Mehmet Akif İnan Ödülleri Sahiplerini Buldu
Mehmet Akif İnan Vakfı tarafından organize edilen Mehmet Akif İnan Ödülleri programının 2’ncisi video-konferans şeklinde gerçekleştirildi. Program kapsamında, Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü Mehmet Doğan’a, Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü Fatma İçuz’a, Başarı ve Teşvik Ödülü Özdemir Bayraktar’a, Uluslararası Değer Ödülü Raid Salah’a, Jüri Vefa Özel Ödülü Asım Gültekin’e, Üstün Hizmet Ödülü ise Recai Kutan’a verildi.
Memur-Sen Konfederasyonu Genel Merkezi’nde düzenlenen II. Mehmet Akif İnan Ödülleri programı video konferans şeklinde gerçekleştirildi. Programa, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri, Memur-Sen’e bağlı sendikaların Genel Başkanları, Mehmet Akif İnan Vakfı Başkanı Ahmet Özer, Mehmet Akif İnan’ın kızı Banu İnan ve kardeşi Dr. Ahmet İnan, ASBÜ Rektörü ve Akif İnan Ödülleri Jüri Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, AK Parti Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş katıldı.
Program Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı ve ardından rahmetli kurucu genel başkan Mehmet Akif İnan için hazırlanan belgesel gösterildi. Gösterimin ardından ise protokol konuşmalarına geçildi.
Kurtulmuş: Memur-Sen’in Sendikacılıkta Marka Olması İnan’ın Dava Şuuru ve İhlasından Kaynaklanıyor
Programa video konferans ile katılan ve burada bir konuşma gerçekleştiren AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş vefatının 21. yıldönümünde Akif İnanı hayırla şükranla yad ederek programı tertip eden Memur-Sen ve Mehmet Akif İnan Vakfı’na teşekkür etti.
Kurtulmuş, Mehmet Akif İnan adına verilen ödüllerin onun temsil ettiği idealler ve fikirlerin yaşatılması adına önemli olduğuna dikkat çekerek uzun yıllar devam etmesini temenni etti. Kurtulmuş, İnan’ın kurucusu olduğu Memur-Sen’in de bugün onun hatırasını yaşattığını ifade ederek “Memur-Sen’in geldiği nokta bakımından önemli bir aşamadayız. Ben de Memur-Sen’in kuruluş aşamalarını sonrasında zorlukları yakinen bilen birisiyim. Maddi imkanın olmadığı, desteğin olmadığı bir ortamda Akif inan ve arkadaşları o zorluklar içerisinde yola çıktılar. Ama en büyük sermayeleri dava şuuruna sahip olmalarıydı ve ihlas sahibi olmalarıydı. Bugün Memur-Sen’in Türkiye’deki en güçlü memur sendikası olması bu ihlasın bir ürünüdür. Memur-Sen artık uluslararası arenada da ismi duyulan ve sözü edilen bir emek örgütüdür. Bunda da Mehmet Akif İnan ve arkadaşlarının dava şuurunun ve ihlasının etkisi büyüktür. Mehmet Akif İnan ve arkadaşlarına bu vesile ile bir kez daha rahmet diliyorum” diye konuştu.
Yalçın: Çağa Şahitlik, Çağın Hafızası Olmak Demektir
Katılımcılara hitap eden Genel Başkan Ali Yalçın ise bu sene 2’ncisi düzenlenen programdan ötürü tüm katılımcılara teşekkürlerini iletip, ebediyete irtihal etmiş tüm erdemli yolcuları rahmetle andıklarını ifade ederek, “Covid-19 pandemisinin hayatımızı zorlaştırdığı bir süreçte, birçok faaliyetimizi, programımızı belirli kısıtlar altında sürdürmek zorunda kalıyoruz” diyen Başkan Yalçın sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Fakat söz konusu durumun ruhumuzda atalete sebep olmaması için, geliştirdiğimiz yeni tür eylemle her dem yeniden diriliyoruz. Zira öncülerimizin, bizim ufkumuzun haritasını resmedenlerin bize bıraktıkları miras budur. Biz bir yol yürüyoruz. Biz, sendikamızın, konfederasyonumuzun kurucusu, şair, mütefekkir, iman ve aksiyon adamı Mehmet Akif İnan ağabeyimizin tanımıyla ‘köklerini medeniyetimizde olan soylu mücadelemizi, adil şahitlik çerçevesinde geleceğe taşımak için’ var gücümüzle çalışıyoruz. Biz, tam da bu noktada, öncülerle gelecek arasında bir köprü vazifesi gördüğümüzün bilincindeyiz. Çağa şahitlik, çağın hafızası olmak demektir. Öncülerimizin vasiyetine de uyarak, asla hırsa kapılmadan ama sorumluluklarımızla yani kulluğumuzla şekillenmiş azmimizi hep diri tutup, insan ve insanın en saf eylemi olan emek mücadelesini en güçlü şekilde sürdürüyor, bu soylu eylemimizi de adil hafızaya naklediyoruz. Ne diyor Mehmet Akif İnan ağabey: ‘sorumluluklarını yerine getirmeyen hak talep edemez’…Ve sorumluluğumuzun niteliğini belirleyen öğüdünü veriyor: ‘Sizi geleceğe taşımayacak, ufkunuzu açmayacak gündelik konuşmalardan uzak durun.’ Yani çağa şahitlik, çağın üstüne sıçramak, bunun da ötesinde hep ötelere ilişkin sorumluluğa sahip olup insanlığa hizmet etmek sorumluluğunu bize hatırlatıyor bu sözleriyle. O, dediğim gibi bir iman ve aksiyon adamıydı. O, aynı zamanda kriz yaşayan medeniyetimizin çatırtıları arasından, hakikati kurtarıp geleceğe aktarma telaşıyla bir ömür yaşadı. 60 yıllık ömrün hülasası işte bu telaştı, ama hiç umutsuz değildi. Sorumluluk bilinci, O’nun ferdiyet bilinciyle şekillenmiştir; bir hakikat uğruna azlık çokluk muhasebe yapmadan, bütün öncülerde olduğu gibi O da: ‘Bir adım atarsak kafes kırılır belki birden erir zincirlerimiz’ diyerek hep öne atılmıştır.”
En kıymetli hazinelerinin “emek” olduğunu kaydeden Yalçın, “Memur-Sen’in benimsediği ‘emek’ anlayışı ise kurucusunun medeniyet referansıyla tanımladığı bütüncül bir perspektife sahiptir. O, işte bu bakışla Türkiye’deki ideolojilerin istismarına açık hâle gelmiş sendikacılık anlayışını değiştirmiş; Emek mücadelesini hayatın bütünü içine yerleştirmiştir. Entelektüel zemin üzerine yükselen akademik sendikacılığımızın fikri temellerini atarken, ezberleri bozan, entegrist yaklaşımları altüst eden bir tutum ortaya koyar. Der ki, ‘Bizim amacımız; sadece almak, daha çok almak değildir. Üretimi ve kaliteyi artırmak, daha verimli, daha huzurlu çalışma ortamı oluşturmaktır. Bizi yönetenlere yol göstermek, alternatif çözümler üretmektir.’ Bizim 30 yıla yaklaşan sendikal mücadelemizin şiarı da işte budur. Kamu görevlileri sendikacılığında bugün öncü bir güç hâline gelmişsek, işte bu kök fikirler sayesindedir. İdeolojilerin dar kalıplarını aşan, hayatın akışı içinde şuuru ortaya koyan bir anlayıştır bu. Zira biz, yerelden evrensele yolculuk yaparken, işte bu paradigma, duruşumuzu da anlatıyoruz” diye konuştu.
Maruz Kalan Değil, Şuurla Ayağa Kalkan, Çağa Yön Veren Bir Strateji İzlemek Zorundayız
Tarihin kırılma anlarından birinin yaşandığına dikkati çeken Yalçın, belki de yeni tanımların, yeni paradigmaların hayata bambaşka bir yön vereceğini de sözlerine ekleyerek, “Biz tam da bu noktada, maruz kalan değil şuurla ayağa kalkan, çağa yön veren bir strateji izlemek zorundayız. Kök fikirlerimize her zamankinden fazla eğilmeliyiz. Bize kök fikirlerimizi hatırlatan, anlatan ve hatta dikte eden Mehmet Akif İnan gibi öncülerimize dönük çalışmaları daha da artırmalıyız. Biz, uzun zamandır böylesine derin bir strateji üzerine çalışıyoruz. Bir taraftan hafıza aktarımı için, Mehmet Akif İnan’a ilişkin güçlü bir külliyat oluşturduk diğer taraftan yerelden evrensele eylemimizi geliştirdik. Bununla birlikte Mehmet İnan Akif İnan vakfını kurduk. Bugün 2’incisini düzenlediğimiz Mehmet Akif İnan Ödülleri bizim büyük hamlemizin, yani hafıza aktarımı, şuurla ayağa kalkma hamlemizin en önemli ayaklarından biri. Bize bu noktada her zemin ve şartta destek veren, bizi hiçbir zaman yalnız bırakmayan başta sayın bakanımız olmak üzere bütün dostlarımıza teşekkür ederim” dedi.
Özer: Akif İnan, Çok Değerli Bir Şahsiyetti
Ahmet Özer Mehmet Akif İnan Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı, konuşmasına, Akif İnan’a ve Memur-Sen’in ahirete irtihal eden emektarlarına rahmet dileyerek başladı.
Özer, imzalanan protokol gereği Akif İnan ödülleri vermeye başladıklarını ve bu ödül programlarının bu yıl 2’ncisini düzenlemekten onur duyduklarını kaydetti. Akif İnan gibi büyük değerlerin toplumun medeniyet ve kültür yapılanmalarında önemli roller oynadıklarını belirterek, “Akif İnan hocamız bu özelliği fazlasıyla şahsında barındıran bir şahsiyetti. İrfan ehliydi. Akif İnan’ın boş zamanı, boş günü yoktu, rüyalarını dahi dolu dolu yaşayan, değerli bir şahsiyetti” diye konuştu.
Özer sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Evet, Akif İnan’ın rüyaları da dolu doluydu. Rüyası, Mescid-i Aksa’ydı, Ayasofya’ydı. Akif İnan’ın sınırsız bir dünya kardeşliği anlayışı vardı. Onun davası sınırlandırılabilecek bir dava değildi. Demokrasi anlayışı, herkese hayat hakkı tanıyacak, herkesin düşünce ve fikrini rahatlıkla açıklayacak bir anlayıştı. İnan, bu fikirlerini de birçok konuşmasında paylaşır, davasını sonuna kadar savunurdu.”
Banu İnan: Vefa, Akif İnan’ın Hayat Felsefesi Oldu
Mehmet Akif İnan’ın hayatını davasına adadığını ifade eden Mehmet Akif İnan’ın Kızı Banu İnan ise, “Tüm yaşamını davasına adadı. Hayatını, hak aramaya, öğrenci yetiştirmeye adadı. Akif İnan aynı zamanda bir sendikacıydı ve Memur-Sen’i tüm imkânsızlıklar arasında kurdu. Şükür ki, Memur-Sen bugünlere kadar geldi. Vefa, Akif İnan’ın hayat felsefesi oldu, bu programın da babam Akif İnan’ın hayat felsefesi olan ‘vefa’nın sürdürülmesi için büyük bir önem taşıyor, programı hazırlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Dr. Ahmet İnan: Akif İnan’ın Çalışmalarına da Yansıttığı Bir Aksiyonerliği Vardı
Mehmet Akif İnan’ın Kardeşi Dr. Ahmet İnan yaptığı konuşmada, “Gönül isterdi ki bugün birlikte bir arada şair ve mütefekkir Mehmet Akif İnan’ı analım, ancak pandemiden dolayı video-konferansla bir aradayız. Programın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek Akif İnan’ın, öğretmen, fikir adamı, baba ve sendikacı olduğunu da ifade eden İnan, “Akif İnan, tam anlamıyla bir ağabeydi. Şiirlerine de yansıttığı bir aksiyonerliği vardı. Yaşamını davasına ve çalışmalarına adadı. Tüm bu hasletleriyle Akif İnan, hayatını dolu dolu yaşadı ve bunu çalışmalarına da yansıttı. Öğrenci, yetiştirdi, konfederasyon kurdu ve gönüllere girdi” diye konuştu.
Arıcan: Akif İnan, Fikirleriyle, Faaliyetleriyle Büyük Bir Mücadele Verdi
Mehmet Akif İnan Ödülleri Jüri Başkanı Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Mehmet Akif İnan üstadımız, Mehmet Akif Ersoy gibi şair, mütefekkir ve bir eylem insanıydı. Mehmet Akif Ersoy’un sadece ismini taşımıyordu aynı zamanda fikirlerini de paylaşıyordu. Akif Ersoy Milli Mücadele’de nasıl mücadele verdiyse, Akif İnan da yaşadığı süreç boyunca fikirleriyle, faaliyetleriyle aynı mücadeleyi verdi” dedi.
Arıcan şöyle devam etti: “Akif İnan, toplumun, coğrafyanın, insanın ve Müslümanların dertleriyle dertlenen gerçek bir mütefekkir ve aydındı. Türkiye’de sendikacılığı çok ileri taşıyan bir şahsiyetti ve nitekim kurduğu Memur-Sen, şu an milyonlara ulaştı. Akif’in başlattığı bu hareket ise şimdilerde onun adını yaşatıyor ve gerçek bir vefa örneği sergiliyor. Burada olmaktan ve bu ödül törenine jüri başkanlığı yapmaktan onur duyuyorum.”
Protokol konuşmalarının ardından ödüllerin takdimine geçildi. Program kapsamında, Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü Mehmet Doğan’a, Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü Fatma İçuz’a, Başarı ve Teşvik Ödülü Selçuk Bayraktar’a, Uluslararası Değer Ödülü Raid Salah’a, Jüri Vefa Özel Ödülü Asım Gültekin’e, Üstün Hizmet Ödülü ise Recai Kutan’a takdim edildi.
Doğan: Akif İnan, Güçlü Bir Sivil Toplumun Temelini Attı
Kültür Sanat Ödülü’ne layık görülen Yazar D. Mehmet Doğan, yaptığı konuşmasında Mehmet Akif “İnan, öğretmen ama en önemlisi bir dava ve cemiyet adamı. Aslında ilk saydığımız kimlikleri son saydığımız cemiyet adamlığı ile anlam buluyor. Akif İnan tüm bu kimlikleriyle güçlü bir sivil toplumun temelini attı. Memur-Sen’in kurulması ve hayata geçmesi önemli bir hadisedir. Bilinen ve tanınan bir dava adamı tarafından kurulmuştur bu yüzden bir fikri temeller üzerine inşa edilmiştir” şeklinde konuştu.
İçüz: Ödülü Tüm Sağlık Çalışanları Adına Alıyorum
Çalışma hayatı ve Emek Ödülü ise pandemi döneminde mesaisini gerçekleştirmek üzere evden ayrılan sonrasında ise evde bıraktığı iki evladını çıkan yangında kaybeden sağlık çalışanı Fatma İçüz oldu. İçüz, “Sağlık çalışanları olarak zor bir süreçten geçiyoruz. Sağlıkçılar evlerinden, ailelerinden uzakta kalmak zorunda. Ailelerini, çocuklarını göremeyen sağlık çalışanları var. Böyle bir ödülü almış olmaktan dolayı neler söyleyeceğimi de bilemiyorum. Bana verilen bu ödülü tüm sağlık çalışılanları adına alıyorum” ifadelerini kullandı.
Bayraktar: Memur-Sen ve Mehmet Akif İnan Vakfı Ailesine Müteşekkirim
Başarı ödülünü Özdemir Bayraktar adına alan Selçuk Bayraktar, Milli teknoloji hamlesine ilişkin bilgiler verdi. Bayraktar, babası Özdemir Bayraktar’ın yıllardır çalışmalarını sürdürdüğünü ve hala fabrikada işinin başında konakladığını ifade ederek, tüm Memur-Sen ve Mehmet Akif İnan Vakfı ailesine teşekkürlerini iletti.
Khatip: Kudüs Şairi Hatırasına Verilen Bir Ödülü Almak Bizim İçin Bir Onur Vesilesidir
Uluslararası Değer Ödülü’ne layık görülen Raid Salah işgalci İsrail güçlerinin hapishanelerinde tutuklu bulunduğu için onun adına programa katılan Asem Khatip, Kudüs şairi Mehmet Akif İnan’ın hatırasına verilen ödül için teşekkür etti. Akif İnan’ın Kudüs davasını şiirlerine yansıtmış olmasının Türk ve Filistin halkları arasındaki kardeşliğin de bir göstergesi olduğuna işaret ederek onun adının yaşatılıyor olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti.
Kutan: İnan, Hayatını Hakkın Hâkim Kılınmasına Adadı
Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülen M. Recai Kutan ise yaptığı teşekkür konuşmasında Mehmet Akif İnan adına verilen bir ödüle layık görülmekten dolayı onur duyduğunu belirterek jüriye teşekkür etti.
Kutan, Akif İnan’ın nevi şahsına münhasır bir şahsiyet olduğunu ifade ederek Akif İnan’ın hayatını, hakkın hâkim kılınmasına adadığını ifade etti.