları birime vermeleri gerekmektedir.
Borçların Kredi Kartı/Banka Kartı İle Ödenmesi
Yapılandırılan alacakların bankalar kanalıyla ödenmesi mümkün olduğu gibi, kredi kartı veya banka kartı ile ödenmesi de mümkün bulunmaktadır.
Bu amaçla, sgk.gov tr adresinden, “E-SGK” “Kart ile ödeme” seçenekleri işaretlenerek erişilen ekran vasıtasıyla ödeme yapılabilecektir. Öte yandan, banka kartı ile yapılan ödemelerde herhangi bir komisyon alınmamasına rağmen, kredi kartı ile yapılan ödemelerde ilgili banka tarafından komisyon alınması söz konusu olabilmektedir.”

 

YAZARLAR

Tamamı