Sanayi ve Turizm Konusunda Yeni Teşvikler Olacak
Bolu Ticaret Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, 2020 yılında yapılan çalışmalar hakkında değerlendirmede bulundu. 2021 yılında yapılması planlanan projeler hakkında da açıklamalarda bulunan Türker Ateş, sanayi ve turizm konusundan 2021 yılında Bolu'nun büyük bir ilerleme kaydedeceğini söyledi. Sanayi konusunda “Yeniçağa Organize Sanayi için talepler var. 118 hektarlık bir alanda sıraya girmiş arkadaşlarımız var. İnşallah devlet kamulaştırma bedelini bir an önce kabul eder ve yer tahsislerine başlarız” diye konuşan Türker Ateş, turizm konusunda da yeni teşvikler olacağını vurguladı.
Bolu Ticaret Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, 2020 yılını değerlendirdi. Ateş, 2020 yılında yapılan ve Covid-19 salgını nedeniyle duraksayan çalışmalardan ve 2021 yılında hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgiler verdi. 2020 yılında mart ayından sonra çok etkilendiklerini ve esnafın sıkıntı çektiğini söyleyen Türker Ateş, “2020 çok problemli ve sıkıntılı geçti. Bütün esnaflarımız için geçerli. Dövizlerde büyük bir hareketlenme yaşamıştık. Biz de bundan etkilenmiştik. 2020 yılının ilk çeyreğinde bir toparlanma olmuştu. Mart ayından itibaren Covid-19 2020 yılının geri kalanı herkes için çok sıkıntılı geçti. Hem yönetmek adına hem sağlık adına hem de ticaret anlamında sıkıntılı oldu. Covid-19 nedeniyle de çok büyük değerlerimizi de kaybettik. 2021 yılı için bir bilinmezlik var. Bunu tahmin etmek herkes için zor bir durum. Bu süreci yönetmek adına baktığımız zaman hizmet sektöründe çalkantılar var” diye konuştu.
“Otellerimize Büyük Bir Talep Olacak”
Sanayi sektöründe 2020 yılındaki kötü gidişatı 2021 yılının başında toplayacağını düşündüğünü dile getiren Ateş, sanayi sektöründe Bolu'nun yaptığı açılımlardan bahsetti. Turizm sektöründe de 2021 yılında taleplerin olacağını dile getiren Ateş, “Virüs sahada bulaşıcılığı arttırdığı için de hizmet sektöründe aksaklıklar oldu. Aşı ile tahmin ettiğimiz bir düzeyde başarı olursa hizmet sektörü çok hızlı bir biçimde toparlayacaktır. Sanayi sektörüne baktığımız zaman yeni bir hamle ile yeni pazarlar ve piyasalara atılım yaptı. Bu pazar ve piyasalardan çekilmemesi lazım. Sanayi sektörlerinin de açılımları var. Örneğin Avrupa sektöründe çok yaygınlaştı. Kanatlı sektör Çin pazarına girdi. Bizler de Tarım Bakanlığımız ile konuşarak prosedürleri yerine getirdik. Çin'e şu anda tavuk ihracatı yapıyoruz. Büyük otellerimize baktığımız zaman doluluk oranları yüzde 70'in üzerinde olması gerekiyorken daha da geriledi. Covid-19 nedeniyle oldu bu. Mayıs veya Nisan ayında toparlanacağını düşünürsek otellerimize büyük bir talep olacak” şeklinde konuştu.
“Üniversite Öğrencileri Olmadığı İçin Sıkıntı Çekiyor”
Üniversitelerin kapanması ile birlikte öğrencilerin şehirden ayrıldığını ve bu durumun ticarete yansıdığının altını çizen Ateş, “Üniversiteler kapandı. Merkezde 150 bin nüfus olduğunu düşünürsek bunun 30 binini üniversite öğrencileri oluşturuyor. Bu durum da ticarete yansıyor. Yurtlar, kantinler ve kafeler de dönemde üniversite öğrencileri olmadığı için sıkıntı çekiyor. Mayıs veya Nisan ayında toparlanacağını düşünürsek, bu da ticaret durumunu olumlu yönde etkileyecek” dedi.
“Sanayicilerimize Yer Tahsis Edemiyoruz”
Organize Sanayi'ler için Sanayi Bakanlığı'na müracaat ettiklerini söyleyen Ateş, “2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren çok hızlı bir şekilde toparlanacağını düşünüyorum. Şu anda organize sanayide yer kalmadı. Kamulaştırmalar başlayacak. Bu durum için de Sanayi Bakanlığı'na müracaatımızı yaptık. Şu anda Yeniçağa Organize Sanayi için talepler var. 118 hektarlık bir alanda sıraya girmiş arkadaşlarımız var. İnşallah devlet kamulaştırma bedelini bir an önce kabul eder ve yer tahsislerine başlarız. Sanayicilerimize yer tahsis edemiyoruz. Büyük Ova'da kaldıkları için oradan Toprak Koruma'dan geçemiyor. Dolayısıyla biz de yer tahsisi yapamıyoruz. Dörtdivan'da Organize Sanayi düşünüyoruz. Dörtdivan'da bir derece hareketlenme var” ifadelerini kullandı.
“Turizmi Harekete Geçirmeye Çalışıyoruz”
Türker Ateş, Turizm Bakanlığı ile ortak çalışma yaptıklarını ve Bolu'nun önümüzdeki dönem turizm konusunda açılım yapacağını söyledi. Ateş, “Turizm olmazsa olmaz bir konumuz. Strateji yapmaya çalışıyoruz. Turizmi de harekete geçirmeye çalışıyoruz. 51 bin hektarlık bir turizm alanı ilan edildi. Büyük teşvikleri var. 51 bin hektarlık bir alanın bir anda projelendirilmesi, tekrardan yatırımcıların çağırılması noktasında da 2021 yılında iyi bir yol kat ettirecektir. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Bakanımız da biliyor. Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımız ile Bolu'nun Turizm konusunda bir istişarede bulunduk. Turizm Bakanımız bir açıklama da yaptı. Sayın Bakanımız ‘Biz zaten Bolu'da bir çalışma içerisindeyiz' dedi” diye konuştu.
“Hizmet Sektöründe Daha Büyük Destekler Olacağına İnanıyorum”
2021 yılının ikinci çeyreğinde tüm Türkiye'de olacağı gibi Bolu'da da hareketli geçeceğini söyleyen Türker Ateş, “2021 yılı Bolu'muz için çok hareketli geçecek. Ülke adına da hareketli geçecek. Umut ediyorum ki Covid-19'dan bir an önce kurtuluruz. En büyük eşiğimiz virüsü atlattıktan sonra olacak. 2021 yılının ikinci çeyreğinde çok hızlı bir şekilde toparlanacağız. Elbette ki bu süreçte çok sıkıntı yaşayan esnaflarımız var. Özellikle hizmet sektörü çok zor bir süreç geçirdi. Tahmin ediyorum ki bu toparlanmalardan sonra genel bir çalışma yapılacaktır. Bu esnafımızın mağduriyetleri giderilecektir. Çünkü ölçek çok büyük. Bir tane, iki tane firma olsa bu durum çözülür. Türkiye geneline baktığımız zaman çok fazla firma var. Dolayısıyla kaynak da belli. Bu kaynağın randımanlı kullanılması gerekiyor. Bu kaynağın büyük bir kısmı sanayi sektöründe kullanılmak için ayrıldı. Hizmet sektöründe daha büyük destekler olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“Merkezden Daha Fakir Gözüken İlçelerimiz Var”
42 ilin içerisinde bulunduğu Kırsal Kalkınma Destekleme Fonu'ndan Bolu'nun ilk etapta faydalanamayacağını ama daha sonraki etaplarda fondan yararlanabileceklerini söyleyen Ateş, “Kırsal Kalkınma Destekleme Fonu var. 42 il var bu destekleme fonunda. Fakat bu iller arasında Bolu yok. Desteklemeler ilçe bazına döndüğü için merkezden daha fakir gözüken ilçelerimiz var. Burada Kırsal Kalkınma Destekleme Fonu devreye girecektir. Bunu çalışmasını yapıyoruz. Buna destek verilmesi için uğraşıyoruz. Mengen, Gerede ve Bolu ikinci derecedeki teşviklerden yararlanıyor. Diğer bölgelerimiz üçüncü, eğer Organize Sanayi içerisinde olursa da dördüncü teşvik durumundan yararlanıyor. Dolayısıyla üçüncü bölgede kalanlar Kırsal Kalkınma Destekleme Fonu'ndan faydalanabilirler. Bunun üzerine çalışmalar var” dedi.
“Katma Değere Dönüştürmemiz Gerekiyor”
Türker Ateş, yöresel ürünlerin coğrafi işaretlemelerine ağırlık verdiklerini söyledi. Ateş, “Yöresel olarak coğrafi işaretlere de ağırlık verdi. Türkiye'de en önde gelenlerden biri Bolu. Bunları artık katma değere dönüştürmemiz gerekiyor. Bunun üzerine de çalışmalarımız var. Avrupa Birliği ile projelerimiz var. Ur-Ge ile sanayicilerimiz birbiri ile eşleştirmiştik. Bunun ilk aşamasını da yapmıştık. İkinci aşamasını Covid-19 nedeniyle ertelemek durumunda kaldık. Yurt dışına çıkışlar yasaklandığı için bu projeyi de ertelemek durumunda kaldık” dedi.
“Bolu'yu Kısa Süre İçerisinde Tanıyamaz Hale Getireceğiz”
Avrupa'dan turistlerin Bolu'ya gelmesi ve turizm açısından olumlu gelişmeler yaşanması için çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekleyen Ateş, “Avrupa'dan turistleri Bolu'ya getireceğiz. Bunun üzerine de çalışmalar yapıyoruz. Müracaatımızı yaptık. Bekliyoruz. Bolu'yu kısa süre içerisinde tanıyamaz hale getireceğiz. Baktığımız zaman Bolu diğer illerden daha şanslı. Çünkü her alan ve her sektör mevcut Bolu'da. Sadece deniz olmadığı için deniz ile ilgili projeler yok. Tek dezavantajımız Karayolları dışında bir yolumuz yok. Demiryolumuz ve Havayolumuz yok. Bunların da tedarikini programlara alabilirsek Bolu'muz için çok hayırlı bir durum olur” diye konuştu.
Haber: Sefa GÜNAY / boluekspres.com