ORHAN UÇAR’DAN YHT HAKKINDA DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar YHT hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, sosyal medya hesabından, Yüksek Hızlı Trenle ilgili açıklamalarda bulundu. Projeden, “yüzyılın projesi” olarak bahseden Uçar, YHT’nin Düzce-Bolu-Gerede hattının Bolu’nun geleceği için son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.
Sosyal Medya hesabından yaptığı paylaşımla, Yüksek Hızlı Tren Hattının Bolu’dan geçmesinin önemine vurgu yapan Bolu Platformu Başkanı Orhan Uçar, açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Yüksek Hızlı Tren(YHT) ‘in Düzce-Bolu-Gerede hattı, bölgenin geleceği için son derece önemli. Ben bu değerli projeye, ilimize yararları bakımından, “yüz yılın projesi” diyorum. Yüksek Hızlı Tren hattının Bolu üzerinden geçmesi için yoğun çaba harcayan ve bölge kamuoyunu bilgilendiren Sayın Prof. Dr. Ayhan Şamandar’a çok teşekkür ediyorum. Ancak, gözlemlerim neticesinde, Bolu Halkı’nın, YHT’nin faydalarını yanında zararlarının da olabileceği noktasında çekimser olduğunu düşünüyorum. Bolu’dan geçecek hattın tarım alanlarından geçip geçmeyeceği gibi hususlar tam yanıt bulabilmiş değil. Bir başka önemli husus da, göç. Prof. Dr. Ayhan hocamızın ve değer yetkililerin sürekli şehir ve üniversite nüfuslarının üç dört kat artacağına dair söylemleri, beni korkutuyor.
Şu an 170 bin civarında olan Bolu nüfusunun en fazla 250 bin olması ve üniversitemizin öğrenci sayısıyla değil, niteliğiyle anılmasından yanayım.
Avrupa’da Bolu ölçeğindeki şehirlerin 30 yıl önceki nüfuslarıyla şimdiki nüfusları arasında çok az fark var olduğunu görüyoruz. Onlar bunu şehir master planıyla koruyorlar. Proje sunumunda bu konu özellikle vurgulanmalı. Karşıt örneği de ülkemizden verelim. YHT bulunmayan Bursa 2000li yıllarda 1 milyon civarında nüfusa sahipken, bugün 3 milyonluk bir şehir.
Öncesinde Bolu gibi “Yeşil Bursa” diye anılan şehirde bugün; hava kirliliği, trafik vb gibi olumsuzluklar en üst seviyede problem. Kısacası bugün yaşam kalitesi çok düşük.
Bolu’nun yüz ölçümü sınırlı, çevresi dağlarla kaplı, hava koridoru yok. Bu nedenle doğamıza ve çevremize sahip çıkmaz isek, Bursa’dan daha yaşanmaz bir şehir oluruz.
Yüksek Hızlı Treni destekliyoruz, önemsiyoruz ama projeyi tüm bölgenin siyasi iradesi, kamu kuruluşları ve toplumun tüm kesimleri ile birlikte geniş bir konsensüs içinde planlamak daha yararlı olacaktır, düşüncesindeyim.”