BIRAKIN DOĞA NEFES ALSIN !..
Yeniçağa gölü ve sulak alanları 200 türün üzerinde çeşitli göçmen kuşları kuluçka döneminde misafir eden, üzerinde çok sayıda endemik ve nadir bitki türünün hayat bulduğu, torf alanları ile karbon yutağı olan, ülkemizdeki saptanmış 20 adet "Gri Alan"dan birisi, küresel ısınma, çevrecilik ve ekosistem açısından çok özel bir bölgedir.
Olağanüstü doğal güzelliği yanında, hayvancılık ve tarıma elverişli alanlar, ormanları, havası ve suyu ile insanların orada bulunmaktan mutlu oldukları, köyleri ile beraber yaklaşık 12 Bin nüfuslu, Bolu'nun an az yüz ölçümüne sahip, şirin ve turistik bir ilçesidir.
Denizden 1000 Metre yükseklikte, en derin yeri 11 Metre olan, 2.6 km kare genişliğindeki gölümüz, kümeslerden kaynaklı yer altı ve yer üstü sularındaki kirlenme başta olmak üzere, evsel ve sanayi atıklarının tesiri ile canlılığını yitirmek üzeredir. Su kaynaklarının korunamaması ve açılan tesislerde hesapsız kullanımı ile beraber göl her geçen gün kurumaya yüz tutmaktadır.
Göl ve sulak alanlar ile çevreleyen dar alanda kurulu 16 Köy ve gölün güney kıyısında kurulu Yeniçağa İlçesinde güzel hava, temiz su ve doğal yapı tehdit altındadır.
Yeniçağa gölünü çevreleyen bu dar ve çukur alanın eteklerinde kurulu bulunan, çoğu 30 Binlik standart tavuk kümeslerinden, 250 Bin tavukluk anaç kümesi, 500 Bin tavukluk yemeklik piliç kümesi kuruludur. Ayrıca sadece Gölbaşı Köyünde 1 Milyon 600 Bin tavuk kapasiteli yumurta üretim kümesleri bulunmaktadır.
Bolu ovasında çevreye zararları açısından kümeslerin yapımı yasaklanırken, kapladığı ufacık alanda kümes yoğunluğu kat ve kat daha fazla olan Yeniçağa ilçesinde, bunca çevresel özelliklerine rağmen yasaklama getirilmemesi hayli şaşırtıcı, üzücü ve haksız bir uygulamadır...
Çamlık Köyü yamaçlarında üç ayrı köyümüzün içme suyunu temin ettiği bölgeye bir yere yapılması için planlar yapılan 500 Bin kapasiteli tavuk kümeslerinin yapılmasına da itirazımız vardır. Olay bütün muhtarlarımızın, İl Genel Meclisinin Yeniçağa’dan seçilmiş üyelerinin ve halkın kahır ekseriyetinin düşünceleri doğrultusuna mahkemeye taşınmıştır.
Bütün bunlar yetmezmiş gibi, Gölbaşı Köyü sınırları içerisindeki, 1 Milyon 600 Bin tavuk kapasiteli yumurta üretim tesislerinin sahibi tarafından, tesislerin göle bakan ve kalabalık köylerimizin rüzgârına açık bir alana "Termik Enerji Santralı" yapılmaya başlanmıştır.
İlçe yöneticilerinin bile yapılacağı yerdeki hafriyatın tamamlanmasından sonra haberdar olduğu inşaat işleri, koronalı günlerin yasaklamalarına rağmen devam etmiştir.
Planlanan bu santralin, çevrede şimdiden baş gösteren su sıkıntısını çok daha artırması yanında, bacasından çıkacak toz, duman ve koku ile beraber, atıkların taşınması ve yanık küllerinin yaratacağı zararların olmayacağı söylemleri ile elde edilecek enerji ile halka sanayi ve zirai kazanç geleceği güzellemeleri yapılmaktadır.
Olması muhtemel büyük sanayi iş kazalarından söz eden bile yoktur. Yaratacağı doğal felaket görmezden gelinmektedir. Yeniçağa’nın yukarıda anlatmaya çalıştığımız çevrecilik ve ekosistem konusundaki konumu yatırımcı ile sorumluların dikkate aldıkları bir konu değildir. Maalesef süreç, klişe onaylamalar ve beğenmezseniz mahkemeye verirsiniz söylemleri ile devam etmektedir.
Korkarım, vah ve tüh denildiğinde vakit çok geç olacaktır. Belki de, telafisi imkânsız kötü sonuçlara hızla yaklaşmaktayız...
Özer ÖZCAN