1.11.2024 15:22:13
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Yeni Anayasada Beş Temel İlke!

Çağdaş demokrasi anlayışını yansıtacak olan Başkanlık içerikli yeni anayasa, kapsayıcı ve kucaklayıcı, bireysel özgürlüklere dayanan, insan hakları ve demokratik kazanımları koruyan denge-denetim ilişkisini esas alan ilkelere dayandırılacak.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL27 Mayıs  2016 Cuma - 10:50
Başbakan Binali Yıldırım Başkanlığında göreve başlayan 65. Hükümet, öncelikli olarak yeni anayasa konusundaki adımları hızlı şekilde atacak. Yıldırım’ın her konuşmasında vurguladığı yeni Anayasa konusunda AK Parti kurmayları çalışmalara, yoğun bir tempoyla başlayacak. Yaz tatiline girmesinden önce yeni Anayasa metninin Meclis’e sunulması hedefleniyor. Yeni Anayasa, öncelikli olarak bugüne kadar demokrasi alanında elde edilen kazanımları koruyacak şekilde bir çerçeveye sahip olacak. Çağdaş demokrasi anlayışını yansıtacak yeni anayasa; kapsayıcı, kucaklayıcı, bütünleştirici, çoğulcu ve özgürlükçü olacak, ortak değerleri ve çeşitlilik içinde birlik anlayışını esas alacak, bireysel özgürlüklere dayanacak.
DENGE VE DENETİM
Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlamaya dönük kurumsal güvenceleri içerecek. Siyasal sistemin işleyişindeki belirsizlikleri ortadan kaldıracak. Denge ve denetim ilişkisini esas alan bir içerikte hazırlanacak. İnsan hakları ve demokrasi konularındaki kazanımları geleceğe taşıyacak ilkeleri koruyacak. Vesayetin izlerini tamamen silecek, bireyin ve toplumun geleceğe dair beklentilerini karşılayacak.
BAŞKANLIK MERKEZİ
AK Parti’nin yeni Anayasa’daki hükümet modeli, başkanlık sistemi üzerinde inşa edilecek. Türkiye’nin, katılımcılığı, çoğulculuğu esas alan ve etkili işleyen bir hükümet modeline kavuşması hedeflenecek. Sadece temsil değil, istikrar esas alınacak ve vesayet odaklarının önünün tamamen kapatılmasını sağlayacak etkin bir yönetim sisteminin hayata geçirilmesi sağlanacak.
ETKİN VE DİNAMİK YÖNETİM ANLAYIŞI
Yetki, görev ve sorumluluk paylaşımında pek çok sorunu barındıran mevcut sistemin bu sorunlarını giderecek formüller yeni Anayasa’da yer alacak. Özellikle parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıkları giderecek bir yapı inşa edilecek. Karar alma süreçlerinin hızlandığı yeni bir siyasal sistem oluşturularak, Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim anlayışının getirilebilmesi sağlanacak. Yeni anayasayla beraber Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu da bir bütün olarak değerlendirilerek yenilenecek.
ŞAHSİ MESELEM DEĞİL
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir süre önce, “7 Haziran seçimleriyle 1 Kasım seçimleri arasındaki belirsizlik döneminin güçlü Cumhurbaşkanlık ile krize meydan verilmeden geçirilmesi milletimizin memnuniyetini artırmıştır. Milletimizin tercihi ile girilen bu yolun kurumsallaşacağına da inanıyorum. Yeni anayasa ve başkanlık meselesi Tayyip Erdoğan’ın şahsi meselesi değildir. Bu değişimden korkmaya gerek yok. Yeni anayasa ve başkanlık sistemini hayata geçireceğiz” açıklamasını yapmıştı. (Şerife Güzel / Star)



 

YAZARLAR

Tamamı