Dörtdivanlılar her yıl “Düğerliler Akyel'e gitti mi?” diye bir bekleyiş içinde olurlar. Çünkü Akyel, yüzlerce seneden beri baharın başlangıcı olarak kabul edilir. Bunun için çeşitli köylerden Düğer köylerine bu merasimi desteklemek ve maddî mânevî destek olmak üzere eskiden çuval dolusu şeker gönderildiği söylenir.
Dörtdivan’da halkın genel kanaatine göre Akyel’e gittikten sonra karlar erimeye başlar, dağ tepe her yer eriyen kar sularıyla dolar.
Akyel, eski takvime göre Kasım'ın 113. gününe tesadüf eder. Hafta sonuna getirildiği için Akyel bir iki gün ileri veya geri olabilir. Genelde Akyel, ikinci cemrenin düştüğü zamana tesadüf eder.
Bu günde Dörtdivan'ın Aşağıdüğer erkekleri çoluk çocuk toplanır, Yukarıdüğer Köyü Camii'ne giderler ve burada iki köy ahalisi toplanır. Çok eskiden Aşağıdüğerliler, kendi camilerinin etrafında ilahiler eşliğinde döndükten sonra Yukarıdüğer’e giderlermiş. Yine önceleri köyde okullar varken bu merasimlere katılım daha fazla olur, yer gök çocukların “âmin” sesleriyle dolarmış.
İki Düğer köyü Akyel’i karşılamak üzere Yukarıdüğer Köyü Camii önünde birleştikten sonra ilahiler, salâvatlar eşliğinde Yukarıdüğer Mezarlığı'na gidilir. Bu gidiş sırasında yine ilahiler okunur. İlahilerin her durağında “Âmin” denir. Mezarlığa varınca burada Kuran tilavet edilir ve en sonunda ayakta, kıbleye dönük olarak dua edilir. Bu arada şeker ve lokum ikramı olur. Ardından aynı şekilde Yukarıdüğer Camii'nin yanına gelinir. Burada da kıbleye dönük olarak dua edilir.
Ardından yemek ikramı başlar. Nitekim bugün de böyle oldu. Akyeli karşılamak bize de nasip oldu. Yüzlerce yıldan beri yaşayan bu merasim, bu kültür bizi tarihte burada yaşayan Düğerlilerle buluşturdu, diyebilirim.
Yemekte nohutlu pilav, et ve ayran vardı. Bunlar da doğrusu birlik ve beraberliğin verdiği o ruhla başka bir lezzetliydi.
Mezarlıktan dönerken Dörtdivanlıların Gökdede dediği mor çiğdemlerle karşılaştım. Bu yıl ilk gördüğüm çiğdem buydu. Doğrusu Akyel bize baharın geldiğini bir de böyle göstermişti.
Dörtdivan dip kadimden beri yaşattığı kültürel unsurlarla dikkat çeken bir yer. Bu ilçenin günlük ve sosyal hayatta yaşattığı değerleri bizi tarihimizin derinliklerine çekip götürebilmektedir. Bunun ilgililerin dikkatini çekmesi, bunların korunması, üzerinde çalışılması ve insanların bu değerlerin yaşadığını, yaşatıldığını bilmesi gerekmektedir. Dörtdivan’ın millî ve mânevî değerlerine sahip çıkmak, millet olmanın bir gereğidir.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni