22.11.2024 01:15:44
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
9 Kasım 2021 Salı

GEREDE MÜFTÜSÜ MUHAMMED RÂŞİD EFENDİ

GEREDE MÜFTÜSÜ MUHAMMED RÂŞİD EFENDİ
Gerede Müftüsü Muhammed Râşid Efendi’nin hayatı ve nereli olduğu hususunda elimizde tam bir malumat yoktur. Kabri bugün Kabiller Mahallesi’nde bulunan Kabiller (Yukarı Tekke) Câmii haziresinde bulunmaktadır. Mezar taşındaki bilgilerden başka hakkında ne yazık ki hemen hiçbir bilgiye sahip değiliz.

Mezarındaki Halvetî-Şâbânî tâc-ı şerifli şahidesinden onun Yukarı Tekke’de Halvetî-Şabânî terbiyesi gördüğü anlaşılmaktadır. Fakat Şeyh Abdullah Efendi’nin ve Yukarı Tekke’de ondan sonra şeyh olan Halil Rahmî Efendi’nin dervişi olup olmadığı hususunda bir bilgimiz yok.

Muhammed Râşid Efendi’nin mezar kitabesi zarar görmüştür. Bu kitabeden onun hacca gittiği anlaşılmaktadır. Yine “müftü” olmasından yola çıkarak düzenli bir medrese tahsilinden geçtiği söylenebilir. Hakkında şimdilik tek kaynağımız olan mezar taşı kitabesinin okunuşu şöyledir:

Hüve’l-Bâkî
Meskenimiz kıl lutfun-ile yâ Hudâ dârü’s-selâm
Eyle handân bu fakîre câygîrün rûz-ı kıyâm

Cürmini avf it İlâhî cümleden sensin rahîm
Şo’l zamân ümmeti çağırtur hayru’l-enâm

Tarîk-i Halvetî’den Gerede müftîsi Merhûm ve mağfru’n-leh El-Hac Muhammed Râşid Efendinün ruhuna el-Fâtiha
Sene 1341


Buradan hareketle Gerede Müftüsü Muhammed Râşid Efendi’nin H. 1341 / M. 1923 senesinde vefat ettiği anlaşılmaktadır. Bu durumda onun Şeyh Abdullah Efendi’nin değil de Halil Rahmi Efendi’nin veya Yukarı Tekke’de görevli başka halifelerin dervişlerinden biri olması kuvvetle muhtemeldir. Bu durumda bile onun Şeyh Abdullah Efendi’nin silsilesinden geldiğini söylemek mümkündür.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı