22.11.2024 02:14:29
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
5 Aralık 2021 Pazar

DÖRTDİVAN'DAN YENİ DERLEMELER-2 (Hikâyeler)

DÖRTDİVAN’DAN
YENİ DERLEMELER-2 (Hikâyeler)

* ÇARDAK KÖYÜ BABA HIZIR CAMİ
Burada Baba Hızır diye bir zat yaşamış. Ümmî Kemâl hazretlerinin kardeşiymiş. Bu camide bir tesbih var. Çok ağlayan çocuklar tespihten geçirilince susar ve bir daha ağlamazmış.
* ÜMMÎ KEMÂL’İN ÇANAKKALE SAVAŞINA KATILMASI
Dörtdivan yöresinde Ümmî Kemâl’in Çanakkale Savaşlarına elinde yabasıyla katıldığına ve İngilizlerle savaştığına inanılmaktadır. Dörtdivan’da kutsal mevkiler ve erenlerle savaşlar arasında ilgi kuran menkıbelere rastlanmaktadır. Nitekim bu hususun Kırklar’da yer alan su gözeleriyle de bir ilgisi olabilir. Yörede bu suların Kıbrıs Barış Harekâtında çekildiği anlatılmaktadır.
* ÖMER PAŞA
Ömer paşa diye büyük bir paşa varmış. Dörtdivan’da Ömerpaşalar köyü de adını bu paşadan almaktadır. Ömerpaşalar köyü Karslar köyünün karşısında yer almaktadır. Karslar köyü ise ismini o köyün ağası Karslı olduğu için o köye Karslar denilmektedir. Bu iki büyük ağa arasında büyük bir gerginlik olduğu bilinmektedir. Bu gerginlik toprak arazi kavgası diye tahmin ediliyor. Ömer Paşa ikimizden birinin ölmesi lazım diyerek Karslar köyünün ağasını öldürerek
Karslar köyünü kendine almıştır. Bir süre sonra Karslar köyünün köylüsünün haline acıyarak köyde yaşamalarına izin vermiştir. Karslar ve Ömerpaşalar düşmanlığı günümüze kadar namını korumuştur.
* ORMANCI HİKÂYESİ
Bir yaşlı teyze üniversitede işletme okuyan torunuyla beraber ormana oduna gitmiş. Gitmiş ama karşılarına ormancı çıkmış. Bunlara ceza yazmış. Kadının buna canı çok sıkılmış. Torununa demiş ki, “Az daha çalışıp da ormancı olamadın mı oğlum!
* GEREDE’DE GELEN ASKERLER
Gerede’den askerler Dörtdivan’a bir adam için gelir. Adamın adı Gırosmanolu. Başlarındaki, “Adam gelmezse karısını atın kuyruğuna bağlayın getirin!” der. Askerler bir müddet sonra köye gelirler. Kadın bu askerleri “Çayırda kuzular oynıya, ocakta cezveler kaynıya, buyrun oğlum, hoş geldiniz!” diyerek çok tatlı bir dille karşılamışlar. Askerler kadının bu tatlı dili karşısında bir şey diyememiş. Çekip gitmişler.
Halk arasında anlatıldığına göre Dörtdivanlı Hilmi’nin ölümü şöyle olmuştur: Şair bir caminin inşaatı sırasında orada bulunuyormuş. Bir ara düşmüş ve bir daha kalkamamış. Onu vefat ettiği yere defnetmişler. Çavuşlar Camii’nin restorasyonu sırasında bir başka mezarla şairin olduğu söylenen bir mezar birleştirilmiş.
Bu anlatı Hilmî’yle ilgili bir yakıştırma olsa gerek. Çünkü son zamanlarda Hilmî’nin kabrinin Çavuşlar Camii’nde yer almadığı anlaşılmıştır. Fakat bu durum Hilmî’nin Dörtdivan’da sevildiğinin bir işareti olarak yorumlanabilir.
* BABA HIZIR’LA İLGİLİ BİR HİKÂYE
Çavuşlar Mahallesi’nde ikamet eden Hacı Sadık Amca, düzenli olarak vakit namazlarına gelmektedir. Bir akşam akşamı namazı kılınmış, kendisi camide kalmak istemiş. Bunu, o zamanki imam Veysel Tezel’e söylemiş. “Hocam, ben yatsıya kadar burada durayım, ibadet edeyim.” demiş. İmam da “Tamam!” demiş. İmam Veysel Hoca, yatsı namazına gelince Hacı Sadık Amcayı biraz perişan ve beti benzi atmış bir hâlde görünce “Ne oldu amca?” demiş. O da şöyle cevap vermiş: “Hocam sen benim başıma ne geldi biliyon mu? Siz gittikten sonra iki tane adam geldi. ‘Ben Mengen’deki Baba Hızır’ım, bu da buradaki!” deyip kayboldular!” diye karşılık vermiş.
* BABA HIZIR’LA İLGİLİ BAŞKA BİR HİKÂYE
Eskiden Ulusu, Dörtdivan’ın içinden geçiyormuş. Akarsuyun geçtiği yerlerden birisi de Çavuşlar Camii’nin yanıymış. Kadınlar her sabah gün ağarmadan ellerindeki kabı buradan doldurur, evlere getirirlermiş. Bir gün kadının biri, elindeki kapları doldurmuş, eve götürüyormuş. Caminin yanındaki çeşmede bir ihtiyar görmüş. Adam abdest alıyormuş. Kadın yanından geçerken yardımcı olmak amacıyla elindeki kaplardan birisini tutmuş. Kadın çok korkmuş ve bağırmış. O ihtiyar adam birden kayboluvermiş. Halk arasında onun Baba Hızır olduğuna inanılmaktadır.
* ULU MEZARLIK
Adamın biri atıyla Ulu Mezarlık’tan geçiyormuş. Yol kenarında bir çocuk görmüş. Heybesinden bir ekmek çıkarıp çocuğa vermiş. Biraz gittikten sonra bakmış ki, çocuk arkadan geliyor. Adamın yanına yaklaşıp şöyle demiş: “Bu ekmeği bana vermeseydin bugün başın beladaydı!” Bundan ötürü Ulu Mezarlık için pek tekin yer değil derler.
* KIRKLAR MAKAMINA GİDEN ERENLER
Çardak Köyü civarında Erenler diye anılan bir mevkide bir çalışma yapılmış. Buralar düzenlenmiş. Köyden birisi rüyasında buradaki erenlerin gece Kırklar Makamı’na doğru göçtüğünü görmüş.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı