22.11.2024 01:31:50
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
10 Mart 2022 Perşembe

KÖROĞLU DİYÂRI DÖRTDİVAN'DAN..

KÖROĞLU DİYÂRI DÖRTDİVAN'DAN
DÖRTDİVAN YAZILARI KİTABININ ÖNSÖZÜ
Dörtdivan’a geldiğim 2018 yılının Eylül ayından beri ilçenin kültürü ve tarihiyle ilgili araştırmalar ve derlemeler yapıyorum. Bu kadım Oğuz yurdu asırların tecrübesini zaman içinde katman katman biriktirmiş ve bunların üzerine âdeta bir unutulmuşluk örtüsü çekmiştir. Bu açıdan Dörtdivan’da yapılacak kültürel ve bilimsel araştırmalara hemen her alanda ihtiyaç olduğunu belirtmek isteriz.

Öncelikle Dörtdivan’daki bu derin kültürü bir his olarak içimde duyduğumu söylemek isterim. “Burada beni böyle etkileyen ne var?” diye kendime ısrarla sorduğumu hatırlıyorum. Araştırmalar, incelemeler ve derlemeler yaparak bu kültürü tabir yerindeyse açmaya çalıştık.

Sözün özü burada büyük bir kültürel birikimle karşılaştık. Ardından ve vakit kaybetmeden çalışmalara başladık. Kültürüne sahip çıkan Dörtdivanlılar sayesinde çalışmalarımız çok hızlı bir şekilde ilerledi. Haber sitelerinde ve dergilerde konuyla ilgili yazılarımız ve araştırmalarımız yayınlandı. Bunlar daha sonra kitap hâline geldi. Dörtdivan Kültür Atlası (Ankara, 2021) ve Dörtdivan Manileri (Ankara, 2021) bu gayretlerin sonucudur. Yine büyük ölçüde burada yaptığımız araştırmaların sonucunda ortaya çıkan “Bolu’da Bir Eren Ümmî Kemal” (Ankara, 2021) kitabımız da aslında bir yönüyle Dörtdivan’ın değerlerinden birisini söz konu etmektedir.

Sonuçta Dörtdivan kültürüyle ilgili çalışmalar yayınlanmaya başlamıştı, ancak bunlar yeterli değildi. Dörtdivan Kültür Atlası’ndan sonra biz Dörtdivan kültürü üzerine çalışmalarımıza, derlemelerimize devam ettik. Kısacası bulduğumuz her bilgiyi müstakil bir yazı hâline getirmeye çalıştık. Neticede bu yazılar meydana geldi. Yazıların ana merkezi Dörtdivan’ın kültürel değerleridir. Burada doğup büyümüş şahsiyetler ve onların eserleri, yeni derlemeler, Dörtdivan’ın tarihi ve kültürüyle ilgili bazı tespitlerimiz burada mümkün olduğu kadar işlenmiştir.

Kitap dört bölümden meydana gelmektedir. İlk bölümde ilçede yaptığımız araştırmalar neticesinde yazılan bilimsel yazılara yer verilmeye çalışıldı. İkinci bölüm, Dörtdivan’la ilgili konular üzerinde kaleme aldığımız deneme türündeki yazılara ayrıldı. Üçüncü bölümde ise Dörtdivan Kültür Atlası’nın yayınlanmasından sonra yaptığımız derlemelere yer verildi. Dördüncü ve son bölümde Dörtdivan kültürüyle ilgili benimle yapılan iki söyleşi bulunmaktadır. Yaptığımız araştırma ve derlemelerin mahiyetini ve seyrini anlattığımız bu söyleşilere burada yer vermeyi uygun gördük.

Dörtdivan bilimsel araştırmalarımızın yanı sıra edebî çalışmalarımızı yaptığımız bir yerdir. Buranın sevgisi zaman zaman kaleme aldığımız manzumelere yansımıştır. Dörtdivan’la ilgili yazılarımı toplu hâlde ihtiva eden bu kitabımın sonunda “Ekler” başlığı altında burası için yazdığım şiirlere de yer vermek istedim. Burada “Dörtdivan’a Şiirler” başlığı altında on dört kadar şiir yer almaktadır.
Bazı yazıların sonunda yer alan künye bilgileri, bu yazıların hangi dergilerde ve nerede yayınlandığına işaret etmek içindir.

Dörtdivan Yazıları, çeşitli vesilelerle üzerinde durulan kadim bir kültürü işleyen araştırma yazılarıdır. Dörtdivan kültürüyle ilgili hemen her çalışmama sahip çıkan Dörtdivan Belediyesi’ne ve belediye başkanımız Hamza Efe’ye burada teşekkürlerimi sunuyorum. Dörtdivan’la ilgili çalışmalarımızda bizleri destekleyen ve yoğun çalışmaları arasında bizlere zaman ayıran Dr. Fahri Eyeci’ye de teşekkür ediyorum. Dörtdivan’la ilgili diğer çalışmalarımızda olduğu bu kitabın yazıların yazımında da bize yardımcı olan kaynak kişilerimiz oldu. Bunlardan Fahri Kayaalp ağabeyim bulduğu deyim, atasözü, kelimeleri ve anekdotları bizimle paylaştı. Bu sayede Dörtdivan’ın bu konularda zenginliği kayıtlara girmiş oldu. Kendisine teşekkürü bir borç bilirim.

Bu vesileyle ömrümüz oldukça Dörtdivan’ın kültürel zenginlikleriyle ilgilenmeye, düşünmeye devam edeceğimizi söylemek isterim. Dörtdivan Yazıları’nın, başta Dörtdivan olmak üzere Bolu ve ilçelerinin kültürüyle ilgilenen araştırmacılara faydalı olmasını, yeni çalışmalara ilham vermesini niyaz ederim.
Dr. Yasin ŞEN
20 Şubat 2022 / Dörtdivan




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı