2014 YILI BOLU YILI İLAN EDİLDİ. NE YAPILIYOR? Batı Karadeniz’in şirin illerinden biri Bolu. Plakası 14. Ankara ile İstanbul arasında merkeze konumlanmış durumda. Doğa harikası, tabiatla iç içe, yaşanabilir bir şehir. Yaylaları, göletleri ve gölleri ile meşhur. Kış turizmi ayrı bir güzel, yaz turizmi ayrı bir güzel. Dağ turizminin yaşandığı ve oksijen açısından zengin bir il.
Bolu Plakasının 14 olması münasebetiyle 2014 yılı Bolu yılı ilan edildi. Kim ilan etti? - Bolu Belediyesi. Bolu Belediyesi her ayın “14” de çeşitli etkinlikler düzenliyor. Ocak ayında başladı ve Nisan ayındayız, halen devam ediyor. Alınan bilgiye göre yılsonuna kadar da devam edecek. Peki, Kültür etkinliklerinin yanı sıra Boluluların yoğun olduğu Ankara, İstanbul, Kocaeli, İzmir ve Antalya’dan Bolu’ya geziler düzenlenerek, Bolu'nun tanıtılması sağlanamaz mı? Sağlanabilir. Özellikle gurbette yetişen neslin Bolu'yu tanıması için bu imkân verilebilir.
Peki, Bolu dışında Boluluların yoğun yaşadığı Ankara ve İstanbul illerinde neler yapılıyor? Maalesef bu güne kadar Bolu yılı adı altında ve ayın 14 de hiçbir etkinlik düzenlenemedi.
Ankara ve İstanbul da diğer illerin hemşeri günleri sürekli yapılıyor. Ankara da Atatürk Kültür Merkezi’n de, İstanbul da ise Feshane de. Ankara’dayız ve bu hemşeri günlerinin bazılarına gidip görmek nasip oluyor. İstanbul hemşeri günlerini ise televizyonlardan izleme imkânı buluyoruz. Gurbette yetişen nesile işte bizim memleketimiz demekle yetiniyoruz.
Ankara da iki yıl öncesinde 4 gün süren Bolulular Günü düzenlendi. İlk olması münasebetiyle eksikliklerine rağmen güzel bir etkinlik oldu. Sonrası yok. Neden?
Bolu Valiliği ile Bolu Belediyesi önderliğinde ilçe kaymakamlıkları ve belediyeleri ile sivil toplum kuruluşları buna ön ayak olarak gerek Ankara da gerekse İstanbul da Bolu Günleri yapılmalıdır ki yılımızı en uygun şekilde yaşayabilelim. Öncekinde bildiğim kadarıyla sıkıntılar yaşandı. Kamu Kurumları tek başına işin üstesinden gelmeye zorlandı. Burada iş Bolulu İş Adamlarına, Bolulu işletmecilere düşüyor. Onlardan yeterli destek sağlanamadı.
Bolu Turizm açısından kapasitesi yoğun bir il. Yaylaları, gölleri, mesire alanları Cumartesi ve Pazar günleri piknikçilerle dolup taşıyor. Bu kişilerde belli abone kişiler. Bu sayının artırılması ve Bolunun iyi tanıtılması gerekiyor.
İş adamları ile işletme sahipleri kapasiteli bilgi ve görseli yüklü broşürler hazırlayıp, Bolu Gecesi ve Günlerinde halka dağıtımını sağlamalıdırlar. Bolu günlerinde Bolu iyi tanıtılmalıdır. Bolu da yaşayan Bolulular Bolu içinde oldukları için hasreti ve özlemi yaşamadıkları için pek önemsemiyorlar. Ama sılada gurbette olanlar öyle mi? Yürekleri kalpleri Bolu diye atıyor. Yolda 14 plakalı bir araç gördü mü gözleri fal taşı gibi açılıyor. Bolu için bir şeyler yapılmak isteniyor. İşte burada sivil toplum kuruluşlarının önemi anlaşılıyor. Ama çeşitli organizasyonlar için güçleri yetmiyor.
Ankara, İstanbul ve hatta diğer illerde yaşayan Bolulular bir bir Dernek ve Vakıf kurarak bir çatı altında toplanıyorlar. Ankara da Bolulular Platformu ve Bolulular Derneği, İstanbul da Bolulular Platformu kuruldu. Ankara da köy dernekleri de mevcut. İstanbul’un bazı ilçelerinde de Dernekler oluşturuldu. Antalya, Kocaeli, Sakarya da Bolulular birlik içerisinde. Başlayan kartopu çığ gibi büyüyor ve büyümeye devam ediyor.
Ankara da bulunduğumdan Ankara’yı ele almak istiyorum. Ankara da ilçelerin Dernek ve Vakıfları olduğu gibi köy dernekleri de mevcut. Ankara da Boluluları temsil eden Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Ankara Şubesi mevcuttu ve faaliyetler içerisinde bulunuyordu. Aylık sohbetler, geziler, yıllık yemek organizasyonu ve en önemlisi de Ankara da dört gün süren ve ilk defa yapılan Bolulular Günü organize edildi. Tabi ki başta Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi ile İlçe Kaymakamlıkları ve Belediyeleri destek verdi. Ama üzülerek belirteyim ki Bolu’dan İş adamları ve işletmeciler gereken önem ve ehemmiyeti göstermediler. Yine de 4 gün süren ve ilk defa düzenlenmesine rağmen güzel bir Bolu Günleri oldu. Ve sonrasında ne oldu ise ortalık karıştı. Bolu Vakfı Ankara Şubesine müdahaleler oldu. Çalışan Vakıf çalışamaz oldu. Yeni oluşumların doğmasına sebep olundu.
Ankara da Vakfın pasif faaliyetiyle birlikte iki de Dernek oluşumu ortaya çıktı. Ankara Bolulular Birliği Derneği ve bu dernek yönetimi Vakıf Ankara Şubesini de yönetiyor. Dernek, Vakıf dışında her ay Bolu ilçelerini toplantıya davet ederek, Ankara da bulunan Bolulu Bürokratlarla bir araya geliyordu. Şimdilerde o da durdu. Diğer bir Dernek olan Ankara Bolulular Platformu Derneği ilk günkü heyecanını sürdürerek, faaliyetlerini sürdürüyor. Her ayın ilk Pazartesi akşamı söyleşileri devam ediyor. Yine her ayın son pazarında kahvaltı da bir araya geliniyor. Ara sıra 1000 – 1500 kişilik organizasyonlarla yemekli toplantılarda birlik ve beraberlik sağlanmaya gayret ediliyor. Aylık toplantılar devam ettirilerek neler yapılabileceği gözden geçiriliyor. Ankara da bulunan Boluluların iyi ve kötü gününde yanlarında olmaya özen gösterilerek, yalnız olmadıkları hissettiriliyor. İşçisinden Memuruna, Mühendisinden Mimarına, Serbest esnafından, İnşaat İşçisine, Müdüründen Genel Müdürüne, Belediye Başkanından Bakan Yardımcısına, Avukatından Savcısına, Doktorundan Dekanına velhasıl her kesimdeki Boluluya ulaşılarak, bir araya gelinmeye çalışılıyor.
Bütün bu potansiyeller var iken neden hala ısrarla Bolu Günleri yapılmasından kaçılıyor. Seçim dedik, o da bitti. Şimdi Başta Bolu Valiliğimizin ve Bolu Belediyemizin öncülüğünde tanıtım günlerinin, gecenin yapılmasını arzu ediyoruz. Madem 2014 yılı Bolu yılı. Bu özellik Bolu ile sınırlı kalmasın. Ankara ve İstanbul da ve hatta Boluluların yoğun yaşadığı yerlerde etkinlikler düzenlensin. Şuna inanıyorum ki bu işe kalkınsa ve Sivil Toplum Kuruluşlarına gereken destek verilse bu işin üstesinden gelinir. Birilerinin de taşın altına elini sokması gerekiyor. Bolunun ekmeğini yiyeceksin suyunu içeceksin ve yine bu işten kazançlı çıkacaksın neden peki destek vermiyorsunuz. Sözüm Bolulu İş adamlarına ve İşletmecilerine. Bu tür etkinlikler destek verilerek yapılabilir. Sürçülisan ediyorsak, şimdiden affola.
Ankara da bulunan Dernek, Vakıf Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri sizlerde toparlanın artık. Hani derler ya “Yolcular gitmese de Yollar gider Allaha” Kim hangi yoldan giderse gitsin yolun sonu Bolu’ya Bolululara çıkacaktır. Sonuçta özne Bolu. Hepiniz bir araya gelip, Ankara da çok güzel bir organizasyonla Bolu Günleri ya da Bolu Gecesi yapılmalıdır.
Söylenecek, yazıya dökülecek çok şey var ama gönüllerdeki fırtınayı yazıya kâğıda dökmek günler alabilir. Umarım ki çoğunluğumuz ne demek istendiğini çok iyi anlıyor.
İlçeler de faaliyetlerini sürdürsün. Tabi ki de sürdürecek. Ve sonuçta Bolulular olarak bir çatı altında toplanacağız. Ankara, İstanbul ve diğer iller de yaşayan Dörtdivanlılar, Geredeliler, Sebenliler, Kıbrısçıklılar, Mengenliler, Göynüklüler, Mudurnulular, Yeniçağalılar birlik ve beraberlik içinde faaliyetlerini sürdürüyorlar.
DİVANKAV ile GERKAV yüzlerce gencin okumasında ön ayak oluyorlar ve burslarla büyük destek sağlıyorlar. DİVANKAV Ankara da yine bir ilki başararak, Talatpaşa Bulvarında Ankara evi alarak, bir fakülteye kiraya verdi. Ve buradan gelen kira geliriyle öğrencilerin burs ihtiyacını büyük ölçüde sağladı. Mengen Fakülte Yaptırma ve Yaşatma Derneği ise başarılamayanları başararak, Mengene Fakülte kazandırdılar. Mutfak araç ve gereçlerini de sağlamayı başardılar. Geçtiğimiz günlerde ise İstanbul Bolulular Platformu Bolu’nun Mimarı, Bolu’nun Babası merhum İzzet Baysal’ı unutmadıklarını göstererek, İstanbul/Tuzla da İzzet Baysal’ı anma gecesi düzenledi. Bütün bunlar birlik ve beraberliğin verdiği güçle sivil toplum hareketi ile oluyor. Onun için hep birlikte hep beraber güç birliği oluşturulmalıdır.
Sonuç olarak; Atalarımızın da dediği gibi “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” Bolulular Ankara’sıyla, İstanbul’uyla ve hatta diğer illeriyle birleşip Bolulular Konfederasyonu’nu oluşturmalıdırlar. Bolu’dan da gereken lojistik desteklerde sağlanmalıdır.
Sağlıklı günler, güzel ve güçlü birliktelikler dileğiyle Saygılar. Ramazan YAMAN 14.04.2014 / Ankara