Bolu Belediyesi “Hayvan Sevgisi Projesi” ile Sevgi ve Sorumluluk Aşılıyor
Bolu Belediyesi, sokak hayvanları ile insanları buluşturmak amacıyla “Hayvan Sevgisi Projesi”ni hayata geçirdi. Örnek proje kapsamında gönüllü öğrenciler ve hayvanseverler sık sık bölgenin en modern Hayvan Hastanesi’ni ziyaret ederek görevlilerle birlikte temizlik yapıyor, sahipsiz hayvanların bakımları ile ilgilenip sosyalleşmelerine katkı sağlıyorlar.
Bölgenin en kapsamlı hayvan hastanesine sahip olan Bolu Belediyesi, küçük öğrencilere hayvan sevgisini aşılamak, üniversite öğrencilerine de hayvan sorumluluğu vermek üzere “Hayvan Sevgisi Projesi”ni hayata geçirdi. Veteriner İşleri Müdürlüğü’nce hayata geçirilen proje kapsamında ilk, orta ve lise dengi okullardan gelen öğrenciler Yukarısoku Mahallesi sınırlarında bulunan Hayvan Hastanesi’nde sokak hayvanları ile vakit geçirirken, üniversiteli gençlerde görevlilerle birlikte temizlik yapıp, hayvanlarla ilgilenerek sosyalleşmelerine ve temizliklerine katkı sağlıyorlar.
Örnek proje şu ana kadar gönüllülerden büyük ilgi görüyor.
Geçtiğimiz Çarşamba günü bir grup gönüllü öğrenci proje kapsamında Bolu Belediyesi Hayvan Hastanesini ziyaret etti. Havyan Hastanesi ziyaretinde öğrenciler, önce görevlilerle birlikte temizlik yaptılar, ardından çeşitli nedenlerle Hayvan Hastanesi’nde tedavi ve rehabilitasyon gören sokak hayvanlarının temizlik ve diğer bakımlarını yapıp, ardından rehabilitasyon alanında hayvanları gezintiye çıkararak sosyalleşmelerine katkı sağladılar.
Yine aynı gün projenin ‘sevgi ayağı’ kapsamında ise Sakarya İlkokulu’nda okuyan yüze yakın öğrenci Hayvan Hastanesini görmek ve hayvanları sevmek amacıyla Hayvan Hastanesi’ne ziyarette bulundu.
Gençlere hayvan sevgisi aşılamak, sokak hayvanlarının sosyalleşmelerine katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen proje hakkında bilgiler veren Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Koray Kolludemiroğlu, “Bu proje hayvan hastanesi ve hayvanların rehabilitasyonu ile alakalı bir proje. Bu projenin sosyal ayağı yani sosyal sorumluluk ayağını, hem hayvanın sosyalleşmesi hem de sorumluluğu bir arada götüreceğimiz bir proje. Bu proje, hem oyun parkı, barınma alanları, bakım alanları, sahiplendirme gibi tüm hepsini kapsayan komple bir proje. Bu projeyi bakanlığa da sunduk. Hedefimiz; hayvanların sevgisinin artırılması, aşılanması, sosyal sorumluluk bilincinin duygusunun artırılması geliştirilmesi, hayvanlara ilk dokunuşun sağlanması, hayvanlarında sosyalleştirilmesi. Bu amaç doğrultusunda ‘Patili Park’ alanını yaptık. Arkasına da ‘Sosyalleşme Parkını’ yaptık. Geriye sadece bu işin akışı kalıyor. Yani onlarda gönüllü öğrenciler olacak.” dedi.
Hayvanları sevmenin, sadece mama vermek olmadığını kaydeden Kolludemiroğlu, “Onun altının temizliğini yapmak, onların yemini vermek, onları gezdirmek. Bu temamız ve amacımız doğrultusunda oluşturduğumuz proje için gelecek olan üniversite öğrencisi gönüllü kardeşlerimiz, gönüllü arkadaşlar var. Onlar bu projede yer alacaklar. Bu öğrenciler burada bulunan hayvanların temizliği, bakımı, yem kaplarının temizliği, kaldıkları yerin temizliğini yapacak. Ardından yemlerinin verilmesi ve sonrada sosyalleşmesi için parkta gezdirilmesi ile ilgili gönüllü olarak çalıştırılacaklar.” diye konuştu.
Kolludemiroğlu, “Hayvan Sevgisi Projesi”ne okullardan ve öğrencilerden ilgi gördüğünü söyleyerek “Okullarımızla sürekli faaliyet halindeyiz. Küçüklere hayvan sevgisi, büyüklere sorumluluk projesi olan bu proje ile ilgili tabi sayı artacak ama şu anda 60 civarı öğrenciden bahsediyoruz ve zaman içinde bu projeyi tabi daha da geliştireceğiz. Yani gönüllülük esasına dayanan bir projedir. Zorunlu kişi çalıştırmadan ziyade, gönüllü olarak bunların yapılması esasına dayanıyor ve bunu yapmak isteyenler gelecek. Bu ileride bir protokole bağlanacak. Bolu Belediyesi ve üniversite olarak bu protokol yapılacak. Ardından da burası yaşanabilir, şeffaf, sorumluluk alan insanlarla dolu bir yer halini alacak. Gönüllü kuruluşlar içinde olan halkta bu projede yer alabilecek” dedi.