28.03.2024 13:13:59
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
28 Ocak 2023 Cumartesi

SÜLLER - SEYİTALİLER ALADAĞI (YUKARI YAYLA)

Dörtdivan Yaylaları - 37
SÜLLER - SEYİTALİLER ALADAĞI
(YUKARI YAYLA)
Süleler ve Seyitaliler Aladağı, bu köylerin bir ortak yaylasıdır. İsminden de anlaşılacağı üzere ormanların içerisinde yer alır. İki köyün yaylası durumundadır. Bu yayla Süller ve Seyitaliler’e Köyü’ne 16-17 km, Dörtdivan’a ise 22 km mesafededir. Yaylaya eskiden tamamen göçüldüğü hâlde günümüzde göçen pek bulunmamaktadır.
Dörtdivan’ın diğer yaylalarına olduğu gibi bu yaylaya da öküz arabalarıyla göçülürmüş. Üç köy (Süleler, Seyitaliler, Yalacık) beraber göçerlermiş. Yine köylere beraber dönerlermiş.
Yayla Çampınar bölgesinde bulunmaktadır. Etrafında Çatmaca, Düz, Buzağılık, Tahtalık, Gökçealan, Alayan, Yellice, Şankayası gibi mevkiler ve kayalıklar vardır. Süller Aladağı’nda Şan Kayası ve Yurt Kayası denen isimleriyle dikkat çeken kayalar yer almaktadır. Bu kayalar yaylanın Çamlıdere tarafında bulunmaktadır. Yaylanın Ayıalanı denen mevkiinde çok fazla ayı görüldüğü söylenmektedir. Burada sulak alanlar da vardır.
Burada “Kırktaş” diye soğuksu kaynakları bulunmaktadır. Rivayete göre buradan kırk tane taş alınmak istenmiş fakat suyun soğukluğundan ötürü alınamamıştır. Bu sebeple suyun adı “Kırktaş” olarak kalmıştır. Kenerli Kuyusu denen kuyudan önceden su içilirmiş. Yaylanın Süleler kısmında Sandıç Bunarı bulunmaktadır.
Yaylada Erenler diye anılan yerde eski bir yerleşim yeri ve onun kalıntıları bulunmaktadır. Dolayısıyla yaylanın kadim bir yerleşim yeri olduğu anlaşılmaktadır.
Burada önceden Cuma namazları kılınırmış.
Yaylaya göç edildiğinde önceden burada gıcırdaklar kurulurmuş ve kızlar da hot deynek oynarlarmış.
Aladağ’ın yakınlarında Ayıalanı denilen bir mevki vardır. Burada soğuk su kaynakları bulunmaktadır. Burada “Keltepe” veya “Kelkaya” denen tepe Gerede ve Dörtdivan’ın tamamı görülecek şekilde yüksektir. Buraya herhangi bir ulaşım vasıtasıyla çıkılmamaktadır. Yaya olarak gidilmektedir. Yine burada Nöhören adında içinden iki akarsuyun geçtiği bir mesire alanı vardır. Burası çayırlık bir yerdir. Burası Yalacık, Süleler ve Seyitaliler’in ortak alanıdır.
Süleler Aladağı ormanların içerisinde bulunan ve doğal su kaynaklarıyla dikkat çeken bir yayladır. Yaylada yetmiş beş kadar hane bulunmaktadır.
Burada yayla zamanı eskiden hot deynek, horak, gıcırga, met gibi oyunlarla çeşitli eğlenceler olurmuş. Çocuklar yayla zamanı yağmur duasına çıkarmış. Evlerden toplanan malzemeyle gözleme yapılırmış. Yapılan gözleme yayladaki insanlarda dağıtılırmış. Yine “gaynı” denen kağnılar yapılır ve bunlar rampa aşağı sürülürmüş. Yörede Beddem denen büyük ateşler yakılır, bunun etrafında sohbet edilir ve ateşin üzerinden atlanırmış.
Yasin ŞEN




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı