7.10.2024 05:19:56
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
27 Aralık 2022 Salı

ÇALKÖY ALADAĞI

 
Dörtdivan Yaylaları - 23
ÇALKÖY ALADAĞI
Dörtdivan’ın en uzak yaylalarından birisi olan Çalköy Aladağı’nda 20-25 civarında hâne bulunmaktadır. Çalköy Aladağ’nın dört bir yanı ormanlarla kaplıdır. İnsanların hava değişimi için tercih ettiği bu yaylanın tam karşısında Çetikören Aladağı bulunmaktadır. Sol tarafta, ormanların içerisinde ise Cemaller Köyü’nün Çiçekli Yaylası görülür. Yaylanın karşı tarafında yer alan tepe ile yayla arasındaki vadi “Şehitler Boğazı Deresi” diye bilinir. Bir yayla göçü zamanı vefat eden çocuklar buraya defnedilmişler. Ondan sonra mevki böyle anılır olmuş.

Bu yaylaya gelirken köprünün olduğu yer “Gürlük” diye bilinir. Buranın yakınlarında bir şelale yer almaktadır. Yine yaylanın ufku Köroğlu Zirvesi’yle Sackaya’ya bakmaktadır. Bu yaylanın karşısında ye alan geniş çayırlık mevki “Kapaklı” diye bilinir. Çayırlığın solundaki yerin adı ise “Mentilli”dir. Bu yaylanın hemen karşı kısmında ise Cemaller Köyü’ne ait Hokhok Yaylası bulunmaktadır.

Yaylanın aşağısındaki dere Davut Deresi diye bilinir. Yine bu yaylanın üstündeki çamlık alan da “Küllünün Doruk” diye anılır. Buranın hemen arkasında “Ardalan” diye bir başka mevki vardır.
Çalköy Aladağı çevresi, Dörtdivan’ın kadim yerleşim yerlerinden birisidir. Buranın etrafında eski medeniyetlere ait yerleşimlerin izleri görülmektedir. Yaylada eski tipteki yayla evleri de bulunur. Bunların bir kısmı iyi muhafaza edilmiştir.
Yasin ŞEN





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı