23.11.2024 15:06:08
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
3 Mayıs 2023 Çarşamba

DÖRTDİVANLI ÂŞIK AHMED'İN LEYLEK ŞİİRİ

DÖRTDİVANLI ÂŞIK AHMED'İN LEYLEK ŞİİRİ
Yasin ŞEN
Leylekler Dörtdivan'a geleli epey oldu. Bazı zamanlar onları bir caminin kubbesinde bazen de tarlalarda toplu hâlde görüyorum. Uzaktan biraz seyrediyorum onları. Birkaç fotoğraf alıyorum. Onları mümkün mertebe rahatsız etmeden seyretmek bana büyük keyif veriyor.

Kültürümüzde leyleklere çok büyük bir önem atfedilmiş. Bunları özellikle şerh türünde kaleme alınmış eserlerde görebiliyoruz. Leylek insan-ı kamil yani evliyanın sembolü kabul edilmiş aynı zamanda. Göçmen kuşlar bu açıdan sembolik olarak düşünülmeli.

Leylekler Türk insanının kadim dostu olmuşlar. Onlar diyarımıza geldiği vakitlerden itibaren birer komşu gibi görülür. Onlarla yârenlik edenler vardır. Hâsılı leyleklere bir dost gözüyle bakarız biz.

Bu bakış açısıyla 18. Yüzyıl'da Dörtdivan ve Tekkeköy'de yaşamış, bir müddet Bursa'da bulunmuş Âşık Ahmed-i Dîvânî'nin bir şiirinde de karşılaştım. Bu şiir Bolulu Mustafa bin İsmail tarafından kaleme alınan, Ramazan Sarıçiçek tarafından yayınlanan Sefîne Şerhi'nde yer alıyor. Unutulmaması, sayfalarda kalmaması için burada paylaşıyorum:
Saat saat öten laklak
Zâhirâ görinüñ leylek
Dâimâ çağırur yâ Hak
Ârif olan anlar sözüni

Nevrûz-u sultaniyeyi bilür
Cümle kuşdan evvel gelür
Hak Hak deyen murâd alur
Ne yatursın aç gözüni

Temmûz gider bunda turmaz
Kışlasını kimse bilmez
Tesbîhini kimse görmez
Mevlâsı bilür özüni

Bir yuvaya konar göçer
Kışlasına turmaz kaçar
Âşık Ahmed ömrin geçer
Gâfil olma aç gözüni
(Bolulu Mustafa bin İsmail, Metn-i Sefîne-i Ahmed-i Dîvânî Şerh-i Defîne-i Emced-i Nev-cüvânî, Haz.: Ramazan Sarıçiçek, Gece Kitaplığı Yayınları, Ankara 2014, s. 116).





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı