SGK SORGULAMA
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun şahsınız ile ilgili bigileri kurumun sorgulama ekranından öğrenebilirsiniz. Yeni bir işe başladığınızda SGK'dan işe giriş tarihinizi sorgulayarak sigortanızı kontrol etmeye dair ipuçlarını haber7'nin hazırladığı yazıda bulabilirsiniz.
Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL10 Temmuz 2015 Cuma - 02:55
SSK, SGK gün sayısı öğrenme, SGK işe giriş sorgulama
SGK işe giriş sorgulama ve SSK gün sayısı öğrenme işlemleri. Artık çalışan kişiler, eskisi gibi bir işe girdiklerinde sormadan, sorgulamadan, araştırmadan, bulmadan işlerine devam etmiyorlar. İşe girmeden önce en başta sigorta girişinin ne zaman yapılacağı soruluyor hatta ve hatta hemen sigorta girişi yapmayacak olan firmalarla çalışmak istemiyorlar. Eskiden böyle miydi? Kişiler, iş buldum diyerek yıllarca sigorta nedir bilmeden sömürüldüler.
E-SGK için TIKLAYINIZ!
SGK 4A Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!
SGK 4B Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!
SGK 4C Hizmet Dökümü Almak İçin TIKLAYINIZ!
SGK İşe Giriş Tarihi Sorgulama
Emeklilik hak edecek gün adedince çalışarak kendilerini heba ettiler sonuçta ise ellerinde kalan koça bir hiç. Devir artık değişti herkes her şeyin tüm haklarının farkında. SGK İşe giriş tarihinizin işe başladığınız gün ile uyumlu olup olmadığını veya konuşulduğu tarihte başlayıp başlamadığını Sorgulayarak, Sigortalı çalıştığınızdan emin olabilirsiniz. SGK İşe Giriş tarihi çok önemli bir tarihtir ne kadar çabuk olursa o denli önemlidir. Çünkü SGK İşe Giriş Tarihiniz sizin İleriki yıllarda hangi, yıl, hangi ay ve hangi ayda emekli olacağınızı belirleyen bir tarihtir. Ne kadar erken bir tarihe sahip olursanız çalışma hayatına da o kadar çabuk veda edebilirsiniz. SGK’nın online sistemi üzerinden veya e- devlet üzerinden T.C. Kimlik Numarası veya e-devlet şifresi ile kolay, pratik ve zahmetsizce SGK İşe Giriş Tarihi Sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
E- Bildirge Sistemi
E- bildirge, denildiğinde tam olarak neden bahsettiğimi anlayamamış olanlar olsa da E- başlığı sayesinde internet üzerinden yürütülen bir işlem olduğunu herkes kolaylıkla anlayabilir. E- Bildirge SGK ile yakından iliği olan bir durumdur. Çalışanların işe başlamalarını bildiren bir sistemdir. Bildirme işlemlerinin olabildiğince hızlı olmasını sağlayan internet üzerinden online olarak yürütülmesidir. Çalışanlara ait ödenmesi gereken prim borçlarının internet bankacılığı aracılığıyla ödenmesine imkân veren gelişmiş teknoloji programıdır. İş kanunları çerçevesinde sınırlı bir hizmet türüdür. İşverenler kolaylık sunduğu kesinlikle tartışılamaz. İşverenlerin e- bildirge sisteminden yaralanabilmeleri için öncelikle üye olmalı ve ardından e- bildirge sistemine giriş için Kullanıcı Adı, Sistem Şifresi ve İş Yeri Şifrelerini kullanmaları gerekmektedir.
İşe Giriş Bildirgesi
Adından da anlaşılacağı gibi İşe giriş bildirgesi yeni bir işe başlama durumlarında SGK’ya yapılan bildirimdir. Çalışanlar SGK sistemine İşe Giriş Bildirgesi ile dâhil edilirler. Bu kapsamda çalışan artık emeklilik için gereken prim gün sayılarını dolduracak, sağlık ve hastane hizmetlerinden kendi üzerinden ücretsiz yaralanacaktır. Çalışmaya başlamış kişilerin İşe giriş bildirgesi sgk.gov.tr adresinden boş olarak temin edilir her bir çalışan için iş başı yaptığında doldurulur. Doldurulmuş İşe Giriş Bildirgeleri tekrar taranarak SGK’ya geriye gönderili. Bu önemli bir işlemdir ve belli bir süresi mevcuttu. Bu süreyi aşan tüm işverenler kanuni para cezası maruz kalabilir. İşe giriş bildirgeleri çalışanlar iş başı yapmadan iletilmelidir.
İşten Ayrılış Bildirimi
510 sayılı Kanunun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında, işten ayrılış bildirimi, işten ayrılmış olan sigortalı çalışanlar için yapılması gereken bir uygulamadır. Nasıl işe giriş bildirgesinde bazı işlemler gerekiyorsa yine işten çıkma durumlarında işten çıkış bildirimi yapılması gerekmektedir. İşten ayrılmış olan çalışan için mutlaka işten ayrılış bildirgesi düzenlenerek, elektronik ortamda bu bildirgelerin SGK’ya ulaştırılması gerekmektedir. Bu sayede sistem çalışanın artık bir sigortalı olmadığını tanımlasın. Sigortalı çalışan işten ayrıldığı halde bildirgelerinin, SGK’ya ulaştırılmaması durumlarında geç teslim edilmesi durumlarında işverene, Kanuni idari para cezası uygulanmaktadır. İşten Ayrılış Bildirimi verilme süresi tam olarak hizmet akdinin sona ermesi ile en geç 10 gün içerisinde işten ayrılış bildirimi SGK’ya bildirilmelidir. Kaynak:haber7.com