25.04.2024 17:14:44
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
24 Kasım 2022 Perşembe

AKTAŞ YAYLASI (BÜNÜŞ ALADAĞI)

Dörtdivan Yaylaları-10
AKTAŞ YAYLASI
(BÜNÜŞ ALADAĞI)
(BÜNÜŞ KÖYÜ)

Bünüş Köyü’nün yukarı yaylası olan Aktaş Yaylası, ismini etrafını çevreleyen kayalardan almaktadır. Bu kayaların kadim yerleşim yerleri olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim yayla evlerinin yaslandığı kayalıkların hemen dibinde bir mağara bulunmaktadır. Bu mağaranın hemen üst yanında yöreme denilen ve ayıların hayvanlara saldırmasına müsait bir yer vardır. Çobanlar, ayılar hayvanlara saldırmasın diye buraya köpek bağlarlarmış.
Aktaş Yaylası’nda şimdilerde göç bulunmamaktadır. Bir ekonomik uğraş olarak öne çıkan hayvancılığın terk edilmesi Aktaş Yaylası gibi güzelliğiyle göz kamaştıran bir yaylanın bile terk edilmesine yol açmıştır.
Aktaş Yaylası’nda eski yayla evleri dikkat çekmektedir. Ancak bunların önemli kısmı artık buraya göç olmaması nedeniyle yıkılmaya yüz tutmuş durumdadır. Yaylanın içinden geçen dere bahar aylarında temizliği ve suyunun lezzetiyle dikkat çekmektedir. Yaylanın güney yönünde geniş ormanlık alanlar ve Dörtdivan’ın diğer yaylaları bulunmaktadır.
Yaylanın hemen alt yanında “Aktaş Boğazı” denen bir mevki yer almaktadır. Bu boğaza Körük Boğazı da denir. Bozuk havada bu mevkiden sis yukarıya doğru gelir. Adeta bir körüğün ağzından duman çıkmasına benzer. İkinci adını bu boğaz buradan almaktadır. Bu boğaz için “Aktaş Boğazı adamı yorar.” denilirmiş.

Bu yayla Cemaller Köyü’nün Hokhok Yaylası’na oldukça yakındır. İki yayla arasında “Karlıkaya” denilen bir mevki yer almaktadır. Buranın arkasında da Görgeli denilen ve Hohok Yaylası’yla Aktaş Yaylası arasında kalan bir mevki daha bulunmaktadır.
Yaylanın en üstünde Çoban Kayası denen bir mevki vardır. Buradan Dörtdivan net bir şekilde görülmektedir. Fengere Kayası ve Kilim Kayası denen kayalar da bu yaylada yer almaktadır.
Yaylanın Tahtalıpınar ve Çatalçörteni denen suları bulunmaktadır. Tahtalıpınar’ın suyu oldukça soğuktur.
Aktaş Yaylası’na önceden ilk olarak öküzler göç edermiş. Bu hayvanlar daha önemli görüldüğünden taze otları onlar yesin diye böyle bir uygulamaya gidilmiş. Burada otlayan öküzler ya nöbetle beklenirmiş ya da köy halkından ücret karşılığı birisi tutulurmuş. Daha sonra diğer sürüler gelirmiş.
Bu yaylada Dedelerevi denen bir yer bulunmaktadır. Burada yağmurlu havada koyun ve keçi sürüleri barınırmış. Yaylanın yukarısında Topalalanı denen bir mevki daha bulunmaktadır. Buradan Kıbrısçık yaylasına gidilir.
Eskiden temmuz ayı gibi köyde ot işleri bitince köyün gençleri Aktaş’a topluca giderlermiş. Aladağıngafa denen mevkiye gelince gelişlerini haber vermek için herkes bineğinin sırtında havaya silah atarmış. Böylece yaylada olanlara geldiklerini haber verirlermiş. Yayladakiler de buyurun gelin anlamında köyden gelenlere karşılık verirmiş. Özellikle yayladakiler için çok sevinçli bir ortam oluşurmuş.
Yaylaya göç edince yayladaki gençler gıcırga kurarmış. Ağaç gıcırdasın diye çakılan yere kömür dökülürmüş.
Yasin ŞEN
Dörtdivan



 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı