22.11.2024 23:58:32
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Yeniçağa Gölü'nü Tanıyor muyuz?

Bolu Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü adına çalışmayı yürüten Doğa Araştırmaları Derneği'nden Biyolog Güler Bozok Yeniçağa Gölü ve yapılan çalışma hakkında bilgi verdi. Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar ise Yeniçağa Gölü "Kuş Cenneti" ismi ile de anılmaktadır" dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL07 Ekim  2016 Cuma - 15:44
Yeniçağa Gölü Yeterince Tanınmıyor..
Yeniçağa Gölü, uluslararası ölçütlere göre belirlenmiş ülkemizdeki uluslararsı öneme sahip 135 sulak alandan biri. Hemen bitişiğinden ülkemizin iki büyük metropolünü birbirine bağlayan Anadolu Otoyolu ve E5 karayolu geçmesine rağmen yeterince tanınmıyor. Tarihi, coğrafyası ve barındırdığı biyolojik çeşitliliği ile ülkemizin en önemli sulak alanlarından bir olan gölde kaymakam, belediye başkanı, ilgili kamu kurumları, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarından uzman ve yetkililerin katılımı ile 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında “Sulak Alan Yönetim Planı Eğitimi ve Yeniçağa Gölü Yönetim Planı Taslağının Oluşturulması Toplantısı” yapıldı.

Bolu Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü adına çalışmayı yürüten Doğa Araştırmaları Derneği’nden Biyolog Güler Bozok Yeniçağa Gölü ve yapılan çalışma hakkında şu açıklamaları yaptı: “Yeryüzündeki önemli kuş göç yollarından 2’si ülkemiz üzerinden geçmektedir. Göç sırasında kuşların önemli bir kısmı Yeniçağa Gölü'nde olduğu üzere sulak alanlarda konaklamakta, beslenmekte ve uzun yolculuklarına devam etmektedir. Bu nedenle Türkiye'deki sulak alanların korunması herhangi bir ülkedekinden daha fazla önem taşımaktadır.
30'un üzerinde kişinin katılım ile 4 gün boyunca devam eden çalışmada taraflar aşağıdaki üç hedefin gerçekleştirilmesi için anlaştılar;
Yeniçağa Gölü'nde bozulan ekolojik denge yeniden oluşturularak, alanın sahip olduğu doğal değerlerin korunması ve iyileştirilmesi,
Halkın refah düzeyinin artırılmasına yönelik alanın doğal değerleri ile uyumlu sosyoekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi,
Alanın uzun vadeli geleceği için katılımcı yönetim ve izleme mekanizmalarının oluşturulması ve sürdürülmesi”
Güler Bozok, Avrupa ve Orta Asya’da her yıl Ekim ayının ilk haftasının “Dünya Kuş Gözlem Günü” olarak kutlanarak, kamuoyunda kuşların ve yaşam alanlarının korunması hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını belirterek Yeniçağa Gölü Yönetim planının Dünya Kuş Gözlem Günü ile çakışmasının güzel bir tesadüf olduğu ifade etti. Güler Bozok "Bu güne kadar Türkiye'de 480 civarında kuş türü gözlenmiştir. Avrupa kıtasını baz alırsak bu sayı Rusya’dan sonra bir ülkede gözlenen en yüksek sayıdır. Fakat ülkemizde doğa ve kuşlara yeteri kadar ilgi gösterilmemekte, yaşam alanları da her geçen gün daralmaktadır. Yeniçağa Gölü de yeryüzündeki önemli kuş göç yollarından birinin üzerinde bulunuyor. Kuşlar da aynı insanlar gibi yolculuk sırasında dinlenmek ve beslenmek gibi ihtiyaçlarla bu gölde mola veriyorlar. Bazı kuş türleri ise alanda yuva yapıp yavrularını büyütüyor. Göl’ün yerlisi olan kuş türleri de bulunuyor. Yeniçağa Gölü'nde şu ana kadar 217 kuş türü tespit edilmiştir” diye konuştu.

Güler Bozok, toplantının 4. gününde yapılan arazi incelemesinde Yeniçağa Gölü'nün sorunlarının ve yönetim planı kapsamında yapılacak çalışmaların yerinde değerlendirilmesinin yanı sıra kuş gözlemi de yapıldığını belirterek, oluşturulacak yönetim planının uygulanmasıyla, kuşu, bitkisi ve bütün doğal değerleriyle gelecek nesillere sağlıklı bir Yeniçağa Gölü bırakılacağını ifade etti.
Başkan Çağlar; Yeniçağa Gölü "Kuş Cenneti" ismi ile de anılmaktadır."
Toplantının başından sonuna kadar tamamına katılarak yönetim planının hazırlanmasına önemli katkılar veren Yeniçağa Gölü Belediye Başkanı Recayi Çağlar ise şu açıklamaları yaptı: “Öncelikle bu toplantı vesilesi ile Bakanlık yetkililerimizi STK temsilcilerimizi ve toplantıya katılan herkesi bölgemizde misafir etmekten onur duyuyorum. Rabbimizin bizlere güzellikleri ile bahşettiği Yeniçağa ilçemiz, Batı Karadeniz Bölgesinde Bolu iline bağlı, il merkezine 39 km. uzaklıkta bir ilçedir. Ankara – İstanbul D–100 karayolu ve Otoban ilçenin içinden geçtiğinden iki büyük metropol şehrin bağlantı noktasıdır.
İlçenin kuzeyinde ve hemen yakınında kendi adıyla anılan yaklaşık 400 hektarlık Yeniçağa Gölü yer almaktadır. İlçenin hemen kıyısında uzanan Yeniçağa Gölü kıyı boyunca uzanan ağaçları ile doğa harikası bir mesire ve dinlenme yeri olarak halkın rağbet ettiği yerlerdir. Bu mesire alanı, mevsimsel olarak göçmen kuşların konaklama yeri olma özelliği gösterdiğinden "Kuş Cenneti" ismi ile de anılmaktadır. Kuş Cennetindeki mesirelik alanımız her yıl binlerce yerli ve yabancı vatandaşımızı ağırlamaktadır.

Yeniçağa Gölü bölgemizin 1. Derece deprem bölgesi olması hasebi ile yüzyıllar önce tektonik olarak oluşmuştur. Fakat biz insanlar zamanla bu doğal güzelliği maalesef iyi kullanamayarak kirletmişiz. Biz Belediye olarak gölümüzün temizlenmesi ve turizme kazandırılması konularında birçok çalışma yapıyoruz. Özellikle Orman ve Su İşleri Bakanlığımızdan bu konuda destek almaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde Yeniçağa Gölü uluslararası öneme sahip 135 sulak alandan biri olarak tescil edildi ve şu anda bu toplantılarla yönetim planını oluşturmaya çalışıyoruz. Bu 4 günlük toplantıda ekolojik dengenin yeniden oluşturulması doğal değerlerin korunması, sosyoekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi gibi ana başlıklar altında konuyu tartıştık. Yeniçağa’nın geleceği bizim için çok önemli. İnşallah burada yaptığımız çalışmalar ve alacağımız kararlar ilçemiz için hayırlara vesile olur. Toplantıya katılan tüm misafirlere teşekkürlerimi sunuyorum.”





 

YAZARLAR

Tamamı