21.11.2024 20:17:42
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Köroğlu Sempozyumu Başladı

Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nce düzenlenen “Türk Dünyasında Köroğlu ve Müzik Kültürü” konulu 7'nci Uluslararası Köroğlu Sempozyumu başladı. 2 gün sürecek sempozyum kapsamında Köroğlu araştırmacıları, bilim insanları sunum yapacaklar, Sanatçılar konserler verecekler.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL17 Kasım  2018 Cumartesi - 16:48
ULUSLARARASI KÖROĞLU SEMPOZYUMU' BAŞLADI
Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nce düzenlenen “Türk Dünyasında Köroğlu ve Müzik Kültürü” konulu 7’nci Uluslararası Köroğlu Sempozyumu başladı. 2 gün sürecek sempozyum kapsamında Köroğlu araştırmacıları, bilim insanları sunum yapacaklar, Sanatçılar konserler verecekler.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Kültür Merkezi Mavi Salon’da düzenlenen sempozyumun açılış törenine Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Dörtdivan Belediye Başkanı Hasan Uzunoğlu, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Bolu Muharip Gaziler Derneği üyeleri, bilim insanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan sempozyumda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Serkan Ece açılış konuşmasını yaparak sempozyumun önemine ve içeriğine dair katılımcılara bilgiler verdi. Akabinde Bolu Valisi Ahmet Ümit de Sempozyumda bir konuşma yaptı.
VALİ ÜMİT “MİLLETİMİZİN BAYRAKLA DERTLEŞEN, TOPRAKLA BİRLEŞEN, VATAN İÇİN CAN VERİP DEVLEŞEN KAHRAMANLARI VARDIR”
Konuşmasında Milletleri devlet yapan, devletleri büyük yapan, onların kültür ve medeniyet mülâhazaları olduğunu dile getiren Bolu Valisi Ahmet Ümit, Medeniyetlerin temelinde kültür, kültürlerin temelinde hars olduğunu dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Kültürün, harsın ve medeniyetin oluşmasında veya oluşturulmasında en etkin kişiler ilim adamları, edebiyatçılar, yazarlar, şairler, halk ozanları, halk kahramanlarıdır. Bilim adamlarının, yazarların, şairlerin, halk ozanlarının, halk kahramanlarının algıları anlayışları değer yargıları ve karakterleri toplumlarına yansır. Buda toplumu niteleyen, anlatan değerlerin oluşmalarını sağlar. Toplumun; adaletli devlet, kahraman millet, ahlâklı toplum, güvenilir insanlar ... olarak zikredilmesine vesile olur.
Bir ozan düşünün dağlarla konuşur, bir kahraman düşünün halkını kurtarır, bir şair düşünün hakkı tutup kaldırır, bir insan düşünün zulme hayır der, haksızlığa dur der.
Bu vasıflar halkın gönlünde ve yaşamında zamanla yerini alır. İşte milletleri büyük yapan bu değerlerdir.
Milletimizin bayrakla dertleşen, toprakla birleşen, vatan için can verip devleşen kahramanları vardır. Bu sebeplerle bin yıllardır yaşayıp süregelen milletimiz ve devletimiz var.
Kahramanı olmayan bir ulusun geleceği de olmaz.
Bir mekânı şerefli kılan o mekânı kullanan insanlardır.
Bu topraklarda, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Mevlanalar, Yunus Emreler, Pir Sultan Abdallar, Neşet Ertaşlar, Nine Hatunlar, Kara Fatmalar, Şerife Bacılar, Emir Ayşeler ... olmasalardı medeniyetimiz olmazdı, tarihimiz olmazdı, eksik olurdu.
Bugün Köroğlu Sempozyumu için buradayız.
Köroğlu; zulme hayır diyen, haksızlığa karşı gelen önemli bir halk kahramanımızdır.
Onun tanınması gerekir, onun bilenmesi gerekir.
Konuyu geçmişimizin ve kültürümüzün tanınması ve bilinmesi yönünden önemsiyorum.
Bu vesile ile bu sempozyumu düzenleyenleri, katılanları ve katılacak olanları, özelliklede bilim insanlarımızı ve sanatçılarımızı kutluyorum, başarılar diliyorum.
Kahramanımız Köroğluna selamlarımı gönderiyorum “dedi.
Bu yıl 7’incisi düzenlenen Köroğlu Sempozyumunda, Köroğlu’nun sanatsal yönünün konuşulacağını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu ise “Köroğlu’nun sanata olan bakış açısını bu yıl göreceğiz. Bugün bir örümcek adamı sorsanız herkes bilir ama bize ne kadar faydası var? Köroğlu Bolu’nun ve tüm Türk Dünyasının ortak bir değeridir. Bu sempozyumda emeği geçen herkesi kutluyor, ilimize ve tüm Türk Dünyasına hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise bu yıl Köroğlu’nun kahramanlığını, yiğitliğini değil Köroğlu’nun sanatsal yönünü konuşacaklarını dile getirerek “Burada bu konuda bizlere çok büyük değerler katacak değerli bilim insanlarımız var. Kıymetlerimizin her zaman farkında olalım. Geçmişimizi bilmeli, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Elimizdeki değerlerimize sahip çıkalım. Ümit ederim bu sempozyumdan istenilen fayda sağlanır” dedi.
AÇILIŞ KONSERİ VERİLDİ
Yapılan konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Halk Çalgıları Dörtlüsü mini bir konser verdi.
Konserin ardından ise açılış oturumu yapılarak sempozyuma devam edildi. Türk Halk Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Meral Ozan’nın başkanlık ettiği açılış oturumunda Akademisyen Ali Uçan ve Özkul Çobanoğlu tarafından katılımcılara “İnsanlık tarihinde Türk Dünyası ve Türk Dünyası’nda Köroğlu” konulu sunum yapıldı.

 

YAZARLAR

Tamamı