1.11.2024 17:42:11
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Üretene Destekte Sınır Yok!

Dörtdivan Patatesinden, Arazi Toplulaştırma Projesine değinen İl Müdürü İsmail Taş, "15 Mayıs 2014 tarihinden sonra vefat eden ve üzerinde tarım arazisi bulunan murislerin mirasçılarının vefattan sonraki 1 yıl içerisinde mirasa konu tarım arazilerinin intikalini yaptırmaları gerekmektedir" dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL16 Mart  2016 Çarşamba - 02:27
Bolu Köroğlu TV'de Cansu Karaca'nın sunumuyla gerçekleştirilen, "Boluda Tarım" programı 2016 startını Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvanlık Müdürü İsmail TAŞ ile verdi.
Yaklaşık 500 kalem iş konumuna sahip bir kurumun ana başlıklarına değinen Bolu İl Müdürü İsmail TAŞ konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu. Taş şunları söyledi;
"İl Müdürlüğümüz çalışmalarıyla örnek teşkil eden bunun akabinde de takdirle karşılanan bir kurum vasfına dönüşmüştür. Başarıda şüphesiz en büyük pay özverili ve arzulu çalışmalarıyla personelimiz ve çalışmalara ilgiyle yaklaşan, bilinçli, bilgili yaklaşım gösteren üreticilerimiz olmuştur.
Bu saydıklarımızı gerçekleştirirken çalışma konforuna önem vererek öncelikle çalışanların mutluluğuna önem vererek çalışma konforunu arttırıcı faaliyetlerle yetersiz çalışma alanı sorununa atıl durumdaki binalarımızı modernize ederek ek çalışma alanları sağlanmış dolayısıyla odalardaki çalışan yoğunluğu azaltılmıştır.
Üretene, Üretmek isteyene destek daimidir.
Bakanlığımızın insan odaklı çalışma prensibinde üretene, üretmek isteyene destek daimidir. Çiftçimize 2015 yılı içerisinde yaklaşık 8,5 milyon ÇKS (Çiftçi Kayıt Sistemi), yaklaşık 15,5 milyon hayvancılık (anaç sığır, manda, koyun-keçi, suni tohumlama, buzağı,… vb.), kırsal kalkınma yatırımları yaklaşık 32 milyon olmak üzere toplamda 55 milyon gibi küçümsenemeyecek derecede ciddi bir girdi destek olarak ve tamamı hibe olmak üzere devletimiz ve bakanlığımız tarafından verilmiştir.
Aktif olarak, 7/24 esasına göre denetlemeler yapılıyor.
Bakanlığımız toprağından tohumuna, yeminden tabağımızdaki son tüketim anına kadar insan ve canlı odaklı üretimin tüketimin her aşamasında yer almaktadır. Bu vesileyle gerek yem fabrikaları olsun gerekse gıda işletmeleri olsun etkin ve aktif bir şekilde 7/24 esasına göre denetlenerek gerekli yaptırımlar kusurlu işletmelere uygulanmaktadır. Bu uygulamalar meyvelerini olumlu olarak vermektedir. İşletmelerimiz daha düzenli ve güvenilir hale gelmeye başlamıştır. Şöyle özetlemek gerekirse 2012 yılında 1262 denetime tekabül yaklaşık 410 milyon ceza kesilirken bu rakam 2015 yılında yaklaşık 5000 denetimde 210 milyona düşmüştür. İşletmelerimize insan ve canlı sağlığına karşı bu duyarlı yaklaşımlarından dolayı teşekkür ediyorum.
Şap Hastalığı Etkili Mücadeleyle Kontrol altına alındı
Şap hastalığı özverili ve etkili mücadele neticesinde kontrol altında tutulmuş ve ilimiz de kayıp yaşanmadan hastalık sonlandırılmıştır. 113.301 aşılama gerçekleştirilerek rekor kırılmıştır. Suni tohumlamada başarı oranı 2011'lerde %36 seviyesindeyken 2015 yılı itibari ile %56 gibi Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı oranına ulaşılmıştır.
Dörtdivan da Patates Karantinası Kaldırılmış ve Üretime geçilmiştir.
Dörtdivan İlçemizde uygulanan ve 2001 yılından beri devam eden patates karantinası 2014 yılı itibari ile sona ermiş ilçemiz aktif bir şekilde sofralık patates üretimine yeniden başlamıştır. Sıkı karantina tedbirlerine fedakarca katlanarak bölgenin hastalıktan temizlenmesine katkıda bulunan değerli üreticilerimize teşekkür ediyorum.
Personel ve Araç donanımı artırılmıştır
İl Müdürlüğümüz Döner Sermaye İşletmesi marifetiyle 2012 yılında 10 personel istihdam edilirken 2015 yılında bu rakam diğer İllere de örnek teşkil eden bir başarı ile 37'ye çıkartılmıştır. Ayrıca 2012 yılında 8 adet olan hizmet aracı sayısı son 3 yılda alınan 16 araç ve bunların yanında 11 kiralık araç ile 35 çıkartılarak müdürlüğümüz 35 araç 291 personel ile 7/24 esasına hizmetlerini sürdürmektedir.
Projelerle Poatansiyeli değerlendiriyoruz.
İlimiz doğasıyla bitki örtüsüyle organik ürün pazarında önemli potansiyele sahiptir. Bizde bunu değerlendirmek çiftçimize artı kazanç sağlamak adına; a) Doğadan organik ürün toplama projesi, b) Atıl durumdaki kümeslerin konvansiyonel tavuk kümeslerinin organik üretime dönüştürülmesi projesi, c) Organik enginar projesi, ve d) Organik soya üretimi projesi…. gibi projeler üzerinde çalışmalar yaparak bu potansiyeli değerlendirmek istiyoruz.
Arazi Toplulaştırma Projesi, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
İlimizde Bakanlığımızın yayınlamış olduğu 6537 sayılı miras kanunu ile zaten oldukça küçük olan parsellerin daha fazla bölünmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Bakanlığımızca yürütülen Arazi toplulaştırması ve Tarla İçi Geliştirme hizmetleri projeleri çalışmaları çalışmaları doğrultusunda İlimizde faaliyet gösterecek olan Tekkedere barajı membasın da kalan Dörtdivan ilçesinde 29 köyde, Gerede ilçesinde 24 köyde, yapımı devam eden Kıbrıscık Alan Himmetler köyü barajı mashabında kalan 6 köyde, Seben Taşlıyayla sulama göletinin membasında kalan 7 köyde olmak üzere toplam 4 İlçe 66 Köyde 5403 sayılı "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 17'nci maddesi kapsamında; 2015/7374 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile "Arazi Toplulaştırma Proje Sahası" olarak tespit edilmiş olup 05/04/2015 tarihli ve 29317 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Mirascıların, Tarım arazilerinin intikalini yaptırmaları gerekmektedir
Ayrıca buradan önemli bir hatırlatma; 15 Mayıs 2014 tarihinden sonra vefat eden ve üzerinde tarım arazisi bulunan murislerin mirasçılarının vefattan sonraki 1 yıl içerisinde mirasa konu tarım arazilerinin intikalini yaptırmaları gerekmektedir. Murisin vefatı üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen henüz intikali yapılmamış olan tarım arazileri için Kurumumuzca, mirasçılara tebligat yapılmaya başlanmış olup bu durumdaki mirasçılara intikal için Kanun gereği 3 aylık ek süre verilecek ve yapılacak tebligata rağmen intikali yapılmayan tarım arazileri için dava süreci başlatılacaktır. Halkımızın mağdur olmaması açısından gerekli işlemleri vaktinde yapmalarını rica ediyorum.
İlimizde kadınlara pozitif ayrımcılık yaptığımız doğrudur.
Bu yalnızca ilimizde değil Bakanlığımızca da benimsenen bir uygulamadır ki, şöyle özetlemek gerekirse hayatımızın her anında rolü olan ve özellikle kırsal alanda üretimin temelini oluşturan kadınlarımızı bir adım önde tutmak zorundayız. Genç girişimci kadın projeleri, KOSGEB projeleri ile bayan çiftçilerimizi faydalandırmak suretiyle de pozitif ayrımcılık yapmak istiyoruz.
Gece eğitimleri ile Erkek, Bayan Çiftçileri bilgilendiriyoruz.
Gece eğitimlerimiz ile günü çalışarak geçiren üreticimize uygun olduğu saatte ulaşmayı ve aynı zamanda Müdürlüğümüze gelemeyen kadın çiftçilerimizin sorunlarını yerinde dinlemek sorularına cevap bulmak adına bayan çalışanlarımızın da katkısıyla örnek çalışmamız başarılı bir şekilde devam etmektedir. Felsefemiz bir yanlışı düzeltebiliyorsak ne mutlu bizlere. Enformasyon faaliyetleri ile çalışmalarımızın görünürlüğü arttırılarak üreticimizin gündeme online kalması sağlanmıştır.
Yükümüz ağır, diyoruz ki "Üretim Sizden, Destek Bizden"
İnanın iş yükümüz o kadar fazla ki burada hepsini anlatmaya kalksak her birinden bir program çıkar. Biz burada daha çok halkımızı ilgilendiren güncel konulara bize ayrılan zaman zarfında kısa kısa değinmeye çalıştık. Buradan bir kez daha söylüyorum üretim sizden destek bizden… Sizlere saygı ve sevgilerimi sunuyorum" dedi.
“BOLUDA TARIM” Köroğlu TV de her ayın ikinci perşembe günü saat 19.15 - 20.15 Aralığında güncel konular ve üreticilerimizin talepleri doğrultusunda yayınlanmakta olup, öneri ve şikâyetleriniz için Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.
Kaynak: Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Web Sitesi.

 

YAZARLAR

Tamamı